Çin’den Hong Kong’a Destek, İngiltere’ye Tepki

Çin’den Hong Kong’a Destek, İngiltere’ye Tepki
Pekin yönetimi, gösterilerin sürdüğü Hong Kong hükümetine desteğini yinelerken, İngiltere’ye Hong Kong yaklaşımından dolayı tepki gösterdi.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, bugün düzenlenen basın toplantısında, ‘’Çin...

Pekin yönetimi, gösterilerin sürdüğü Hong Kong hükümetine desteğini yinelerken, İngiltere’ye Hong Kong yaklaşımından dolayı tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, bugün düzenlenen basın toplantısında, ‘’Çin merkezi hükümeti, Hong Kong Özel İdari Bölgesi hükümetinin yasa dışı 'Occupy Central (Merkezi İşgal Et)' eylemini hukuk çerçevesinde çözmesini destekliyor.’’ dedi. İngiltere ve ABD’nin Hong Kong gösterilerinde Çin’e yaptığı eleştirileri de reddeden Hong, hiçbir yabancı ülke yada ferdin herhangi bir yolla Hong Kong'un işlerine müdahale etme hakkına sahip olmadığını yineledi.

Hong Kong’un sorununun Çin’in iç işi olduğunu hatırlatan Hong, ‘’Bazı Hong Kongluların ana yolları yasa dışı olarak işgal ettiğini ve polislerin yasaları uygulamalarına direndiklerini, bunun toplumsal düzeni ciddi şekilde bozduğunu’’ savundu.

Sözcü Hong ayrıca, yasa dışı olarak nitelediği eylemlerin hiçbir hukuk toplumu tarafından kabul edilemeyeceğine de dikkat çekti. Konuşmasında Hong, Hong Kong'taki siyasi reformun istikrarlı bir şekilde ilerletildiğini de savundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron dün mecliste yaptığı konuşmada, Hong Kong halkı için insan hakları ve özgürlüklerin önemli olduğunu belirtmiş ve halkın bunların tadını çıkarması gerektiğini vurgulamıştı. Cameron, söz konusu ilkelerin İngiltere ve Çin ile 1984’te imzalanan ve Hong Kong’un 1997’de Çin’e geri verileceği belirtilen ortak deklarasyonda yer aldığını söylemişti. Cameron ayrıca, İngiltere’nin Hong Konglulara verilen bu hak ve özgürlükleri savunması gerektiğini de vurgulamıştı.

Çinli Sözcü Hong, Cameron’un konuşmasını değerlendirirken, Hong Kong'un anavatana geri verilmesinden bu yana, Hong Kongluların temel hakları ve özgürlüklerinin Temel Yasa tarafından güvence altına alındığını anımsattı. Temel Yasa, Çin Halk Cumhuriyeti Yedinci Ulusal Halk Kongresi (NPC) tarafından 4 Nisan 1990 tarihinde kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1997’de İngiliz Kraliyet’inin kuralları yerine yürürlüğe girmişti. Temel Yasa, 19 Aralık 1984’te Çin ve İngiliz hükümetleri tarafından imzalanan Ortak Deklarasyon uyarınca oluşturulmuştu.

Hong Lei, Temel Yasa ve Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi'nin kararları doğrultusunda reformun yapılması durumunda, Hong Kong'taki demokratik siyasi sistemde tarihi ilerlemeler kaydedileceğine de dikkat çekti.

Öte yandan çok sayıda gösterici, hükümet binalarının bulunduğu Admiralty semtinde gösterilerini sürdürüyor. Hong Kong polisinin göstericilere sert müdahalesinin ardından, özellikle polislerin eli kelepçeli bir göstericiyi tekmeleyerek dövdüğü videonun televizyonlarda yayınlanmasının ardından önceleri işleri aksadığı için göstericilere kızan mağaza sahiplerinin göstericilere destek vermeye başladığı da ifade ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.