"Cumhurbaşkanımız Dönmek İsterse, Bütün Kapıların Açılacağını Düşünüyorum"

"Cumhurbaşkanımız Dönmek İsterse, Bütün Kapıların Açılacağını Düşünüyorum"

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, görev süresi sona erecek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partiye dönmesi kadar doğal bir şey olamayacağını belirterek, “Onun böyle bir talebi olduğu zaman, ilgili kurullarda görüşülür ve gereken...

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, görev süresi sona erecek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partiye dönmesi kadar doğal bir şey olamayacağını belirterek, “Onun böyle bir talebi olduğu zaman, ilgili kurullarda görüşülür ve gereken adımlar atılır. Sayın Cumhurbaşkanımız dönmek isterlerse zaten olağanüstü kongre sürecinden sonra, cumhurbaşkanımızın görev süresi bittikten sonra, ne zaman dönmek isterse, bütün kapıların açılacağını düşünüyorum." dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, özel televizyonda katıldığı programda Cumhurbaşkanı Gül'ün AK Parti'ye döneceğine ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

Abdullah Gül’ün AK Parti’nin kurucularından olduğunu başbakan, cumhurbaşkanlığı yaptığını hatırlatan Emrullah İşler, “Onun partiye dönmesi kadar doğal bir şey olamaz. Onun böyle bir talebi olduğu zaman ilgili kurullarda görüşülür ve gereken adımlar atılır. Bundan farklı şeyler çıkarmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Burada bir sıkıntı görmüyorum.” dedi.

“MUHALİF TAVIR İÇİNE GİRMEZLER”

İşler, 2007 yılında Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığının açıklandığı o tablo göz önünde bulundurulduğu zaman kardeşlik hukukunun çok net bir şekilde görüldüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:“Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül birlikte kararlar verdiler birlikte yürüdüler. Bundan sonra da onların arasındaki kardeşlik hukukunun ilelebet devam edeceğini düşünüyorum. Birbirlerine rağmen muhalif bir tavır içine gireceklerine ihtimal vermiyorum. Elbette ki Sayın Cumhurbaşkanımız dönmek isterlerse zaten olağanüstü kongre sürecinden sonra cumhurbaşkanımızın görev süresi bittikten sonra, ne zaman dönmek isterse, bütün kapıların açılacağını düşünüyorum."

“KANUN 28 AĞUSTOS DİYOR”

Cumhurbaşkanı Kanunu'ndaki düzenlemeye dikkat çeken İşler, “Kazanan aday adına zabıt belgesi veya mazbata hazırlanır ve Meclis Başkanı tarafından adaya verilir. Aday yemin eder ve o gün cumhurbaşkanın görev süresinin dolacağı gündür. Devir teslimim yapılacağı gündür. Dolayısıyla Bu da 28 Ağustos'u işaret ediyor. Sayın Başbakanımız ve müstakbel cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir televizyon programında 28 Ağustos'a kadar görevinin başında olacağını söyledi. Kanun açık, orada sıkıntı olmaz. Sayın Başbakanımızın adaylığında da itiraz ettiler. Muhalefet yine bulanık suda balık avlamak isteyebilir.” hatırlatmasını yaptı.

“ORTAK AKILLA HAREKET ETMELİYİZ”

AK Parti’nin yükselen değer olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı İşler, sözlerini, “ANAP ve DYP örneği gündeme getirilir. Rahmetli Özal kendini Çankaya atarak kurtarmış oldu. Çünkü oyları yüzde 20 idi. Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52 oy aldı. AK Parti yükselen bir değer. Biz bir sonraki seçimlerde kaybetmemiz söz konusu olmaz. Biz birlik ve beraberliğimiz korumamız lazım ve ortak akılla hareket etmemiz lazım. İstişare mekanizmasını etkin bir şekilde kullanmamız lazım. Bunları yaptığımız zaman başarılı olmamak için hiçbir neden yok. Ak Parti zaten rüştünü ispat etmiş bir parti. Elbette ki zamanı gelince genel başkan değişikliği olması gayet doğaldır. AK Parti iktidarda 12 yıl geçirdi büyük başarılara imza attı. Hakim parti olma yolunda hızla ilerliyoruz. 20 yıl hatta 30 yıl kesintisiz AK Parti hükümet etmeye devam edecektir.” örneği ile sürdürdü.

“YA BAŞKANLIK YA YARI BAŞKANLIK”

İşler, halkın seçmiş olduğu cumhurbaşkanının daha etkin olacağını belirterek, şimdi seçilmiş cumhurbaşkanı ile seçilmiş bir başbakan olacağını dile getirdi.

“Mevcut anayasa gereği yetkileri var ama sorumsuz.” diyen İşler, AK Parti olarak bunun önlemini almak istediklerini, halkın seçtiği cumhurbaşkanının halka hesap vereceğini, Türkiye'nin sistem değişikliğine gidilmesinin yararlı olacağını düşündüklerini taydetti.

İşler, “Sistemin güçlü bir şekilde ve doğru düzgün kurulması gerekir. Mademki referandumla milletin doğrudan cumhurbaşkanı seçilmesini kabul ettik sistemin buna göre yapılandırılması gerekir. Sistemin adı ya başkanlık veya yarı başkanlık olarak konulması gerekir. Önümüzdeki aylarda bu konu tartışılacaktır. 2015 seçimlerinden sonra bu konu gündeme gelecektir. 2015 seçimlerinden Anayasayı değiştirecek en azından referanduma götürecek sayıyla çıkacağımızı düşünüyorum.” görüşünü açıkladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.