Çin’den Apec Zirvesi İçin Radikal Önlemler

Çin’den Apec Zirvesi İçin Radikal Önlemler

Çin yönetimi, 5 -11 Kasım'da yapılacak Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Ekonomik Liderler Zirvesi öncesinde hava kirliliğine karşı radikal önlemlere gidecek. Sağlığı ciddi tehdit eden hava kirliliği Pekin ve çevre şehirlerde sarıdan...

Çin yönetimi, 5 -11 Kasım'da yapılacak Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Ekonomik Liderler Zirvesi öncesinde hava kirliliğine karşı radikal önlemlere gidecek.

Sağlığı ciddi tehdit eden hava kirliliği Pekin ve çevre şehirlerde sarıdan sonra turuncu seviyesine çıkarılmıştı. Çin medyasına göre, alınacak önlemlerle 3 Kasım’dan itibaren 10 günlüğüne havanın kalitesinin yükseltilmesi amaçlanacak.

2008 OLİMPİYATLARINDAKİ ÖNLEMLER ALINIYOR

Sanayi üretimi ve araçların neden olduğu emisyonu azaltmak için yönetim, zirve boyunca trafiğe çıkacak özel araçlara tek-çift plaka uygulaması yapacak ve böylelikle trafikte bu araçların yüzde 35 azalması sağlanacak.

Otobüs, taksi ve polis araçları gibi araçların dışında inşaat malzemesi taşıyan kamyonlar ve tehlikeli madde taşıyan araçlar Pekin’deki zirve boyunca trafiğe çıkamayacak. Bu önlemlerin, Pekin’de 2008 yılında yapılan yaz olimpiyatlarında alınan önlemlere benzerlik gösteriyor.

Toplu taşıma kullanan yolcuların sayısında da günlük 3 milyon artış olacağı ve 10 gün boyunca 4 yüz ek otobüs seferleri konacağı belirtildi. Aynı zamanda endüstri kirliliğini azaltmak için de sekiz plan uygulamaya konacak. Bunlardan bazılar ise şöyle: 3 Kasım’dan itibaren hükümetin listesindeki bazı şirketlerin üretimi 10 gün için askıya alınacak. Bu süre zarfında ayrıca tüm inşaatlar ve yıkım çalışmaları durdurulacak.

Komşu Tianjin şehri, Hebei, Shanxi ve Shandong eyaletleri ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi de 10 gün boyunca hava kirliliğiyle mücadelede sert önlemler alacak.

HERŞEY APEC İÇİN

Pekin’in Çin Komünist Partisi Başkanı Guo Jinlong, ‘’Pekin, APEC hazırlıkları için elinden gelen tüm çabayı gösterecek ve bizim hava ve su kirliliğini kontrol altına almamız gerekiyor.’’ diye konuştu.

Çin medyasına göre ayrıca 7-12 Kasım günleri arasında zirveden sorumlu büro çalışanları dışında Pekin’deki işveren kurumlar, enstitüler ve sosyal organizasyonlar tatil yapacak. Çin Devlet Konseyi, zirve boyunca resmi kurum ve kuruluşlardaki çalışanlara altı günlük tatili onayladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.