Demirtaş: Kara Harekâtından Ziyade Direnişçiler Desteklenmeli

Demirtaş: Kara Harekâtından Ziyade Direnişçiler Desteklenmeli

Kobani'de incelemelerini tamamladıktan sonra basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Doğrusu kara harekatındna çok oradaki direnişin desteklenmesi gerekir." diyerek sınır ötesi operasyona...

Kobani'de incelemelerini tamamladıktan sonra basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Doğrusu kara harekatındna çok oradaki direnişin desteklenmesi gerekir." diyerek sınır ötesi operasyona karşı olduğunu vurguladı.

Selahattin Demirtaş, Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan savaşın devam ettiği Kobaniye geçti. Kobani’de bazı temaslarda bulunan Demirtaş dönüşte basın açıklaması yaptı. Yaptığı acıkmada Türkiye’nin Kobani’ye destek vermesi gerektiğini vurguladı. Sınır ötesi askeri harekatı da kabul etmeyen Demirtaş, sınır ötesi kara harekatından ziyade hükümetin Kobani’deki direnişçilere destek olmasını istedi. ‘Ne tür destek?’ sorusuna "Her türlü destek verilmeli, su gerekiyorsa su, ekmek gerekiyorsa ekmek, başka bir şeye ihtiyaç varsa o destek verilmeli." diye cevap veren Demirtaş, ayrıca hükümetin PYD ile diyalog kurarak koordineli çalışmasını istedi.

Kobani’de yaşanan gelişmelerin devam eden çözüm süreci ile bağlantılı olduğunu anlatan Demirtaş, "Şuanda devam eden Kobani’deki direniş Türkiye’nin hükümetin bu konudaki tutumu, ortaya koyduğu politika içeride devam eden barış arayışı ile paralel ve bunu besleyen bir politika değil. Günlerdir bu politikanın değişmesi için uğraşıyoruz." dedi.

Sınır kapılarının günlük 2-3 saat açılması ile sorunların bitmediğini dile getiren Demirtaş, "Evet orada kıt olanaklarla insanlar direniyor. Orada profesyonel bir ordu gibi IŞİD’e karşı savaş verilmiyor. Oranın halkı, mahalleli, kadın, genç, yaşlı… Elindeki bütün imkanlarla onurunu, haysiyetini koruyorlar. Buna karşı sadece sınırları 1-2 saat açıp daha ne yapalım demek yeterli değil.” şeklinde konuştu.

Kışın geldiğine, sürecin uzayacağına dikkat çeken Demirtaş, insani yardım için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Hükümetin IŞİD’i artık bir tehdit olarak görmeye başladığını anımsatan Demirtaş, "O halde Türkiye hem PYD ile birbirini destekleyen ilişkilerini hızla kurması gerekir hem de burada sınır hattının güvenliği için, IŞİD’in Kobani’yi dört bir tarafta kuşatmasını önlemek, IŞİD’in Türkiye’ye giriş yapmasını engellemek için sınır hattında nöbet tutan insanlara hükümetin olumlu yaklaşması lazım. Beklentimiz bu köylerde 15 gündür nöbet tutan insanlara toma, jop, gazla müdahale etmesi değildir. Türkiye’yi korudukları için teşekkür etmesi lazım." ifadelerine yer verdi.

Sınırda vatandaşlara yapılan müdahalenin duygu kırılmasına yol açtığını dile getiren Demirtaş, hükümetin sınır içinde burada bekleyen vatandaşlar, diğer tarafta ise PYD ile iyi bir koordinasyona ihtiyaç olduğunu savundu.

Kobani’nin IŞİD tarafından işgal edilmesi durumunda şehir savaşının başlayacağını açıklayan Demirtaş, bunun ne kadar süreceğini kestirmenin zor olacağını ifade ederek, "IŞİD Kobani merkeze girmeyi başarırsa artık Türkiye’de bu tehdidi durduramaz noktaya gelir. İş işten geçmeden, tehlike durdurulamaz noktaya gelmeden tedbir alınmalı. Bunun yolu bellidir. Oradaki direnişe destek vermekten geçer. BU Türkiye’nin her açıdan yararına olacak. İnsan onurunun korunmasına destek olunacaktır. Türkiye’nin oraya destek olması demek iç barışın sağlanması açısından ciddi bir güven ortamının yaratılması demektir. Türkiye’nin Kobani’ye sessiz kalmaması demek kendi yurttaşları arasında duygu kırılmasına giden süreci ters çevirmek demektir." dedi

"BÜTÜN DÜNYA BİRLEŞSE DE HAKLI DAVASI OLAN HALKI ALT EDEMEZ"

Her cümlesinde Türkiye’nin Kobani’ye destek vermesini isteyen Demirtaş, bunun bir minnet olarak algılanmamasını istedi. Demirtaş, "Elbette bu bir muhtaçlık meselesi değil. Kimsenin şüphesi olmasın. Bütün dünya birleşse de haklı, meşru bir davası olan halkı alt edemez. Kimse şüphe duymasın ki Kobani halkı er geç topraklarında özgürce yaşayacak. Ama önemli olan bu sürecin daha az sancı ile sonuçlanması. Herkes bilmeli ki IŞİD Kobani’ye girerse bunu yönetimini IŞİD’e teslime etmeyeceğiz. Herkes mücadelesini sürdürecektir." diye konuştu.

Kürtler’in Türkiye için bir tehdit olmadığını kaydeden Demirtaş, asıl tehdidin sınıra dayanan barbar IŞİD olduğunu söyledi. "Bugün Kürt’ü yalnız bırakma günü değildir” diyen Demirtaş, “bugün el ele verirsek geleceğimizi ancak o zaman birlikte inşa edebiliriz. Çok kritik saat, dakikalardan geçiyoruz. Bu saatlerde çatışma devam ediyor. Kıt imkanlarla direniş devam ediyor." şeklinde konuştu.

"IŞİD BÜYÜK BİR HIZLA İLERLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR"

Selahattin Demirtaş IŞİD’in büyük bir hızla ilerleyişini sürdürdüğünü aktardı. Demirtaş, bu barbarlıktan kurtulmanın tek yolunun ortak hareket etmek olduğunu kaydetti. Hükümetin süreci iyi okuması gerektiğini dile getiren Demirtaş, sınır ötesinde yaşananlarıın çözüm süreci ile bağlantılı olduğunu vurguladı. Demirtaş, şöyle konuştu: "Bugün artık 2 yıldır devam eden süreç varsa burada adım atma günüdür. Barış arazide, sokakta el ele gezmek mümkün olursa masada barışmak kolay. Sadece masada oturarak olmaz. Meydanda el ele vererek olur. Birbirini gazlayarak, joplayarak olmaz."

"BU YALVARMA, MİNNET DEĞİL"

Demirtaş, bu taleplerin minnet, yalvarma olmadığını söyledi. Bu çağrının doğru anlaşılmasını isteyen Demirtaş, "Bu bir yalvarma, minnet değildir. Tarihi direnişe hep birlkte katılalım ki tarihi birlikteliği de yakalama fırsatımız olsun. İnsani değerleri savunan bu halkı yalnız bırakırsanız elbette ki başımızın çaresine bakarız. Ama siz kendi ilkesizliğinizle hep sorgulanacaksınız. Uluslararası camia buna sessiz kalırsa sorgulanan biz olmayacağız." sözlerine yer verdi.

"KARA HAREKATINA YANAŞMADI"

Selahattin Demirtaş kendine yöneltilen soruları da cevapladı. Kobani’nin 3 tarafının kuşatıldığını aktaran Demirtaş, Türkiye tarafının da politik problemler nedeniyle kapalı olduğunu dile getirdi. Demirtaş Türkiye sınırından yeterli desteğin sunulmadığını ifade etti.

Kara harekatı talebine yönelik soruya şu yanıtı verdi: "Doğrusu kara harekatından çok oradaki direnişin desteklenmesi gerekir. Doğru olan da budur. Uluslararası silahlı güçlerin veya Türkiye’nin askeri operasyondan çok yerel direnişçilerin desteklenmesi daha doğru olur. Öbür taraftaki arkadaşların bize verdiği bilgi budur. Askeri destek istemiyorlar. Yardım ulaşmasının engellenmemesini istiyorlar. Direnecek kadar insan var. Burada sadece sınırlı oranda insani yardım gidiyor. Bu bile yeterli giderse oradakilerin direnmesi mümkün kılınabilir.”

Öte yandan hükümetin IŞİD’e destek verdiği yönündeki algının kendilerine yönelik bir algı olmadığını kaydeden Demirtaş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "IŞİD’in Türkiye tarafından desteklendiği algısı bize ait değil. Bütün dünya bunu söylüyor. Hükümet bu algıyı yıkmak istiyorsa buna uygun adımlar atması lazım. Pratik bazı değişiklikler kolaydır. Burada IŞİD’e karşı zincir oluşturuluyor. IŞİD’in geçişi konusunda güvenlik tedbirlerine ihtiyaç var. sonuç alıcı pratik çözümler alınır diye ümit ediyorum."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.