Davutoğlu, Araçla Girdiği Tünelden Yürüyerek Çıktı

Davutoğlu, Araçla Girdiği Tünelden Yürüyerek Çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Avrasya tünelini inceledi. Davutoğlu, "Biraz önce dönüşte özellikle yürümeyi arzu ettim. Çünkü herhalde insanlık tarihinde kimseye nasip olmamış bir yürüyüş bu. Biz araçla...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Avrasya tünelini inceledi. Davutoğlu, "Biraz önce dönüşte özellikle yürümeyi arzu ettim. Çünkü herhalde insanlık tarihinde kimseye nasip olmamış bir yürüyüş bu. Biz araçla gittik, yürüyerek geri döndük. Tabi araçla daha sonra buradan geçecek olanlar bizim şansımıza sahip olamayacaklar." dedi.

Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'ni inceledi. Tüneli inceleyip yetkililerden bilgi aldıktan sonra kameraların karşısına geçen Davutoğlu, "Gittikçe nüfusu artan İstanbul'da trafik yoğunluğu ve bunun getirdiği çevre problemlerini aşmak aslında bu tür projelerle mümkün olabiliyor. Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki yaklaşık 14.5 kilometrelik mesafe bu yolla 15 dakikaya inecek. Bu anlamda İstanbul trafiğindeki rahatlama dışında küresel ölçekli bir proje olması hasebiyle de Türk mühendislik ve mimarlık açısından da önemli bir proje. Biraz önce dönüşte özellikle yürümeyi arzu ettim. Çünkü herhalde insanlık tarihinde kimseye nasip olmamış bir yürüyüş bu. Yaklaşık 920 metre, her gün 8-10 metre ilerleyerek kat ediliyor bu tünel. Biz araçla gittik, yürüyerek geri döndük. Tabi araçla daha sonra buradan geçecek olanlar bizim şansımıza sahip olamayacaklar. Denizin bazen 106 metre altına inen kotta toprağa değme imkanı olmayacaktır. En derin yeri 106 metre. 920 metresi gerçekleşti. 3 bin 400 metresi su altında olmak üzere toplam geçiş de 5 bin 400 metre. 9,2 kilometrelik de bağlantı yollarıyla muhteşem bir proje." diye konuştu.

'2016 ARALIK'TA BAĞLANTI YOLLARI DAHİL BİTECEK'

Çalışmanın tamamının 4 yılı geçeceğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Gelecek sene haziran ayında tünelin su altındaki kısmı tamamlanacak. Bağlantı yollarının tamamlanması 2017 Ağustos olarak belirlenmişti ama biraz önce yaptığımız görüşmelerde 2016 Aralığı'na bunu çektik. İnşallah en kısa zamanda ama güvenilir bir şekilde tamamlanması bize büyük bir mutluluk verecek. Özellikle üzerinde durduğum konu bu tünelin deprem dayanıklılığı. Çünkü İstanbul'da deprem bakımından riskli bir hat üzerinde yaşıyoruz. Bize verilen bilgilere göre, 2 bin 400 yıllık istatistiki verilere dayalı olarak o şiddette bir deprem hesap edilerek tedbirler alınmış. Tertibatların alınması sevindirici çünkü insanımızın güveni konforu kadar önemlidir. Bu büyük bir konfor sağlayacak İstanbullu hemşehrilerimize. Bugünlerin gündemi olması bakımından da iş güvenliği bakımından bazı gözlemlerim oldu. İşçi kardeşlerimizle konuştuk. Bu konuda alınan tedbirler dolayısıyla da teşekkür ediyorum. Her halükarda dünyanın en önemli projelerinden birinde bütün bu emeği veren kardeşlerimize ve yetkililere de teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

İstanbul'da inşaatları devam eden 3. köprü ve 3. havalimanını da dolaşacağını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Heyecan verici bir gün yaşıyoruz. Ülkemizin ulaştığı mühendislik seviyesi, ulaştığı iktisadi ekonomik seviye bu projeyi gerçekleştirme bağlamında eriştiği güç her türlü takdirin üzerindedir. İstanbullular bu hizmeti hak ediyor. İstanbul Boğazı ve çevre güvenliği bakımından da önemli katkılar yapacak olan bu proje eminim tarihe altın bir imza olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına geçecektir.

Bundan sonra sık sık gelerek bizzat misafiriniz olacağım. 920 metre bin metreye ulaştığında, tam bin metrenin altında 106 metre derinliğe ulaştığınızda bize haber edin. Bu başka bir tarihi gelişme olur. 106 metre en derin noktası. O derin noktada işçilerimizle bir Türk kahvesi içeriz. Oraya da bir imza atarız birlikte duvarlara."

Konuşmasından sonra yetkililerle toplu fotoğraf çektiren Davutoğlu, beraberindeki Bakan Lütfi Elvan'la birlikte diğer projeleri incelemek üzere tüp geçit inşaatından ayrıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.