Çorap sektörü zor günler yaşıyor! İstihdam kaybı artıyor

Çorap sektörü zor günler yaşıyor! İstihdam kaybı artıyor

Türkiye son yıllarda ekonomik anlamda sıkıntılar çekmeye devam ediyor. Tüm dünyada etkili olan ekonomik krizin etkileri Türk ekonomisini de sarsmaya devam ediyor.

Kötü gidişata dur demek için birçok alanda reformlar uygulan Türkiye yeni yatırımlarını hayata geçirerek bu gidişatı en kısa sürede sonlandırmak istiyor

sinop-corap-boyabat-corap-satylyk-boyabat-haber-boyabat-corap-renkli-coraplar-corap-al-4.jpg

Dünya genelinde yaşanan hammadde sıkıntısı birçok sektörü sekteye uğratıyor. Özellikle hammadde stokunda yaşanan sorun giyisi birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdi. Yaşanan hammadde sorunu kalite anlayışını da dibe vurdurdu. Hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntı fiyatlarında doğal olarak artmasına neden oldu. Kış ayları kendini yavaş yavaş hissettirmeye başlarken kışlık alışveriş için vatandaş kara kara düşünmeyi başladı.

hazirgiyimde-ispanyaya-dijital-ticaret-heyeti-20210425aw30-1.jpg

Tedarikte yaşanan sıkıntı üreticileri de zor durma sokarken maalesef işten çıkarılan işçi sayası artıyor. Sanayi sektöründe, 100 bin kişiyi istihdam eden işletmelerde yüzde 15'e varan oranlarda istihdam kaybı yaşanıyor.

Son çeyrekte siparişleri dolduramayan ve ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya kalan üreticiler, işlerin iki ay daha düzelmezse kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

830187069.jpg

Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) Başkanı Ender Doğan, kapasite kullanım oranlarının tarihsel olarak en düşük seviyelere gerilediğine dikkat çekti. Doğan, bu yıl ihracatta 1 milyar dolar barajını geçmeyi umduklarını belirterek, sektördeki zorlukları şu sözlerle ifade etti:

“Hedeflerimizin çok uzağındayız. Yüzde 43'lük miktar kaybı çok yüksek bir oran. İhracatın yüzde 80’ini Avrupa'ya yapıyoruz ve Avrupa ucuz malları Uzakdoğu'dan almayı tercih ediyor. Biz daha yüksek kaliteli ürünler üretiyoruz, bu nedenle miktar bazındaki düşüş daha fazla hissedilmiyor. Ancak değer bazında kaybımız yüzde 8 oldu.”

images1958-5d37e84b9b7c6-1024x683.jpg

Doğan, ihracattaki miktar kaybının üretimde azalmayı da tetiklediğine işaret ederek, kapasite kullanım oranlarının yüzde 60-65 aralığına düştüğünü ve bu yılın başına kadar hiç yüzde 90'ın altına inmediğini vurguladı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum