Demirtaş: "Türkiye’nin Üretim Üssü Olması İçin 10 Vestel’e Daha İhtiyaç Var"
Manisa’daki Vestel City Tesisleri’ni ziyaret eden İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin yeni sanayi devrimi “Sanayi 4.0”ı ıskalamaması için daha çok Vestel benzeri tesise ihtiyacı olduğunu belirtirken, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Ahmet Nazif Zorlu ise, “Sanayileşmeye, üretmeye ihtiyacımız var keşke Vestel gibi 10 fabrika daha olsa” dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İTO Meclis Üyeleri, Manisa’da yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanda kurulu bulunan Vestel City’yi ziyaret etti. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve fabrika müdürleri İTO Heyetine buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, cep telefonu, elektronik fabrikalarını gezdirip bilgi verdi. Zorlu, Kurulu bulunduğu 1 milyon metrekare alan ile Avrupa’nın tek lokasyon üzerine kurulu en büyük fabrikası olan Vestel City”yi bir yandan fiziksel olarak daha da büyütmek için çalıştıklarını belirtirken, diğer yandan da devamlı olarak ar-ge yatırımı yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin tüketici elektroniğine harcadığı rakamın son10 yılda 24 milyar doları bulduğunu belirten Zorlu, “Oysa bizim ürettiğimiz ürünlerin hepsi ithal ürünlerden daha iyi ama gereksiz bir yabancı marka hayranlığı var. Bugün fabrikamızdan her 1.8 saniyede bir TV çıkıyor, bunun da yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Bu ihracatın da yüzde 80’i de gelişmiş Avrupa ülkelerine” dedi.
ROBOT TEKNOLOJİSİ
Dünya ile rekabet edebilmek için yüksek teknolojik ürünler üreten daha fazla tesis kurulması gerektiğini belirten Zorlu, “Son krizler gösterdi ki sanayisi olmayan, teknolojiye yatırım yapmayan ülkeler geri gidiyor. Biz Vestel’de “Sanayi 4.0” devrini yakalamak için yapay zeka ve insan eli değmeden üretim süreçlerini geliştiriyoruz. 1000’e yakın ar-ge personelimiz var. Sadece cep telefonlarının testleri için 4 milyon dolarlık yatırımla laboratuvar kurduk. Türkiye’de yapılamayacak hiçbir şey yok. Biz tüm tasarımları, yazılımları kendimiz yapıyoruz. % 100 kendi yazılım ve donanımlarının bulunduğu insansız uçak çalışmalarımız sürüyor. Sanayinin olmadığı bir Türkiye düşünemeyiz, keşke Vestel gibi 10 tesis, şirket daha olsa. Hala Avrupa’nın Uzakdoğu’su olabiliriz ama bunun için daha çok yerli üretime ve bunun içinde eğitim kalitemizi gerçekleştirmeye ihtiyacımız var” dedi.
“SANAYİ 4.0’I ISKALAMAYALIM”
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Zorlu’nun Vestel’de tüm Türkiye’ye örnek olacak bir başarı hikayesi yazdığını söyledi. Vestel’in ar-ge yatırımları ve çalışmalarının son derece etkileyici olduğunu belirten Demirtaş, “Dünya teknolojide ve sanayide artık yapay zekaların, robot teknolojisinin yer aldığı Sanayi 4.0’ı konuşuyor. Bizim de bunu yakalamamız lazım. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Sanayi Devrimi’ni ıskaladığı için geriledi. Ama bizim Türkiye olarak sanayi 4.0’ı ıskalama lüksümüz yok. Bunun için de Vestel gibi çok daha fazla tesisin olması gerekiyor. Türkiye’nin bilgi ve teknolojide Güney Kore örneğinde olduğu gibi iyi bir noktaya gelmesi şart” dedi. Demirtaş, Zorlu’nun devamlı olarak eğitime yaptığı vurguya dikkat çekerek, İTO tarafından kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Türkiye’yi yeni sanayi devrimine taşıyacak gençleri yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Vestel’in başarılarının devam etmesi ve nazar değmemesi için Zorlu’ya özel tasarım bir nazar boncuğu hediye etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.