Demiryolu Çalışanları Özelleştirmeye Karşı Ankara'ya Yürüyüşe Geçti

Demiryolu Çalışanları Özelleştirmeye Karşı Ankara'ya Yürüyüşe Geçti

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri, demiryollarını özelleştirme uygulamalarına karşı Balıkesir'in de aralarında bulunduğu beş noktadan yürüyüş başlattı. Balıkesir'den de bir grup çalışan,...

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri, demiryollarını özelleştirme uygulamalarına karşı Balıkesir'in de aralarında bulunduğu beş noktadan yürüyüş başlattı. Balıkesir'den de bir grup çalışan, basın açıklamasının ardından Ankara'ya doğru yürüyüşe geçti.

Tarihi Balıkesir Garı'nda toplanan demiryolu çalışanları, ellerinde taşıdıklarını pankart ve dövizlerle özelleştirmeleri protesto etti. Ankara'ya yürümeye başlayan BTS çalışanları KESK, Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformu (BALDEP) ve CHP'lilerin alkışlarıyla yola çıktı. Balıkesir, İstanbul Halkalı, Van, Gaziantep ve Zonguldak garlarından bugün başlayan yürüyüşler, 24 Kasım 2014'te TCDD Genel Müdürlüğü önünde son bulacak.

Özelleştirmelere direneceklerini belirten BTS Genel Sekreteri Hasan Bektaş, demiryolcular olarak bir kez daha yollara düştüklerini söyledi. Bektaş, "Bizi yollara döken, isminde 'adalet' olan ancak bu kelimenin tam tersi uygulamalar sergileyen AKP ve AKP bürokratlarının demiryollarındaki adaletsiz uygulamalarıdır. Demiryolu hizmetini kamu hizmeti olmaktan çıkararak ticarileştirmeyi, ulaşım hakkının kalıcı bir şekilde metalaştırılmasını ve parası olanın bu hizmetten daha pahalı bir şekilde yararlanmasını, ucuz ve güvencesiz işgücü kullanımın önünü açmayı planlayan yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'na getirilmiş ve sendikamız tarafından verilen mücadeleye rağmen kabul edilmesinin ardından, 1 Mayıs 2013 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Geçtiğimiz 12 yıl içinde ülkenin kâr eden ne kadar iktisadi kuruluşu varsa sermayeye peşkeş çekilmiş, temel kamusal hizmetleri büyük oranda ticarileştirilmiş, kamusal hizmetleri pahalı ve niteliksiz hale getirmiştir. AKP, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2015 bütçesinin yükünü de halkın sırtına yıkmayı hedeflemektedir." dedi.

BALDEP Dönem Sözcüsü Nazmi Kacar ise özelleştirmelerin olumsuz sonuçları hakkında konuştu. Özelleştirmeyle yandaşlara peşkeş çekileceğini iddia ederek, "Bugün yine maalesef AKP iktidarının olmadık uygulamaları sebebiyle biraraya geldik. Demiryollarında özelleştirmenin adımlarını attılar. Kendilerine sorarsanız, bu bir özelleştirme değil. Kamu alanı devredilmiyormuş ama 49 yıllığına kiralanıyormuş. Yapılan uygulamaların hepsinde senaryo aynı. Madenlerde, tersanelerde ne yapıyorlarsa burada da aynı uygulamayı yapıyorlar. İşletme hakkı kiralanacakmış. Bunun birkaç sonucu var. Demiryollarının iletmesi, altyapı ve üstyapı olarak ikiye ayrılıyor. Altyapı hizmetlerini devlet yapacak, yani rayların ve sistemlerin döşemesini devlet yapacak. Üstyapı dediğimizde ise müşteri ilişkileri, yani deyim yerindeyse paraların toplanma yerleri kiraya verilecek. Sözün kısası;kaymağı yandaşa, sermayeyi hamutçuya, yükü ise halkın üzerine verecekler." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından demiryolu çalışanları, slogan atarak raylar üzerinde yürüyüşe geçti. Özelleştirmeleri protesto için yola çıkan grup önce İzmir'e, ardından Uşak üzerinden Ankara'ya yürüyecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.