Danimarka Işid’le Savaş İçin 7 Adet F-16 Gönderiyor

Danimarka Işid’le Savaş İçin 7 Adet F-16 Gönderiyor

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele etmek için 7 adet F-16 savaş uçağının Irak’a gönderileceğini açıkladı. Uçakların Meclis’in onayından sonra önümüzdeki hafta yola çıkacağını...

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele etmek için 7 adet F-16 savaş uçağının Irak’a gönderileceğini açıkladı. Uçakların Meclis’in onayından sonra önümüzdeki hafta yola çıkacağını belirten Helle Thorning, Meclis’ten alacakları operasyon izninin 12 ay için geçerli olacağını söyledi.

Danimarka, Afganistan ve Libya’dan sonra tekrar aktif bir çatışma bölgesine savaş uçaklarını gönderiyor. Son dönemde Suriye’de ortaya çıkıp kısa sürede bu ülke ve Irak’ta önemli yerleri ele geçiren terör örgütü IŞİD’la mücadele için ABD’nin önderliğinde kurulan koalisyona Danimarka, 7 adet F-16 savaş uçağıyla katılacak.

Danimarka’nın kararını basın toplantısında açıklayan Başbakan Helle Thorning-Schmidt, bunun asla bir Batı- İslam savaşı olmadığını belirterek, "Bu teröre karşı verilen ortak bir mücadeledir. IŞİD hem Danimarka’ya hem de müttefiklerimize karşı bir tehdit unsurudur." dedi.

Danimarka’nın başından beri IŞİD’a karşı oluşturulan koalisyonun ‘çekirdek kadrosu’ içinde yer aldığının altını çizen Helle Thorning-Schmidt, "ABD’ye bizden nasıl bir yardım istediğini sorduk. Dün akşam ABD’den gelen istek, savaş uçaklarımızla destekti. Hükümet olarak bu isteğe olumlu cevap vererek, 7 F-16 savaş uçağının Irak’a gönderilmesini uygun gördük. Bu konuda yetki Meclis’indir. Ancak şuanda bu konuda partiler arasında geniş bir mutabakat var. Kararın önümüzdeki hafta çıkmasıyla 7 adet F-16 uçağımız 12 aylık süre için Irak’a gidecek." dedi.

IŞİD’e karşı sadece askeri mücadelenin yeterli olmadığını vurgulayan Danimarka Başbakanı, askeri, politik ve insani mücadelenin ortak yürtülürek sonuca ulaşılacağını söyledi. Thorning-Schmidt, Danimarka’nın Suriyeli mültecilere şu ana kadar 800 milyon kronluk (115 milyon Euro) yardım yaptığını, hükümet olarak 55 milyon kron (7,3 milyon Euro) daha yardım yapma kararı aldıklarını ifade etti.

IŞİD’in acımasız bir terör örgütü olduğuna değinen Helle Thorning-Schmidt, "Bu kazanmamız gereken bir savaş." dedi.

ABD’nin Danimarka’dan, Kürtlere askeri eğitim verilmesi konusunda da yardım istediğini ve hükümet olarak konuya olumlu baktıklarını ifade eden Helle Thorning-Schmidt, bu konuda dışişleri bakanlığının bir çalışma yapacağını söyledi.

Danimarka Başbakanı, savaş uçaklarının Irak hükümetinin yardım talebinden dolayı sadece bu ülkenin hava sahası içinde görev yapacağını ve Danimarka’ya yönelik IŞİD tehdidinden dolayı ülkede güvenlik önlemlerinin artırıldığını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.