Davutoğlu: Halep Düşerse Türkiye Yeni Göç Dalgasıyla Karşı Karşıya Kalır

Davutoğlu: Halep Düşerse Türkiye Yeni Göç Dalgasıyla Karşı Karşıya Kalır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolünde bulunan Halep'in düşmesi durumunda Türkiye'nin yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı'ndan aldığı brifingin...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolünde bulunan Halep'in düşmesi durumunda Türkiye'nin yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı'ndan aldığı brifingin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu, 4 saati aşkın bir sürede çok kapsamlı brifing aldığını ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin ihtiyaç, imkan ve kapasitesini konuştuklarını kaydetti.

Halep'in kuşatma altında olduğu hatırlatılan ve Türkiye'yi yeni bir göç dalgasının bekleyip beklemediğine ilişkin bir soruya Başbakan Davutoğlu şunları söyledi: "Halep'teki gelişmeleri kaygı ile takip ediyoruz. Şehir düşme noktasında bu anlamda istihbari olarak bilgiler geliyor. Düşme noktasında olduğu söylenemez. Çok yoğun bir baskı altında. Bu büyük bir sınav. Uluslararası topluma açık söyleyeyim. Çifte standartlı tavrın da bir göstergesi. Biz hep uyarıyorduk. Esed rejimi uluslararası toplumun dikkatinin Irak'a ve Kobani'ye sembolik olarak da tek bir şehre odaklanmasından istifade ederek Hama civarında belli şehirlerde çok büyük katliamlar yaptı. Bunu biz bütün müttefiklere anlatmaya çalıştık. Ama uluslararası basında bunu görmüyorsunuz. Uluslararası toplumda kimse Halep'e nasıl destek verilecek diye bir çağrıda bulunmuyor. Koalisyon unsurlarının Esed'e dönük olarak açık ve net bir tutumla bu saldırıları durdurmazsanız şu askeri tehditte bulunurum, dediğine şahit olmuyoruz. Halep'in düşmesi durumunda gerçekten Türkiye olarak bizi de çok ciddi şekilde kaygılandıran büyük bir mülteci sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. Bunun için biz güvenli bölge talep ediyorduk. Bunun için sadece IŞİD değil Esed rejimine karşı tedbir alınmalı diyorduk. IŞİD tehlikesini ortaya çıkaran Suriye rejiminin saldırılarıdır. Uluslararası toplumun bu aymazlıktan kurtulması ve Suriye yönetimine karşı açık ve net tavrını ortaya koyması lazım. Böyle bir mülteci akınının olmasını istemeyiz.”

"GENELKURMAY BAŞKANIMIZLA PAYLAŞTIK"

Genelkurmay ve TSK'nın çözüm süreci ve bedelli askerlik gibi konularda, üç başlıkta, çekinceleri olduğu yönündeki iddialar sorulan Davutoğlu, "Bu konularda çok açık şekilde Genelkurmay Başkanlığımızın hem ihtiyaçlarını taleplerini her zaman dinliyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bakanlar Kurulu'nda dün mayınlı bölgeler ile ilgili yasa çalışmalarımız oldu. Bugün yoğunlaştığımız konular daha çok uluslararası ve bölgesel konjonktürle ilgili hususlardı. Çözüm süreci konusunda Genelkurmay Başkanımız ile görevi alır almaz çözüm süreci mekanizması içinde bunları paylaştık. Tutumumuz bütün kamuoyu tarafından bilindiğinin çok ötesinde Genelkurmay Başkanımız tarafından hem biliniyor hem takip ediliyor. Çözüm süreci Türkiye'de milli birlik ve beraberliği temin edecek ve şiddeti terörü sonlandıracak bir projenin adıdır. Nasıl kademelendirilmiş şekilde hedefe ulaşılacağı konusunda sürekli istişare halindeyiz. Kamu düzeni konusunda ise güvenlik birimlerimiz hem emniyetimiz hem jandarmamız hem de silahlı kuvvetlerimiz kamu düzenini sağlama konusunda siyasi otoritenin verdiği talimatlara uygun şekilde Türkiye'nin her yerinde görevini yürütmektedir. Bu konuda farklı kanaat yok" dedi.

"BEDELLİ ASKERLİK KONUSU"

Başbakan Davutoğlu, bedeli askerlik konusunda gelişme olduğunda kamuoyuyla paylaştıklarını belirterek, “Bölgedeki konjonktür herkesçe malum. Hepimiz bu perspektifi de göz önünde bulundurarak atılabilecek adımları birlikte değerlendireceğiz" dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.