Çıraklık Yerleri Bu Sene De Doldurulamadı

Çıraklık Yerleri Bu Sene De Doldurulamadı

Almanya’da kalifiye elemana olan ihtiyaç günden güne artış gösterirken bunun en büyük çözümü olarak görülen çıraklık sistemininde bu sorunu çözemediği belirginleşiyor.Sanatkarlar Odası (Handwerkskammer) tarafından yapılan açıklamada...

Almanya’da kalifiye elemana olan ihtiyaç günden güne artış gösterirken bunun en büyük çözümü olarak görülen çıraklık sistemininde bu sorunu çözemediği belirginleşiyor.

Sanatkarlar Odası (Handwerkskammer) tarafından yapılan açıklamada son beş yılda düşüş gösteren ve doldurulamayan çıraklık yerleri bu senede doldurulamadı ve sadece sanat alanında 20 bin kişilik yer boş kaldı.

Rhein ve Ruhr Bölgesi’nde bu sene doldurulamayan ve boş kalan çıraklık yeri sayısı geçen senekinden belirgin şekilde daha yüksek olduğu belirtildi.

Nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da boş kalan çıraklık yerleri sayısında büyük artış görüldüğü gibi Almanya’nın genelinde de aynı şekilde bir artış gözlendi.

Alman Sanatkarlar Merkezi Birliği (ZDH) verdiği rakama göre bu yıl sanatkarlık alanlarında 20 bin çıraklık yeri boş kaldı. Bu rakam ise bir önceki yıla göre üçte bir oranında daha fazla yerin boş kalarak doldurulamamış olması anlamına geliyor.

KASIM SONUNA KADAR ÇIRAKLIĞA BAŞLANABİLİYOR

ZDH şirketlerin durumunda boş yerleri dolduramamaktan dolayı iç açıcı olmadığına dikkat çekiyor. Eylül sonuna kadar çırak bulamayan şirketlerin hemen pes edip aramayı bıraktıklarını belirten ZDH oysa çırakların gecikmelide olsa kasım ayının sonuna kadar işe başlayabileceklerini hatırlatıyor.

Sanatkarlar Odası, kendi alanlarındaki 187 bin şirketin 1,1 milyon kişiye istihdam sağladıklarını da tekrarlayarak sadece Düsseldorf bölgesinde 9 bin şirketin yeni nesil zanaatkarları beklediklerine işaret ediyor.

Yeni neslin çıraklıktan ziyade üniversiteye yönelmesini de değerlendiren ZDH, “Bir dönem mezunlarının yarıdan fazlası üniversiteye geçiş yapıyorsa orada bir şeyler yanlış gidiyor demektir.” şeklinde tepki gösteriyor.

Oda tarafından yapılan açıklamada ayrıca gençlerin daha Gymnasiumda iken buralara yönlendirilmeleri gerektiğini ve bu mesleklerin derslerde başarılı gençlere de ihtiyaç duyulduğunun da vurgusu yapıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.