Çok Para Almaya Bağlı Hızlı Kesimler Hijyeni Şartlarını İkinci Plana Attı

Çok Para Almaya Bağlı Hızlı Kesimler Hijyeni Şartlarını İkinci Plana Attı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde kurban kesimleri, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlediği alanlarda yapılıyor. Manavgat'ta kurban kesim alanlarında yoğunluk yaşadığı belirtildi. En fazla yoğunluğun ise perşembe pazarında yaşadığı ifade...

Antalya'nın Manavgat ilçesinde kurban kesimleri, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlediği alanlarda yapılıyor. Manavgat'ta kurban kesim alanlarında yoğunluk yaşadığı belirtildi. En fazla yoğunluğun ise perşembe pazarında yaşadığı ifade edildi.

Kurbanlık hayvan kestirmeye gelen bazı vatandaşlar, perşembe pazarındaki kurban kesim alanda yapılan kesimlerin hijyenik şartlarda olmadığını, kan temizlenmesi yapılmadan arka arkaya kesimlerin yapıldığı belirtiyor.

Kurban Kesim Komisyonu, Manavgat'ın bir turizm şehri olması ve çevre sağlığının korunması amacı ile kurban kesimi için standartlara uygun kapalı ve uygun yerlerde yapılmasını kararlaştırmıştı. Komisyon, Kurban Bayramı süresince; Manavgat ilçe merkezinde mezbahane, çarşamba pazar yeri, cumartesi pazar yeri, perşembe pazar yeri, eski balık pazarı, pazartesi pazar yeri, Yukarı Pazarcı Mahallesi'nde bulunan Anadolu İmam-Hatip Lisesi Bahçesi, Taşağıl Mahallesi Hacı Hamza Atalay Yatılı Kur’an Kursu Bahçesi, Yunus Emre Parkı, Side Mahallesi Kapalı Salı Pazar Yeri, Kasapoğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi Bahçesi'nin Kurban kesim yeri olarak belirlenmişti.

    Komisyon, kesimlerin Manavgat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün açtığı kurs neticesinde kurban kesim belgesi almaya hak kazananların yetkili olacağını ifade etti. Komisyon, küçükbaş kurbanlık kesim fiyatını 27,5, büyükbaş kesim ve parçalama ücretini 140 lira olarak belirdiğini ifade etti.

    Perşembe pazarında kurbanlığını kestiren Önder Özen, pazar yerindeki kurbanlık kesim şartlarını hiç hijyenik bulmadığını söyledi.

    PERŞEMBE PAZARI KURBAN KESİM YERİNDE HİJYENE ŞARTLARINA DİKKAT EDİLMİYOR

    Kesim yerinde hayvan kesildikten sonra kanı temizlenmeden başka bir hayvanın hemen kanlı bir alanda kesime alınmasını yanlış bulduğunu belirten Özen, "Bu yanlış bir uygulama. Kurbanlık kesimcileri daha fazla para kazanmak için hızlı hızlı kesim yaparak hijyen şartlarına hiç uymuyor. Kesim yapılan kurbanlığın kanı temizlenmeden başka bir hayvanın kurban edilmesi doğru değil. Diğer yandan da aynı kesim alanı içinde kurbanlığın midesi yıkanıyor. Bu hoş bir kesim değil." dedi.

Kurbanlık kestirici Ali Haydar Yıldız da hızlı kesim nedeniyle kurbanlık kesimcilerin koçun derisini çıkarmada 14 parçalama tespit ettiğini söyledi. Kurbanlık kesimcilerinin çok sayıda kurban kesimi yaparak fazla para alırım düşüncesinde olduğunu belirten Yıldız, "Kurban derileri milli servet. Hızlı kesim ve deri çıkartılmasında hassasiyet gösterilmiyor. Zaten hijyenik bir ortamda kesim yok. Parçalanmış ve bıçak kesiği olan derileri hiç bir fabrika kullanamaz. Bunun adı milli servet israfıdır. " ifadesini kullandı.

    Kemal Özcan isimli kurbanlık kestiricisi de kesim yerindeki durumun hiç hoş olmadığını söyledi.

    Kesimlerin 5996 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklere göre yapılması gerektiğini belirten Özcan, "İşin ehli olmayan insanları kurban kesmemesi lazım. Belgesi olmayanlarda kurban kesimi yapıyor. Buda hoş bir durum değil. Bir kesilen hayvanın kanı temizlenmeden, canlı kurbanlığın gözleri önünde başka bir hayvan kurban ediliyor. "Bu görüntüler üzüntü verici. Kurban Kesim Komisyonı yetkililer buraları sıkı kontrol etmesi gerekir. Burası turizm şehri." diye konuştu.

    Serkan Öztunç isimli kurbanlık kestirici, kan temizlemesi yapılmadan arka arkaya kesim yapılmasını yanlış ve üzüntü verici bulduğunu, kesim yerlerinin en az 15 gün öncesinden yaşanılacak yoğunluk tahmin edilerek A'dan Z'ye hijyenik hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

    

    Öztünç, sözlerini şöyle tamamladı: "Canlı bir hayvanın yanında başka bir hayvan kurban edilmez ama burada oluyor. Hızlı ve çok sayıda kurban kesme hırsı kesimde hijyen şartlarını ikinci plana attı." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.