Çok yüksekten uçtunuz

Çok yüksekten uçtunuz

Pegasusun aylık dergisi Pegasus Magazinenin Haziran sayısında rötarsız uçuş oranının yüzde 94e uçtuğu belirtiliyor

Pegasus’un aylık dergisi Pegasus Magazine’nin Haziran sayısında rötarsız uçuş oranının yüzde 94’e uçtuğu belirtiliyor. Ancak aynı saatte 4 uçağın, 15 dakika içerisinde 13 uçağın Sabiha Gökçen’den kalkış yapması gerektiği, bunun ise mümkün olmadığı görülüyor

Özellikle uzak mesafelerde yolculuğun daha kısa sürmesi için hava yolları tercih ediliyor. Hava yolu şirketleri de düzenledikleri kampanyalarla müşterileri kendilerine çekmeye çalışıyor. Özellikle iş dünyası yurt dışı seyahatlerinde hava yolunu tercih ederken, yurt içi seyahatlerinde de zamandan kazanmak için havayolunu kullanıyor. Konya-İstanbul arası yolculuk otobüsle 11 saati, özel araçla 7-8 saati bulurken, havayolu ile bu mesafe 49 dakikaya kadar düşebiliyor. Bazı havayolu şirketleri de propaganda ve reklamlarını bu noktadan hareketle yapıyor.

Havayolu ulaşımı daha hızlı olmasına rağmen zaman zaman meydana gelen rötarlar, bu kısa mesafeli uçuşları çekilmez hale getirebiliyor. Öyle ki, uçakla 1 saatte alınabilecek bir yol rötarlarla normal uçuş süresinin iki misline kadar çıkabiliyor. Bu durum özellikle sanayici ve işadamlarının önemli toplantılarını kaçırmalarına hatta yapacakları iş görüşmelerini kaçırmalarına dahi sebep olabiliyor.

Konya’dan İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na uçuş yapan tek havayolu firması olan Pegasus da gazete, radyo, televizyon ve dergi gibi medya organları vasıtasıyla yaptığı reklamlarda uçuşlarda rötarsızlık oranını yüzde 94 oranına kadar düşürdüklerini, bununla yetinmeyerek yüzde 100’e ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. ‘Pegasus Magazine’ aldı dergide kaynak olarak da 2011 yılının Ocak ve Aralık dönemine ait zamanında kalkış oranlarına bakıldığı belirtiliyor.

ÇOK YÜKSEKTEN UÇTUNUZ!

‘Zamanında kalktık, zamanında indik’ başlığı ile yapılan reklam çalışmasında ‘Çok mu uçtuk?’ sorusu da soruluyor. Ancak aynı derginin yurt içi uçuş ağının bulunduğu bölümde İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan 19.55 ile 20.10 saatleri arasındaki 15 dakikalık süre içerisinde 13 uçak Ankara, Antalya, Dalaman, Gaziantep, Hatay, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa’ya uçak kalkıyor. Aynı saatte yani 20.10’da ise Konya’ya, Kayseri’ye, Samsun’a ve Şanlıurfa’ya tek pistten uçağın kalkması mümkün görünmüyor.

ACAYİP UÇUŞA, ACAYİP AÇIKLAMALAR

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Pegasus Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, yüzde 94 oranında rötar yapmadıklarını belirtirken, uçağın ve pilotun havalimanında hazır bulunması sürecini göz önünde bulundurduklarını, oranı da buna göre belirlediklerini belirtti. Yetkililer, “Biz belirttiğimiz uçuş saatinden önce uçağımızla, pilotumuzla ve tüm teknik personelimizle ilgili havalimanında hazır bulunuyoruz. Şayet olağanüstü bir durum yoksa uçağımız belirttiğimiz saatte kalkış yapıyor. Ancak bizimle alakası olmayan, bizi aşan ve önceden sezilemeyen bazı aksaklıkların doğması üzerine uçağın kalkışında gecikmeler yaşanabiliyor. Yolcunun havalimanından çıkıp uçağa binmesine kadar olan süreçteki aksaklık havayoluna aittir. Havayolu işletmesi bizim belirttiğimiz saate kadar uçağa kalkış izni vermiyorsa, bu bizden kaynaklanan bir sorun değildir. Bu nedenle yaşanan aksaklıklar rötara girmiyor” diye konuştu.

BİR KUŞ UÇUŞU ENGELLEYEBİLİYOR

Verilen taahhüdü yerine getirdikleri için ilgili dergide yüzde 94 oranında rötar yapmadıklarını yazdıklarını belirten Pegasus firmasının yetkilileri, bazen bir kuşun dahi uçuşun gecikmesine hatta iptaline neden olabileceğini belirtti. Yetkililer, “Sabiha Gökçen Havalimanı yılın belli dönemlerinde bazı kuşların geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor. Hatta birçok kuş buraya yuva yapıyor. Sürüler halinde gelip geçen kuşlar uçaklara ciddi zararlar verebiliyor. Hatta motora giren bir kuş daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Diğer taraftan bir yolcunun uçağa binmesi özel ihtimam gerektirebiliyor. Engelli bir yolcu uçağa binerken daha uzun süre harcayabiliyor” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.