Çinli Bakan Yardımcısı 6 Milyon Dolarlık Rüşvetten Hüküm Giyecek

Çinli Bakan Yardımcısı 6 Milyon Dolarlık Rüşvetten Hüküm Giyecek

Çin’de rüşvet ve yolsuzlukla mücadele tam gaz devam ediyor. Çin medyasına göre, büyük yatırımların onaylandığı ve geniş ekonomik politikaların belirlendiği Çin Reform ve Geliştirme Komisyonu’ndan sorumlu eski Bakan Yardımcısı Liu...

Çin’de rüşvet ve yolsuzlukla mücadele tam gaz devam ediyor. Çin medyasına göre, büyük yatırımların onaylandığı ve geniş ekonomik politikaların belirlendiği Çin Reform ve Geliştirme Komisyonu’ndan sorumlu eski Bakan Yardımcısı Liu Tienan, 5 kişiden yaklaşık 6 milyon dolarlık rüşvet aldı.

Çin Komünist Partisi’nin üst düzey yetkilisi olan Liu’nun, bir günlük duruşması sona ererken, mahkemenin nihai kararını sonra açıklayacağı kaydedildi.

Liu, aynı zamanda enerji düzenleme kurumu olan Milli Enerji Kurumu’nun da başkanı idi.

Bakan Yardımcısının, şahsi yada oğlu Liu Decheng ile birlikte iki büyük şirketin patronunun da aralarında bulunduğu beş kişiden rüşvet olarak toplam değeri 35.6 milyon yuan (5.8 milyon dolar) para ve mülk aldığı iddia edildi. Bakan Yardımcısı Liu’nun suçunu kabul ettiği belirtilirken, oğlunun ise ayrı bir duruşma ile yargılanacağı kaydedildi.

Hakkındaki iddialar nedeniyle ‘’ciddi disiplin suçlarına karışmak’’tan dolayı Mayıs ayında görevine son verilen Liu’ya, Pekin’e komşu Langfang şehrindeki Orta Dereceli Halk Mahkemesi’nin ağır bir ceza vermesi bekleniyor.

Liu’nun, 2002 -2012 yılları arsında konumunu kullanarak diğerlerinden fayda gördüğü ve büyük miktarda finansal teşviki kabul ettiği kaydedildi. Suçlamalar arasında, Liu’nunü, iki eşi ve oğluna lüks otomobiller ve villalar aldığı da bulunuyor.

Duruşmaya 70’ten fazla gazeteci, milletvekili ve toplumun değişik kesiminden kişiler katıldı.

Caijing (Finans) Magazin’in editör yarımcısı Luo Changping, 2012’nin sonunda kendi sosyal medya hesabında Liu’nun bir dizi illegal işlere katıldığını iddia etmişti.

Çin’de rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kapsamında çok sayıda üst düzey yetkili soruşturma geçiriyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çinli üst düzey yetkililer ve akademisyenler tarafından ülkenin geleceğine tehdit olarak görülen yolsuzluklarla mücadele ‘’sıfır tolerans’’ gösterileceğini vurgulamıştı. Yolsuzluk mücadeleleri 18 ay önce başlamıştı.

Öte yandan Çin, milyarlarca dolarlarla yurt dışına kaçan yetkililerin geri getirilmesi için de büyük çaba sarf ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.