Demirtaş: Kardeşlik, İnsanları Meydanlarda Yuhalatmak Değildir

Demirtaş: Kardeşlik, İnsanları Meydanlarda Yuhalatmak Değildir

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da düzenlediği mitingde hükümeti sert dille eleştirdi. Demirtaş, "Kardeşlik, insanları meydanlarda yuhalatmak değildir. Kardeşlik, Alevi'yi, Ermeni'yi yuhalatıp, hakaret etmek değildir....

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da düzenlediği mitingde hükümeti sert dille eleştirdi. Demirtaş, "Kardeşlik, insanları meydanlarda yuhalatmak değildir. Kardeşlik, Alevi'yi, Ermeni'yi yuhalatıp, hakaret etmek değildir. Ülkenin kendi birliği içinde herkesin haklardan eşitçe yararlandığı yerdir." dedi.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz hafta Diyarbakır'daki konuşmasını hatırlattı. Demirtaş, "AKP'nin adayı Diyarbakır'a geldi, burada sizler şarkı ve türkü dinleyemiyordunuz daha önce dedi. Sonra cezaevinde anadilinizde konuşamıyordunuz dedi ve Kürtçe konuşmayı ben getirdim size dedi. Ben de dedim ki inşallah sana da nasip olur cezaevinde böyle konuşmak diye. Neymiş onun sayesinde cezaevinde rahat konuşuyormuşuz. Cezaevinde anadilin rahat rahat konuşursun dedim. Madem ki bu hakkı verdin bize, öpüp başımıza koymamız gerekirken neden sadece biz faydalanalım sen de faydalan dedim." diye konuştu.

AK Parti hükümetinin eşitlik ve kardeşlikten bunu anladığını dile getiren Demirtaş, "Seçim nedeniyle cilayı, makyajı boyatıyoruz. Tabiri caizse Kasımpaşalının havasını indiriyoruz. Demokrasi öyle değil, yeni yaşam ilkelerimiz gibi olur. Kardeşlik böyle olmaz. Yani Türkün, Kürdün, Çerkezin, Gürcünün, Arabın, Süryani ve Ermeni'nin, başı açık olanın, kapalı olanın bu topraklarda yaşayan herkesin kokmadan devletin zulmünü görmeden kendi anadili ve kültürüyle eşitçe yaşamasıdır kardeşlik." şeklinde konuştu.

"KARDEŞLİK BİRİLERİNİ MEYDANLARDA YUHALATMAK DEĞİLDİR"

"Kardeşlik, birilerini meydanlarda yuhalatmak değildir." diyen Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın son günlerde dile getirdiği Ermeni ve Alevi söylemlerine değindi. Demirtaş, "Kardeşlik; Aleviyi, Ermeniyi yuhalatıp, hakaret etmek değildir. Ülkenin kendi birliği içinde herkesin haklardan eşitçe yararlandığı yerdir. Yeni cezaevi yapıyorlar. TRT Şeş (6) açmışlar gece gündüz AK Parti borazanlığını yapan. Alın orada anadilinizi dinleyen diyor." ifadelerini kullandı.

"KASIMPAŞALI, BİZ KENAN EVREN'İ BİLE BURADAN POSTALADIK"

Başbakan Erdoğan'a seslenen Demirtaş, "Kasımpaşalı, bizi Kenan Evren'i bile buradan postaladık. O günleri bilmezsin. Çünkü o günlerde senin siyasi çizgin Evren'le dosttu. Asıl direniş Diyarbakır Zindanı'nda gerçekleşiyordu. Asıl bugünleri aydınlatın, kibritin çöpünü Mazlum Doğan yakıyordu o gün." dedi. Çok kritik bir dönemde olduklarını dile getiren Demirtaş, 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin kırılma noktasına gelindiğini vurguladı. Demirtaş, şöyle dedi:

"Tekçi ve faşizan yapıdan barış ve kardeşliğe doğru gidiyoruz. Tekirdağ, İzmir'i, Adana'sı, Kayseri'si de bu çağrıya kulak veriyor. Buradan uzattığımız barış eli havada kalmıyor. Artık AKP'nin bu eli tutup tutmaması önemli değil. Tekirdağ, Sivas, Antalya bu eli tutuyor. Önemli olan budur. Bizler ezilen halklar, kimlikler olarak el ele verirsek çözülemeyecek sorun yoktur."

Türkiye'de Kürtlerin de Türklerin de ezildiğini dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: "Bunu hep anlattık. Öyle bir Türkiye oluşturalım ki kimse kimseye hakaret etmesin. Bugün burada başı açık, kapalı olan var. Türkler de var. Rizeli kardeşlerimiz var alanda. İşte yeni yaşamın Türkiyesi böyle olacak. Alevi, Sünni düşmanı, Sünni, Alevi düşmanı olmayacak. Bütün inançlar kimlikler birbirini koruyarak yaşayacak."

"BU DEVLET TÜRKÜN DE DEĞİL KÜRDÜN DE RECEP TAYİP ERDOĞAN'IN DEVLETİDİR"

Eşit ve birlikte yaşama dikkat çeken Demirtaş, "Çanakkale'de savaştık. O mezarlar nasıl yan yana duruyorsa biz de yan yana duracağız. O halde devlet de nasıl Çanakkale şehitliğinde Türkü, Kürdü, Alevisi Sunnisi yan yana yatıyor, devlet öyle olacak. Sadece senin devletin değil bizim devletimiz de olacak. İşte yeni yaşamı bu olacak. Kürdün anadiline hakaret etmeyecek. Alevi cemevine gidemeyecek demeyecek. Alevi inancına sahip olan başbakan da olacak cumhurbaşkanı da olacak. Şimdi bu devlet Kürdün de değil Türkün de değil, vallahi Recep Tayyip Erdoğan'ın devletidir." ifadelerini kullandı.

"BU DEVLETİ MÜLKÜ, KENDİSİNİ HALİFE OLARAK GÖRDÜĞÜ İÇİN HAVUZA ATTIĞI PARAYA HELAL DİYOR"

Demirtaş, "Bir kişinin devletidir. İstediğini asar keser. İstediğini vali yapar, savcı yapar. Kim kafasına göre değilse ya içeri atar ya da ülkeye terk eder der. Devlet benimdir diyor. Bu devleti mülkü ve malı olarak görüyor ve o yüzden halife olarak gördüğü için iş adamlarından para toplayıp havuza atmak helaldir diyor. Bu, hırsızlık değil diyorlar. Cumhurbaşkanı seçilecek kişi paraya tenezzül etmemeli. Kimsenin hakkını gasp etmemeli. Yeni yaşamda bütün kimlikleri, inançları aynı yüreğinde hissedecek, hırsızlık, yolsuzluk yapmadan halkların cumhurbaşkanı olacak, köylüden işçiden yana olacak. Allah aşkına kaç fotoğraf var o seçmen kağıdında. O kabine girdiğinizde bakın sağa sola bakmayın. Orta yerdeki fotoğrafa baktığınızda kendinizi göreceksiniz. O fotoğrafta benim değil sizindir aynadır. Bir gün sonra sandık başındasınız, yapacağınız şey tek mührü doğru yere basmaktır. Barışın ve kardeşliğin önünü açmış olacaksınız." şeklinde konuştu.

"IŞİD, EL NUSRA'YI TÜRKİYE, KATAR VE ARABİSTAN DESTEKLEDİ"

Türkiye'de yeni bir yaşam kazandıklarını anlatan Demirtaş'ın konuşması şöyle devam etti: "Herkes artık şunun farkında, yeni yaşamı zaten kazandık. Bundan vazgeçmeyelim. Buradan Türkiye'nin her yerine sesleniyorum, bu kardeşlik elini havada bırakmayın. Aman aman Ortadoğu'nun vahşete, IŞİD gibi bir barbalıkla karşı karşıya olduğu dönemde, bu kardeşlik elini havada bırakmayın. İki yıldır El Nusra, El Kaide ve IŞİD'i Katar, Arabistan ve Türkiye tarafından destekleniyor. Dışişleri Bakanı çıkmış, hala destekledi diyorlarsa yalandır diyor. Açık çağrı yapıyorum; Ceylanpınar'a gidelim, orada canlı tanıkları dinleteceğim. Sınırdan nasıl gelip gittikleri, silahları nasıl getirdikleri sana göstereceğim. Bu vahşeti Kürtler Rojava'da statü elde etmesin diye yaptığınızı.

"BİZE PARLAMENTODA BİLE TERÖRİST DEDİNİZ, IŞİD'E NEZAKET GÖSTERİYORSUNUZ"

Bunların vahşi hareket olduğunu anlattık, biz söyledik, dinletemedik. Desteklediniz, bakın geldiğiniz noktaya bakın. IŞİD ile ilgili konuşuyor ama onları incitmiyor. IŞİD nezaketi üzerine duruyor. Bize terörist dediniz, Berkin Elvanlara terörist dediniz, bu meydanlardaki annelere terörist dediniz. IŞİD'e terörist diyemediniz. On binlerce insanı katlettiler ve devam ediyor. Erbil'e 40 km uzaktalar. Kobani saldırdılar binlerce ölüm bıraktılar ve halen Dışişleri bakanı diyor aman kızdırmayın. Ya bunlar daha ne yapsın. Rehineler zarar görmesin tamam da bu barbar it sürüsüne boğun mu eğelim. Bütün halklarımızı IŞİD barbarlığına karşı mücadeleye çağırıyorum. Orada Musul'da Kobani'de Cizire'den Gazze'ye kadar nerede bir zulüm varsa biz mazlumun yanında olacağız. Her yer için direnişte olun. Sessiz kalmayın. Türkiye hükümeti izliyor olabilir ve halklar olarak olup bitene seyirci kalmayayım. Çünkü bu barbarlar yarın bütün dünyaya bunu dayatabilirler

"TÜRKİYE'Yİ ADIM ADIM BATAKLIĞA GÖTÜRDÜLER"

Türk politikası da değişmeli. Türkiye'yi adım adım bataklığa götürdüler ve hala götürmeye devam ediyorlar. Nasıl olacak eğer bizler yeni yaşamı birlikte kardeşçe başarırsak, bu, Ortadoğu halkları için de model olacak. Suriye, Irak, Mısır Lübnan için model olacak. Orada bunu başaramıyorlar. Artık insanlar artık binada yaşayamıyorlar. Düşman ettiler o toprakları. Medeniyetin izleri silip süpürdüler. Orasını kültür ve insan mezarlığına dönüştürdüler. Burada bunları yaşamak istemiyorsak işte bizim ortaya koyduğumuz yeni yaşam biçimidir. Söz konusu müzakereler sadece Kürtler ve Türkler ilgili değil. Herkesle ilgili değil. Cumhurbaşkanı seçimi bunu netleştirmiştir. Bütün ezilen halklar olarak müzakereye hazırız. Seçimden hemen sonra yeni özgürlükçe bir Anayasa ile bu yapılmalı. Çünkü bu halk bunu hak ediyor.

"AKP'NİN ADAYI BİR VATANDAŞI ARAMIŞ, VATANDAŞ 'DOLANDIRICI' DİYE TELEFONU KAPATMIŞ"

Hırsızları sandıkta durduralım. Hırsızlık yapan, 700 bin dolarlık saat takan, sonra halkçı edebiyatı yapanlara ders verelim. Bunların dertleri siz olmayacaksınız. Ele geçirdikleri kendi devletlerinde bir padişahlıkla taçlandıracaklar. AKP'nin adayı, bir vatandaşı aramış, vatandaş onu 'dolandırıcı' zannetmiş, hemen kapatmış. Adam adamı tanır. Ekmeleddin amca kusura bakmasın, Tayyip Erdoğan'la uğraşacak kişi biziz. Onun işi o değil. Doğru çizgi biziz. Çatıda bir heyecan ve umut yok. Çatının size getireceği bir şey yok. Gelin oyunuzu boş yere atmayın, ilkesizliğe atmayın. İlkelere verin. Sizinle birlikte her koşulda mücadele edecek olana verin."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.