"Demir yolcular" kentleri ve gönülleri birbirine bağlarken yeni teknolojilere de ayak uydurma çabasında

"Demir yolcular" kentleri ve gönülleri birbirine bağlarken yeni teknolojilere de ayak uydurma çabasında

Dijital teknoloji ve hızlı trenlerle gelişen ulaşım hatlarıyla "kentleri" ve "gönülleri" birbirine bağlayan demir yolcular, bir yandan sevenleri kavuşturmanın mutluluğunu yaşarken diğer yandan modernleşen sistemlere adapte olmaya çalışıyor

Ankara'daki tren garında görev yapan demir yolcular, AA muhabirine, Demiryolları Haftası dolayısıyla hem değişen ve dönüşen sistemi hem de görevlerini yaparken yaşadıkları duyguları anlattı.

Gar şefi Engin Demir, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında (TCDD) 1987 yılında "hareket memuru" olarak göreve başladığını söyledi. Askerliğini yaptıktan sonra bir gazetede "Demir yollarında eleman aranıyor" ilanını görünce kuruma başvurduğunu belirten Demir, "Nasibimizde varmış, hala burada çalışıyorum." dedi.

Aradan geçen zamanda çeşitli istasyonlarda çalıştığını ve halen gar şefliği yaptığını belirten Demir, mesleğin kolay ve zor yönleri olduğunu söyledi. Demir, "İşe girdiğimden bu yana kullanılan teknoloji çok değişti, artık her şey daha modern. Şimdi sinyalizasyon sistemi var, frenlerimiz yenilendi. Trenlerimiz ve yollarımız daha iyi. Artık her şey dijital, eskiden böyle bir şey yoktu. Mesela ara istasyonda görev yaptığımız zamanlar etrafımızda alışveriş yapacak yer bulunmuyordu. İhtiyaçlarımız için tren gelmesini bekliyorduk. Şu an çalışma ortamımız çok rahat. 37 yıl daha çalışmak isterim." dedi.

Tren yolculuğunun diğer ulaşım şekillerinden farklı olduğuna işaret eden Demir, doğayla iç içe bir yolculuk yapıldığını ve rahat seyahat edildiğini dile getirdi.

"Kurumun içinde birliği ve beraberliği görünce hoşuma gitti"

TCDD'de hareket memuru olarak görev yapan Mazhar Gümgün de 1996 yılından bu yana kurumda hizmet verdiğini bildirdi. 22 yıl "teşkil memuru" olarak çalıştığını ve sonrasında hareket memurluğuna geçtiğini söyleyen Gümgün, yazın sıcakta kışın soğukta dışarıda çalışmak zorunda kaldıkları zamanlar olduğunu ifade etti. Gümgün, "Şu an tren trafiğiyle ilgileniyorum. 90'lı yıllarda henüz bir işim yoktu. 'Demir yolları adam alacak.' denilince müracaat ettim, çalışmaya başladım. Kurumun içinde birliği ve beraberliği görünce hoşuma gitti. Birlik, beraberlik ve arkadaşlık çok önemli. Çünkü özellikle trenlerde çalışanlar canlarını birbirine emanet ediyorlar." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.