Çin’de İki Gazeteciye Yalan Haberden Hapis Cezası

Çin’de İki Gazeteciye Yalan Haberden Hapis Cezası
Çin’de iki gazeteci, yalan haber yapmaktan hapis cezası aldı.Çin’de iki gazeteciye büyük şirketleri hedef alan uydurma haber yazmaktan ötürü hapis cezası verildi.Hunan eyaletindeki mahkeme, Guangzhou şehri merkezli New Express muhabiri Chen...

Çin’de iki gazeteci, yalan haber yapmaktan hapis cezası aldı.

Çin’de iki gazeteciye büyük şirketleri hedef alan uydurma haber yazmaktan ötürü hapis cezası verildi.

Hunan eyaletindeki mahkeme, Guangzhou şehri merkezli New Express muhabiri Chen Yongzhou’u (28), Eylül 2012-Mayıs 2013 tarihleri arasında Zoomlion ticaret firmasının ününe zarar veren yalan haberler yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Yalan haberler nedeniyle şirketin borsadaki hisseleri düşmüş ve şirket yönetimi hakkında kamuda suçlamalar oluşmuştu. Mahkeme ayrıca Chen’ın Mayıs 2013’te 30 bin yuan (4 bin 900 dolar) rüşvet aldığına da hükmetti.

Mahkeme, Chen’ın yasa dışı gelirlerine el koydu ve 20 bin yuan ( 3 bin 300 dolar) ek ceza verdi.

Bu arada, yalan haberler yapan gazetecilerden Zhuo Zhiqiang ise 10 aylık hapis ve 10 bin yuan para cezasına çarptırıldı.

25 GAZETECİ TUTUKLANDI

Öte yandan Çin’de medya sektöründe toplam 25 kişi, olumlu haberler karşılığında şirketlerden para koparmaktan tutuklandı.

Çin’de bazı gazeteciler, şirketlerden para koparmak için o şirket aleyhine haber yapmıyor yada olumsuz haberlerle şantaj yoluna başvuruyor. Şirketler yada yetkililer, olumsuz haberlerin medyada yer almaması için de gazetecilere rüşvet verdikleri haberleri de medyaya yansıyor. Çin’de basın toplantısına çağrılan gazetecilere, olumsuz haber yapmamaları ya da daha fazla güzel şeyler yazmaları için içinde para olan kırmızı zarf dağıtılması adeti var.

Çin’de bazı gazeteciler, ilan vermesi yada işbirliği anlaşması imzalaması için şirketleri negatif haberlerle tehdit ediyor.

Çin’deki yolsuzluklarla mücadele medyayı da kapsıyor.Son olarak Çin’in devlet televizyonu CCTV’nin ekonomi kanalında ünlü sunucu Rui Chenggang, haberler karşılığında para almak için halkla ilişkiler şirketi kurmuştu. Rui, geçen Temmuz ayında polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Çinli yetkililer, ülke medyasındaki bu tür suistimallerin üzerine gitme kararı almıştı. Ülkedeki medya sektöründe, gazeteci olmayanlara basın kartı vermek, gazetelerin internet sitelerinin reklam yada PR ajanslarıyla anlaşmalı olması gibi sorunları keşfettiklerini belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.