Çocukluklarını yaşayamıyorlar

Çocukluklarını yaşayamıyorlar

Savaştan kaçarak Konya'ya sığınan Suriyeli çocuklar okula gitmek yerine sokaklarda mendil satarak, ailelerine destek oluyor. Soğuk havada mendil satan Suriyeli çocukların dramı yürek burkuyor

Türkiye'nin dört bir yanında bulunan Suriyeli, Iraklı, Afganistanlı mülteciler, bulundukları şehirlerde zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.  Konya'ya her gün onlarca aile geliyor. Yabancı şube ise günde 30-40 kişinin kaydını yaparak mültecilerin yardımlardan yararlanmasını sağlıyor.  Konya'da toplam mülteci sayısı 90 bin civarı. Bu mültecilerden sadece 60 bini Suriye vatandaşı.

MENDİL SATIYORLAR

Suriye'den ve diğer ülkelerden Konya'ya gelen mültecilerin bütün aile bireyleri çalışarak eve ekmek parası götürüyorlar. Çocuklar mendil satarken büyük aile bireyleri ise çeşitli kurumlarda çalışıyorlar. Çocuklar okullarına gidecekleri yerde Konya caddelerinde mendil satıyorlar. Hemen hemen her sokak başlarında mendil satan ya da dilenen sığınmacı küçük çocuklar, günlerini kurtaracak ekmek parasını çıkarmaya çalışıyorlar. Yaşıtında ki arkadaşları okula giderken, arkadaşları ile parkta ya da sokaklarda oynamak yerine mendil satıyorlar. Bazı çocuklar ayakta durmaktan yoruldukları için soğuk betona oturup mendilini satmaya devam ediyor. Bazı çocuklar ise kışlık kıyafeti olmadığı için yazlık kıyafeti ile sokaklarda mendil satılor. Bu çocukları gören duyarlı vatandaşlar ise çocuklara para verip mendil almadan destek oluyorlar.

DİLENMEK GÜNAH

Mülteci çocuklardan mendil alıp onlara destek olan Kadriye Ulusan isimli vatandaş, çocukları beton üzerinde gördüğü için içi sızladığı belirterek şunları söyledi: “Her sokak başında mendil satan çocukları görüyorum. İçim sızlıyor. Keşke maddi durumum iyi olsa bu çocukların her masrafını karşılayabilsem. Beton üzerinde oturup mendil satıyorlar. Bizim bile ayağımızda ayakkabı olmasına rağmen ve üzerimizde kaban olmasına rağmen üşüyoruz. Allah bu soğukta dışarıda kalan evsizlerin yardımcısı olsun.” Mülteci çocuklardan 8 yaşındaki Ahmad, sokakta mendil satıp ailelerine destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Amaçlarının ailelerine katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Ahmad, " Konya'ya 3 ay önce geldik. Babamı savaşta kaybettim. Bu yüzden burada mendil satarak anneme destek olmaya çalışıyorum. Günde ortalama 1 liradan 15-20 adet mendil satıyorum. Bazı vatandaşlar ise destek olmak için 1 liradan fazla para veriyorlar. Konya'ya gelmeden önce Halep'de okula gidiyordum. Burada da okula gitmek istiyorum. Fakat aileme destek olmak zorundayım. Biz destek olmak için diğer çocuklar gibi dilenmiyoruz. Çünkü annem bize dilenmenin günah olduğunu söyledi. Bu yüzden çalışmak ve geçimimizi sağlamak zorundayım"ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.