Çinli Turistlerin Gözde Ülkeleri Arasına Türkiye De Girdi

Çinli Turistlerin Gözde Ülkeleri Arasına Türkiye De Girdi
Çinli turistlerin en çok gittiği 10 destinasyon arasında Türkiye de bulunuyor. Çin'in en büyük online seyahat acentesi Ctrip, 1 Ekim’de kutlanan ve bir hafta süren Çin’in kuruluş bayram tatili süresince Çinlilerin en çok yurtdışına gittiği...

Çinli turistlerin en çok gittiği 10 destinasyon arasında Türkiye de bulunuyor.

Çin'in en büyük online seyahat acentesi Ctrip, 1 Ekim’de kutlanan ve bir hafta süren Çin’in kuruluş bayram tatili süresince Çinlilerin en çok yurtdışına gittiği 10 destinasyonu açıkladı. Bunların arasında Türkiye de bulunuyor. Bayramda Çinlilerin en çok tercih ettiği destinasyonlar arasında, İtalya, Türkiye, Kamboçya, Maldivler, ABD, Endonezya, Singapur, Japonya, Tayland ve Güney Kore yer aldı.

Çinlilerin Türkiye'yi son yıllarda tanımlarıyla bu ülkeden Türkiye'ye giden turist sayısında ciddi artışlar yaşanıyor. Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Tayfun Şenel, Çinlilerin Türkiye’yi tercih etmesinde iki ülke arsında karşılıklı devam eden kültürel etkinliklerin önemli rol oynadığını belirterek, ‘’Bu artışta hiç kuşkusuz son iki yıl süresince bir biri ardına gerçekleştirilen “2012 Türkiye’de Çin Kültür Yılı” ve “2013 Çin’de Türk Kültür Yılı” etkinlikleri ile ülkemiz reklam kampanyalarının büyük katkısı bulunmaktadır.’’ diye konuştu.

Resmi rakamlara göre, Ocak-Ağustos 2014 döneminde Çin’den Türkiye’ye giden ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 41.5 artışla 126 bin 37 kişi oldu.

Çin’den Türkiye'ye giden turist sayısı 2012 yılında 108 bin, 2013’te ise 138 bin olmuştu.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye’ye yönelik acenteler kanalıyla satılan en popüler klasik Türkiye paketinde İstanbul, Safranbolu, Kapadokya, Konya, Pamukkale ve İzmir bulunuyor. Ege Denizi yat turları -Bodrum, Marmaris, Side–Antalya destinasyonları da yeni destinasyonlar arasında yer alıyor.

ÇİN TURİZM AÇIĞI VERİYOR

Çin, yurtdışına en fazla turist gönderen dördüncü seyahat pazarı konumunda bulunuyor. Çin Turizm Akademisi’ne (CTA) göre, Çin’in turizm gelirleri açığı yılın ilk 9 ayında 77,6 milyar dolar olurken, bu dönem zarfında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,5 düşüşle Çin’e 95 milyon seyahat yapıldı. Ancak Çin’den yurtdışına geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,6 artışla 85 milyon seyahat gerçekleştirildi. CTA Başkanı Dai Bin’e göre, Çin’in 2014’deki turizm açığının 100 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.

Çinliler yurt dışındaki harcamaları, yabancıların Çin’deki harcamalarından daha fazla. Özellikle Çin’in ekonomik gelişmesine paralel artan refah seviyesi, dış dünyayı görmek isteyen Çinli turistlere karşı dış turizm pazarının iştahını kabartır hale geldi.

155 MİLYAR DOLAR HARCAYACAKLAR-

Artan gelirlerle birlikte yurtdışındaki farklı mekânları görmek isteyen ve bunun modaya dönüştüğü Çin’de, geçen yıl 2012’ye oranla yüzde 20 artışla 98 milyon Çinli yurtdışına çıkmış ve harcamaları 120 milyar dolara ulaşmıştı. CTA’ya göre, yurtdışına gidecek Çinli turist sayısının 116 milyona, harcamalarının da yüzde 20 artışla 155 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yurtdışına giden Çinli turist sayısı 2013’te yüzde 18 artmıştı.

CTA’nın raporuna göre, bu yılın ilk yarısında yurtdışına giden Çinli turistlerin harcadığı para, yabancı turistlerin Çin’de harcadığından 47 milyar dolar daha fazla. Bunun da Çin’in en büyük turizm ticaret açığı olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

Çin, ilk turizm açığını 2008’de yaşamıştı ve bu tarihte küresel ekonomik krizde yabancılar Çin’de daha az harcama yaparken, Çin parasının dolar karşısında değerlenmesiyle Çinlilerin yurt dışına gidişinde artma yaşanmıştı.

Çin medyasına yansıyan haberlerde, Çinli turistler, yurtdışındaki özellikle pahalı kol saatleri, markalı çantalar gibi lüks mallara büyük rağbet gösterdi ve paralarını bu mallara harcadı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.