Çin, Somali’de ‘’yeniden Varım’’ Dedi

Çin, Somali’de ‘’yeniden Varım’’ Dedi

Çin, 23 yıl aradan sonra Somali'deki Büyükelçiliği'ni dün yeniden açtı. Açıklama, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei’den geldi. Bugün düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Hong, Mogadişu Büyükelçiliği’nin...

Çin, 23 yıl aradan sonra Somali'deki Büyükelçiliği'ni dün yeniden açtı.

Açıklama, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei’den geldi. Bugün düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Hong, Mogadişu Büyükelçiliği’nin açılışına, Somali'ye ziyarette bulunan Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Ming ve Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmut ile Dışişleri Bakanı Abirahman Duale Beyle'nin katıldığını belirtti. Konuşmasında Hong, ülkesinin Somali'yle olan ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiğini ve bu ülkeyle her alanı kapsayan somut işbirliğini ilerleteceklerini ifade etti. Çin medyasına göre, Somali'ye atanan Çin Büyükelçisi Wei Hongtian, 1980 yılında Somali'de üniversite öğrenimi gördü ve bu ülkenin dilini akıcı bir şekilde konuşuyor.

Çin, Somali’deki Büyükelçiliğini 1991 yılında ülkede çıkan iç savaş nedeniyle kapatmıştı ve bu tarihten sonra bu ülkeye insani yardım yapıyordu. Somali, 1960 yılında İtalya’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra Çin ile diplomatik ilişki kurmuştu. Somali ayrıca Çin’in Birleşmiş Milletler’deki koltuğuna lobicilik yapan Afrika ülkeleri arasında yer almıştı.

Çin’in Somali’de Büyükelçiliğini yeniden açan son ülkelerden olduğu belirtilirken, Mogadişu'da aralarında Türkiye, İngiltere ve Norveç gibi Avrupa ülkeleri ile birçok Afrika ve Arap ülkesinin diplomatik temsilcilikleri bulunuyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.