Çin-yeni Zelanda İlişkileri Kapsamlı Stratejik Ortaklık Seviyesine Çıktı

Çin-yeni Zelanda İlişkileri Kapsamlı Stratejik Ortaklık Seviyesine Çıktı

Avustralya’nın ardından Yeni Zelanda’da temaslarda bulunan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Başbakan John Key ile görüştü.Üçüncü kez Yeni Zelanda’ya giden ve kendisine eşi Peng Liyuan’in de eşlik ettiği Xi, askeri tören ve geleneksel...

Avustralya’nın ardından Yeni Zelanda’da temaslarda bulunan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Başbakan John Key ile görüştü.

Üçüncü kez Yeni Zelanda’ya giden ve kendisine eşi Peng Liyuan’in de eşlik ettiği Xi, askeri tören ve geleneksel dans ile karşılandı. İki ülke arasında ayrıca iklim değişikliği, televizyon ortak programı, eğitim, Güney Kutbu, finans, turizm ve gıda güvenliği konularında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Görüşmelerde iki lider, ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltmeyi kararlaştırdı.

Görüşmede Xi, 6 yıl önce Yeni Zelanda ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının, Çin’in gelişmiş ülkelerle yaptığı ilk anlaşma olduğuna dikkat çekti.

Yeni Zelanda'nın küçük ve büyük baş hayvan, süt ve süt ürünleri ile deniz ürünleri Çin’de önemli bir pazara sahip. Xi konuşmasında, Yeni Zelanda’dan Çin’e sattığı ürünlerin kalitesini güvence altına almasını istedi. Xi ayrıca 2020’de ikili ticaret hacminin, 30 milyar Yeni Zelanda Doları'na (23.54 milyar ABD doları) çıkarmak için gerekli adımların atılmasını istedi.

Görüşmede John Key ise, tarım ve süt ürünlerinin Çin'e ihracatını genişletmek istediklerini ve Çin'den yatırım beklediklerini söyledi.

Geçen yıl 250 bin Çinli turist Yeni Zelanda’yı ziyaret etti. Yeni Zelanda ayrıca çok sayıda Çinli öğrencinin tercih ettiği ülke konumunda bulunuyor.

Çin, geçen yıl Yeni Zelanda’nın en büyük ticaret ortağı olmuştu. İkili ticaret geçen yıl 2015 yılından önceki hedef olan 20 milyar Yeni Zelanda Doları'na (15,69 milyar ABD doları) ulaşmıştı.

Xi, Çarşamba günü başladığı 3 günlük Yeni Zelanda ziyaretinin ardından, Güney Pasifik turunda Cuma günü Fiji ziyaretine başlayacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.