Cumhuriyetçiler, Bugün Demokratlara Ve Obama’ya Hayal Kırıklığı Yaşatabilir

Cumhuriyetçiler, Bugün Demokratlara Ve Obama’ya Hayal Kırıklığı Yaşatabilir

ABD’de bugün ara seçime gidecek olan halk, Kongre’nin alt kanadı olan 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamını, üst kanadı olan 100 sandalyeli Senato’nun üçte birini, 36 vali ile 87 eyalet kamarasının yeni mensuplarnı seçecek. Ara...

ABD’de bugün ara seçime gidecek olan halk, Kongre’nin alt kanadı olan 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamını, üst kanadı olan 100 sandalyeli Senato’nun üçte birini, 36 vali ile 87 eyalet kamarasının yeni mensuplarnı seçecek. Ara seçimde en çok merak edilen sonuç ise, Senato’da çoğunluğu kimin ele geçireceği.

Senato için Cumhuriyetçiler ile Demokrat Partililer arasındaki yarışın sonucunu 10 kritik eyaletten gelecek neticeler belirleyecek. Senato, 2002’den bu yana hiçbir genel ya da ara seçimde böylesine başa baş giden bir mücadeleye sahne olmamıştı. Son iki ara seçim olan 2010 yılında 8, 2006’da ise 5 eyalette seçim bu şekilde geçmişti. Genel seçimlerde ise Senato için adayların, 2012 yılında 8, 2008’de 3 ve 2004 yılında da 5 eyalette başa baş yarıştıkları görülmüştü.

SENATO'DA CUMHURİYETÇİLER ÖNDE

Genel kanı bugün yapılacak seçimde Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu ele geçireceği yönünde. Senatör adayları arasında, seçim sonuçlarının birbirine yakın görüldüğü eyaletlerin çoğunluğunda, Cumhuriyetçiler, Demokratlar’a oranla önde görünüyor. Cumhuriyetçi Parti’nin, Senato’da çoğunluğu ele geçirebilmek için 6 yeni sandalyeye ihtiyacı var. Alaska’da Demokrat Parti’nin senatörlük koltuğunu rakibine kaptıracağı yorumları yapılıyor. Ancak bu eyalette anket yapmanın çok zor olduğu ve bu nedenle de sandık sonucunu tahmin etmenin de pek mümkün olmadığı biliniyor.

SENATO İÇİN SEÇİMİN GALİBİNİ 10 EYALET BELİRLEYECEK

Demokratlar’ın Kentucky’yi kazanma ihtimallerinin düşük olduğu ortak fikir. Kansas’da Demokrat Parti senatör adayı daha önce yarıştan çekildiğini açıklamıştı. Ancak bağımsız adayın kazanma şansının, en az Cumhuriyetçi adayınki kadar güçlü olduğu kamuoyu yoklamalarında görülüyor. Cumhuriyetçilerin kesin kazanacağı eyaletler ise Güney Dakota, Batı Virginia ve Montana olarak tahmin ediliyor. Virginia, Oregon ve Michigan’da ise Demokrat adayların kazanması bekleniyor.

Louisiana ve Georgia eyaletlerinde son durum geçtiğimiz iki hafta öncesine göre Demokratlar açısından daha iç açıcı. Bu iki eyalette de sandıkta çekişmenin son dakikaya kadar süreceği öngörülüyor. Hatta, bu iki eyalette seçimlerin ikinci tura bile kalmasından söz ediliyor. İkinci tura kalması durumunda söz konusu eyaletlerde halk 2 Ocak’ta tekrar sandık başına gidecek.

Demokratların kazanacaklarını düşündüğü ancak son haftalarda işin hiç de hesapladıkları gibi gitmediği Colorado, Iowa ve Kuzey Carolina eyaletlerinde de sandıktan beklenmeyen sürprizler çıkma ihtimali söz konusu. Anketler bu üç eyalette de Demokrat ve Cumhuriyetçi senatör adaylarının başa baş gittiğini gösteriyor. New Hampshire’da ise Demokrat Parti’nin mutlu sonuca ulaşması bekleniyor.

2010 ara seçimlerinde başa baş yarışın geçtiği 8 eyaletten ancak 3’ünü Cumhuriyetçi Parti’nin senatör adayları kazanmıştı. 2006 yılında ise 5 eyaletin beşini de Demokratlar almıştı.

Temsilciler Meclisi’nde ise bugün çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti’nin sandıktan zaferle çıkacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. 435 sandalyeli Meclis'te, muhafazakar partinin 233 ve Demokratların 201 vekili bulunuyor. Kamuoyu yoklamaları günün sonunda Cumhuriyetçilerin 5 ila 15 yeni vekil kazanacağını öngörüyor. Ancak, 2012 genel seçimlerinde anketlerin Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’in alacağı oy oranlarını tahmininde ciddi yanılma gösterdiği akla getirilirse, Meclis sonuçları için de yeni bir sürpriz ile karşı karşıya kalma ihtimali göz ardı edilmemeli.

Demokratların bugün sandıktan mağlup çıkması Başkan Barack Obama’nın da politikalarının halk tarafından tasdik edilmediği anlamına gelecek. ABD halkı nazarında güven kaybı son aylarda dibe vuran Başkan Obama, bugünkü ara seçimler için mensubu olduğu Demokrat Partililerin seçim kampanyalarında fazla boy göstermedi. Demokratların bugün kaybetmesi durumunda, Obama da bir anlamda seçimin mağlupları arasında olacak. Zira Kongre’nin her iki kanadının da muhalefet partisinin kontrolüne geçmesi Başkan’ın politikalarını hayata geçirmede elini zayıflatacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.