Çocukluk hayallerini gerçekleştiriyorlar
RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN
MAKEDONYA'DAN MEKKE'YE YOLCULUK
Makedonya'nın Tetova şehrinden yola çıkan Senad İdrizi ve Amir Aslani, yolculuklarının 18. gününde Konya'ya geldi. Konya'da Mevlana Müzesi ve Sille gibi tarihi ve kültürel yerleri de ziyaret eden Makedonyalı Senad İdrizi (31) ve Amir Aslani (31) Merhaba Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. Makedonya'dan Mekke'ye yolculuğun çocuk hayali olduğunu kaydeden İmam Amir Aslani, "Çocukluk hayalimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.
EŞİMDEN İZİN ALARAK YOLA ÇIKTIM
Makedonya'nın Tetova şehrinde kütüphane görevlisi olarak çalışan ayrıca profesyonel dağcılık sporu ile uğraşan Senad İdrizi de "Amir dostumun daveti üzerine bu yolculuğa çıktık. Başlangıçta annem, kız kardeşim bu geziye karşı çıktılar. Hava çok sıcak olur dediler. Mısır'da karışılık var dediler ama sonunda onları da ikna ettim. Eşim ise ziyarete karşı çıkmadı. Bu yolculuğu sosyal ağlarımızdan günlük olarak insanlarla paylaşıyoruz" diye konuştu.
ÇOK ANLAMLI BİR YOLCULUĞA ÇIKTIK
**Biraz kendinden bahseder misin? Ayrıca böyle bir yolculuğa nasıl başlama kararı aldın?
-Senad İdrizi: İsmim Senad İdrizi, Makedonya'nın Tetova şehrinde dünyaya geldim. 31 yaşındayım. Evliyim ve 4 yaşındaki bir kız çoçuğum var. Tetova'da kütüphanede çalışıyorum. Ayrıca profesyonel dağcıyım ve bisiklet sporuyla da uğraşıyorum. Hukuk Fakültesi mezunuyum. Dostum Amir Aslani, Makedonya'dan Mekke'ya kadar gerçekleştirmek istediği bisiklet yolculuğundan bahsetti. Beraber bu yolculuğa çıkma teklifinde bulundum. Ben de ailemle konuştum bu yolculuğu. Onlar ilk başta karşı çıktılar. Özellikle annem ve kız kardeşim karşı çıktı. Havaların sıcak olacağından ve Mısır'ın hala tehlikeli olduğundan bahsettiler. Onları ikna ettim sonunda. Eşim ise asla karşı çıkmadı. Böyle bir yolculuğa çıkmamıza destek verdi. Bugüne kadar ülke içerisinde ve Balkan ülkeleri arasında çok sayıda bisiklet yolculuğu yaptım. Fakat bu yolculuk benim için çok anlamlı oldu. Kutsal topraklara bisiklete gitmemiz gerçekten çok güzel bir duygu.
TEK OLUMSUZLUK TRAFİKTE OLDU
** Yolculuk boyunca neler yaşadın. Özellikle Türkiye'deki tecrübelerinden bahseder misin biraz?
-Senad İdrizi:Yolculuğumuzun başlangıcından beri gittiğimiz her yerde sağ olsunlar insanlar bizi çok güzel karşıladı, çok güzel ağırladı. Türkiye’nin bütün şehirlerinde de böyle. Türk halkı çok misafir bir halk. Türkiye çok güzel insanlara sahip. Gittiğimiz her yerde insanlar bize sahip çıktı. Çok güzel insanlarla tanıştık. Fakat bisikletimizle yola çıktığımız an aynı güzellikleri göremedik. Türk insanı trafikte gerçekten çok farklı. Zaman zaman bisikletimizle yolculuk yaparken, kaza yapacağız diye çok korktuk. Özellikle bazı şoförler trafikte bisiklet sürücüleri yokmuş gibi davranıyor. Balkanlarda ve diğer Avrupa ülkelerinde bisiklet sürücülerine saygı duyuluyor. Burada aynı saygı maalesef göremiyoruz. Türkiye ilgili yaşadığımız tek olumsuz durum bu oldu. Fakat insanların cana yakınlığı, misafirperverliğini asla unutamayız. Konya’da özellikle çok ihtimam gösterildi. Buradan herkese teşekkür etmek istiyorum. Tabii yolculuğumuzdan sonra Konya’ya ulaşmamız da ayrı bir keyif. Konya’yı gerçekten çok güzel bir şehir. Konya ve Balkanların tarihi ve kültürel bağları var. Allah’a şükür ki Hazreti Mevlana’nın yaşadığı Konya’yı da ziyaret ettik bu vesileyle. Burada çok güzel vakit geçirdik. Konya’ya çok teşekkür ediyoruz”
**Biraz da ülkenden bahsetsek. Makedonya'da Türklere ve Türkiye'ye karşı nasıl bir bakış açısı var?
-Senad İdrizi: Bildiğiniz gibi Makedonya'da Arnavutlar, Boşnaklar, Makedonlar ve Türkler yaşıyor. Burada yaşayan tüm Müslüman toplumlar Türkiye'yi ve Türk milletini çok seviyor. Türkiye'yi ikinci bir anavatan olarak görüyorlar. Osmanlı Devleti, Balkanları 500 yıl boyunca huzur ve barış içerisinde yönetmiş. Türkiye ile tarihi ve kültürel bağlarımız var. İzmir'de akrabalarım yaşıyor. Uzun yıllar sonra yeniden Türkiye'ye gelmekten dolayı çok mutluyum. Türk halkının da Makedonya'yı ziyaret etmesini istiyoruz. Çok güzel bir doğamız var. Dağlar, göller ve ormanlarla Makedonya, adeta küçük bir cennet.
**Makedonya'nın isim değişikliği gündemde. Böyle bir değişikliğe Makedonya halkının tepkisi nedir?
-Senad İdrizi: İnşallah Makedonya'nın ismi değişir. Şu an devam eden bir süreç var. Yunanistan ile yaşadığımız isim sorunu yüzünden Makedonya büyük sorunlar yaşadı. Şimdi ülkenin adı Kuzey Makedonya olacak. Çocuklarımızın geleceği için böyle bir değişikliğin faydalı olacağını düşünüyorum. İnşallah ülkemiz ve Makedonya halkı için değişiklik olur...
TÜRK HALKINDAN DUA BEKLİYORUZ
**Son olarak neler söylemek istersin? Bundan sonraki rotanız nere olacak?
-Senad İdrizi: Amir de ben de 31 yaşındayız. Bu yolculuk bizim çocukluk hayalimizdi. Bisikletle Hac yolculuğuna çıkmak şu anda kısmet oldu bize. İki sene önce bu yolculuğun hazırlıklarına, hangi rotayı izleyeceğiz, hangi şehirlerden geçip Mekke’ye ulaşacağız onun çalışmasına iki sene önce başladık. Tetova’dan yola çıktık. Tetova’dan sonra Arnavutluk, Yunanistan. Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yaptık. İstanbul’da 2 gün, Bursa’da 1 gün kaldık. Bursa üzerinden Eskişehir’e geldik. Bursa'da küçük bir bisiklet kazası geçirdim. Ama şimdi iyiyim çok şükür. Ondan sonra Akşehir, Akşehir üzerinden Konya’ya geldik. Bundan sonra yolculuğumuz Mersin’e devam edecek. Mersin’den gemi yoluyla Mısır’a, Kızıldeniz’i geçip Suudi Arabistan’a geçip öyle ulaşmayı planlıyoruz. Bizim Mekke'ye sağ salim varmamız için herkesten dua bekliyoruz..
**Amir hocam biraz kendinizden bahseder misiniz? Ailenizin böyle bir yolculuğa tepkisi ne oldu?
-Amir Aslani: İsmim Amir Aslani. Makedonya'nın Tetova şehrinde imamlık yapıyorum. Evliyim ve 2 aylık bir erkek çoçuğum var..Ailem bu yolculuğa karşı çıkmadı. Fakat eşim biraz karşıydı. Çünkü 2 aylık bir bebeğimiz olmuştu. Böyle hayırlı bir yolculuğa çıktığımız için o da çok tepki vermedi.
TÜRKİYE'DE ÇOK GÜZEL VAKİT GEÇİRDİK
**Yolculuğunuz nasıl geçti? Türk insanı sizi nasıl karşıladı?
Amir Aslani: Yolculuğumuzun başlangıcından beri gittiğimiz her yerde sağ olsunlar insanlar bizi çok güzel karşıladı, çok güzel ağırladı. Türkiye’nin bütün şehirlerinde de böyle. Konya’da özellikle çok ihtimam gösterildi. Buradan herkese teşekkür etmek istiyorum. Tabii yolculuğumuzdan sonra Konya’ya ulaşmamız da ayrı bir keyif. Konya’yı gerçekten çok güzel bulduk. Allah’a şükür ki Hazreti Mevlana’nın yaşadığı Konya’yı da ziyaret ettik bu vesileyle. Burada çok güzel vakit geçirdik. Konya’ya çok teşekkür ediyoruz. Mevlana Müze Müdürü Yusuf Benli beye de çok teşekkür ediyoruz. Bize çok yardımcı oldu. Konyaspor forması hediye etti. Bu formayı ömür boyu saklayacağız. Adis Jahoviç'in de Konyaspor'da futbol oynadığını öğrendik. Adis Jahovic'in Konyaspor'a faydalı olacağına inanıyoruz..
İSLAMİ HASSASİYET ARTIYOR
**Makedonya'da İslami hayat ne durumda? Bir din adamı olarak, insanların İslam'a olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Amir Aslani: Balkanlar'da Bosna, Sırbistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya'da Müslüman halklar yaşıyor. Bunlar arasında en dindarları Makedonyalı Müslümanlardır. Gençlerimizin İslam'a olan ilgisi her geçen gün artıyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Komunizmin yıkılmasının ardından Makedonyalı Müslümanlar arasında İslami hassasiyet de artmaya başladı. Burada biz din görevlilerine de büyük görev düşüyor. İnsanlarımızı iyi aydınlatmalı ve onlara İslamı en iyi şekilde anlatmalıyız.
**Son olarak neler söylemek istersin?
-Amir Aslani: Makedonya'nın Tetova şehrinden başladığımız bu yolculuğumuz çok güzel geçiyor. Özellikle Türkiye'de kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Yunanistan'dan geçerken nerede namaz kılacağız, nerede yemek yiyeceğiz diye endişe ederken, burada her yerde cami var rahatlıkla yemeğimizi yiyoruz. İnsanlar bize gönüllerini açıyor. Herkes yardımcı oluyor. Bayrampaşa Belediye Başkanı bizi misafir etti. Türkiye'de herşey çok güzel geçti. Türkiye bizim kendi evimiz gibi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.