Dakik-3, Hazırlıklarını Tamamladı

Dakik-3, Hazırlıklarını Tamamladı

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek ve yurt içi ile yurt dışından iş insanlarının katılacağı Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK) programının hazırlıkları tamamlandı.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek ve yurt içi ile yurt dışından iş insanlarının katılacağı Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK) programının hazırlıkları tamamlandı.

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) tarafından düzenlenen 3. Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK-3) programı 2 -3 Ekim tarihlerinde Erzurum Polat Renaissance Hotel’de gerçekleşecek. Önceki yıllarda gerçekleştirilen DAKİK-1 ve DAKİK-2 programlarından farklı olarak bu yıl, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinin jeostratejik konumu göz önüne alınarak bölge iş insanları ve üretici firmaların yurt dışı pazarlarına açılması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda programa yurt dışından 50 iş insanı katılacak.

İlk olarak 2008 yılında gerçekleştirilen DAKİK-1 programının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakan ile milletvekilleri katılmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 2009’da gerçekleştirilen DAKİK-2 programına beraberinde bir heyetle iştirak etmişti. Bu yıl ki programa ihracat kapasitesi olan firmaların katılması hedeflenirken çok sayıda bakan, milletvekili, bölge illerin valileri, Kalkınma Ajansları, Ticaret Odası Başkanları, STK temsilcileri katılacak.

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) tarafından düzenlenen 3. Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK-3) programı 2 -3 Ekim tarihlerinde Erzurum Polat Renaissance Hotel’de gerçekleşecek. Diğer yıllarda gerçekleştirilen DAKİK-1 ve DAKİK-2 programlarından farklı olarak bu yıl, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinin jeostratejik konumu göz önüne alınarak; bölge iş insanları ve üretici firmaların yurt dışı pazarlarına açılması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda programa yurt dışından 50 iş insanı katılacak.

Başvuru sürecinde çok yoğun ilginin olduğu DAKİK-3 programına yüzlerce firma tanıtım standı açmak ve ikili iş görüşmeleri için başvuruda bulundu. Stant satışları çok kısa bir süre içinde biterken, programda ikili iş görüşmesi yapmak isteyen yüzlerce iş insanı da müracaat etti. Ağırlıklı olarak programın amaçladığı hedef sektörler arasında başta inşaat olmak üzere mobilya, gıda ve tarım sektörleri geliyor. Polat Renasance’de gerçekleşecek olan programda en az 40 tanıtım standının açılması, en az 200 iş görüşmesinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca yabancı girişimci işadamı ile yatırım maksatlı ikili görüşmeler yapılarak bölgede üretilen ürünlerin (boya, bims, gıda ürünleri, mermer) yurt dışına ihraç edilmesi, bölgenin bakir alt yapı kaynaklarını fizibil projeler ile tanıtılması, yatırım yapmakta olan işadamlarına sermaye ve kurumsal bilgi vererek büyümelerinin sağlanması, sermayesizlikten dolayı yarım kalmış projeleri tamamlanması, fikir aşamasında olan fizibilitesi yapılmamış yatırım alanlarını değerlendirerek proje haline getirilmesi,
bölgede üretilen ürünlerin yurt dışına pazarlanarak ihracat potansiyelini artırılması amaçlanıyor.

"DAKİK, BÖLGENİN SOSYOEKONOMİK KALKINMASINI SAĞLAYACAK"

Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü'yle bölge kaynaklarının ve yeni yatırım alanları potansiyelinin ortaya çıkarılması adına bu programın çok önemli olduğuna değinen DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dolar, “Yeni iş sahalarının ortaya çıkması ve bu vesileyle bölge insanına istihdam alanı oluşturmak ve bölgenin sosyoekonomik kalkınmasını sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

DAKİK’in özel amacına da değinen Dolar, şunları ifade etti: “Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen ürünlerin hedef ülkelere pazarlanarak bölgenin ihracat kapasitesini artırmak ve bu vesile ile sınır ticaretini geliştirmek istiyoruz. Güvenilir, girişimci işadamlarını bir araya getirecek olan DASİDEF, Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü Programı, üyeler arasında işbirliği ve dayanışmayı artırarak iş potansiyelini yükseltecek ve üyelerinin ufkunu açan yeni projelere zemin oluşturulmasını sağlayacaktır.”

Ayrıca DAKİK-3 içeriği hakkında bilgi veren Osman Dolar şunları kaydetti: “Toplamda bin metrekare salonun içerisinde 40 adet stant kurulacak. Stant kiralayanlar, ürünlerini sergileyebilmenin yanı sıra, konuk işadamlarına bölgeye yatırım yapması konusunda (fizibil) projeleri tanıtma imkânına sahip olacaktır. İki günlük etkinlik süresince, stantlar salona gelecek olan tüm girişimcilerle birebir iletişim ve işbirliği ortamı haline gelecektir.”

DAKİK programına stant ve ikili iş görüşmesi müracaatlarının çok kısa bir sürede internet üzerinden alınıp tamamlandığını da sözlerine ekleyen DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı “Kısa süre içerisinde hedeflediğimiz stant müracaatları ve ikili iş görüşmesi katılımcıları http://www.dakik.dasidef.org sitesi üzerinden alınmıştır. Bölgenin ekonomik olarak kalkınması için son derece önemsediğimiz DAKİK-3 programına gösterilen yoğun ilgiden dolayı girişimcilere ve iş insanlarına teşekkür ediyorum. Bu ilgi buna benzer programları daha sık yapmamızı sağlayacaktır. Programın verimli geçmesini ümit ediyor, katkı sunan kurumlara Ekonomi Bakanlığı, KUDAKA, DAKA, SERKA, DAİB ve destekleyici işadamlarına teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu programın Erzurum’da yapılıyor olmasının Türkiye ve bölge insanları için önemli olduğuna değinen DASİDEF Genel Sekreteri Halim Gökçe de şunları ifade etti: "DASİDEF olarak komşu ülkelerden Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Nahcivan ve Azerbaycan’la ekonomik işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Bölgenin coğrafi konumu itibariyle bu ülkelerle ticaretin yapılması tetikleyici bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır. DAKİK-3 programı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle ihraç edilebilecek olan ürünlerin pazarlanması için önemli bir misyonu üstlenmektedir. Tarım, gıda, hayvancılık, inşaat ve mobilya sektörleri ihraç edilebilecek ürünler kategorisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu da hedef sektörlerde üretilen ürünler yapılacak olan DAKİK programında yurt dışından ve yurt içinden gelen iş insanlarının beğenisine sunacağız. Federasyonumuzun kuruluş misyonuna uygun olarak bölgemize yaklaşık 150 yerel girişimci iş adamını, yurt dışından (Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Nahcivan ve Azerbaycan) 50 girişimci ve sanayici işadamıyla buluşturmak amacıyla Erzurum’a davet ettik. Bölge iş insanlarımızın karşılıklı ticaret ve işbirliği yapması için bulunmaz bir fırsat.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.