Çözüm İslam kardeşliği

Çözüm İslam kardeşliği

İrfan-Dder Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gökmen, İslam Birliği'nin kurulması gerektiğini belirterek, “İslam ülkelerinde yaşanan mezhep savaşlarını bitmesi için seferberlik ilan edilmesi gerekiyor. Tek çözüm İslam kardeşliğidir” dedi

İrfan Eğitim Yardımlaşma ve Dostluk Derneği tarafından sağduyulu ittifak çağrısı bağlamında İslam Coğrafyasında tarihi ve kültürel birliktelik konferansı düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi tarihçi Dr. Kemal Ramazan Haykıran’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleştirildi. Program Kültür Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sanatçısı Ahmet Çalışır tarafından okunan Kur'an- Kerim tilavetiyle başladı. Ardından açılış konuşmasını yapmak için kürsüye İrfan-Dder Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Gökmen çıktı. İslam Birliği'nin kurulması gerektiğini belirten Gökmen, “Amacımız İslam dünyasının nerelerde birbirinden ayrıldığı ve bu ayrılıkların bundan sonra bireysel ve toplumsal olarak nasıl tekrar birleşebileceği konularına yönelmektir. Körüklenmekte olan mezhep gerginliğini engellemenin yollarından biri de İslam Birliği Genel Kongresi’nde alınan kararların günümüze uyarlanmasından geçmektedir. Kuzey Afrika’da başlayıp Ortadoğu’da devam eden gelişmeler ekseninde oluşturulmaya çalışılan Sünni-Şii gerginliğinin bir kutuplaşmaya dönüşme ihtimali bölgedeki dost ülkelerin geleceğini tehdit ediyor” dedi.

İSLAM KARDEŞLİĞİ GELİŞMELİDİR

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi Dr. Kemal Ramazan Haykıran ise İslam dünyasında yaşanan olayların her geçen gün daha da vahim bir hale geldiğini söyledi. Dünyada İslam kardeşliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Haykıran, şunları söyledi: “Aralarında Türkiye, Suriye, İran, Irak, Filistin, Yemen, Tunus, Trablusgarp (Libya), Mısır, Endonezya, Doğu Türkistan başta olmak üzere 22 ülkeden/bölgeden 153 delegenin katıldığı İslam Birliği Genel Kongresi, mezhep ayrımı gözetilmeksizin İslam kardeşliğini geliştirmek ve Müslümanların menfaatlerini birlikte savunmak için İslam ülkelerinin temsilcilerinin kendi iradeleriyle bir araya gelmeleri bakımından çok büyük önem arz etmektedir. Zamanın Kudüs Müftüsü Hacı Emin el-Hüseynî’nin ev sahipliğinde Kudüs’te gerçekleştirilen İslam Birliği Genel Kongresi’nde alınan kararlardan, günümüz siyasi arenasında örnek alınmasını istediğimiz en dikkat çekici ve en önemli gördüğümüz maddeler var. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak, dünyanın her yerinden Müslümanların katılımıyla düzenli ve genel bir kongre düzenlenecek ve bu kongre İslam Genel Kongresi olarak anılacaktır. İslam inancını ve değerlerini yaymak için etnik köken ve mezhep ayrımı yapılmaksızın Müslümanlar arasındaki işbirliğini ve genel İslam kardeşliğini geliştirmek. Müslümanların menfaatlerini savunmak ve kutsal mekânlar ile toprakları herhangi bir müdahaleye karşı korumaktır. Kongrenin amacı bu ve bunun gibi İslam devletlerini korumaya yönelik içeriklerden oluşmaktadır” dedi.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.