Davutoğlu: Meydan Okuma Küreselse, Hepimiz Elimizi Taşın Altına Koyacağız

Davutoğlu: Meydan Okuma Küreselse, Hepimiz Elimizi Taşın Altına Koyacağız

Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölgedeki terör tehlikesinin, demokrasi hareketlerine destek vermemekten kaynaklandığını belirtti. Davutoğlu, “Suriye krizinin Irak krizinin bütün bedelini Türkiye ve komşu ülkelere...

Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölgedeki terör tehlikesinin, demokrasi hareketlerine destek vermemekten kaynaklandığını belirtti. Davutoğlu, “Suriye krizinin Irak krizinin bütün bedelini Türkiye ve komşu ülkelere ödetip sonra bulunduğumuz yerlerden ders vermeye kalkarsak bunu bizim kabul etmemiz mümkün değil.” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Hilton Bomonti Otel’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katıldı. Burada uzun bir konuşma yapan Davutoğlu, bölgedeki gelişmelere ve ülkelerin tutumuna değindi. Irak ve Suriye’deki terör hareketlerinin sebebinin bu ülkelerdeki demokrasi hareketlerine destek verilmemesinden kaynaklandığına dikkat çeken Davutoğlu, Mısır örneğine de değindi. Davutoğlu, “Mısır’da Türkiye bir tavır aldı. Bedelini ödediğimiz bir tavır bu aslında. Mısıra çok önem veriyoruz. Mısır bölgenin omurgasıdır. Mısır bölgenin beynidir. Ve biz Mısır’ı önümüzdeki dönemde en büyük stratejik ortağımız olarak görmek istiyoruz. Böylesine büyük bir ülkede istikrarın halk meşruiyetinden geçebileceğine inanıyoruz. Biz yaşadık, Mısır bize benzer. Mısır’da kalıcı istikrar ancak ve ancak demokrasi ile sağlanabilir.” şeklinde konuştu.

Suriye krizinde uluslararası toplumun suçu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “İlerde nesiller Suriye’yi uluslararası toplum için bir utanç sayfası olarak yazacaktır. Olabilecek bütün insanlık suçları Suriye’de işlendi. Füzeler, varil bombaları sivil alanlarda kullanıldı. Kimyasal silah kullanıldı. İnsanlar bir yerde tutulup açlığa mahkum edilerek ölüme götürüldü, 50 bin fotoğraf yayınlandı. Bütün dünya televizyonlarında geçen sene. Uluslararası toplumun tepkisi ne oldu? Kimyasal silah kullanıldığında IŞİD, çok küçük bir bölgede çok küçük bir örgüt niteliğinde idi. Suriye’de demokrasiyi isteyen Suriye Ulusal Koalisyonuna biz 90’lı yıllarda demokrasi isteyen güçlere verdiğimiz desteği verdik mi? Bütün o kitleler devrimin karşısında bir psikolojiye yöneldiler. Ve radikalleşme uç noktalara vardı. Bugün demokrasiden değil de terör tehdidinden bahsediyorsak, bölgede canını ortaya koyan Hristiyan Müslüman, Sünni, Nusayri, Kürt, Arap, Türkmen, o Suriyeli gençlerin yerini eğer dışardan gelmiş ve ne yapacağı belli olmayan çok iyi İngilizce konuşan yabancı savaşçılara terk etmişse bunun sebebi bizim Suriye halkını yalnız bırakış olmamızdır.” ifadelerini kullandı.

“Eğer meydan okuma küreselse hepimiz elimizi taşın altına koyacağız.” Diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Artık yeter. Suriye krizinin Irak krizinin bütün bedelini Türkiye ve komşu ülkelere ödetip sonra bulunduğumuz yerlerden ders vermeye kalkarsak bunu bizim kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye kendi alın teri ile, vatandaşlarımızın ödediği vergilerle oluşan bütçeden 3,5 milyar dolar Suriyeli mültecilere verdi. Analarının ak sütü gibi helal olsun. Ama dünyadan da bunun taktirini ve gereğini yapmalarını bekliyoruz.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.