Çin Ordusunun Başkan Yardımcısına Rüşvet Operasyonu

Çin Ordusunun Başkan Yardımcısına Rüşvet Operasyonu

Çin ordusunun (PLA) eski başkan yardımcısı Xu Caihou’un yüksek miktarda rüşvet aldığı suçlamasıyla yapılan inceleme tamamlandı.Resmi Xinhua ajansına göre, Xu hakkında Mart ayında başlatılan inceleme tamamlandı ve dava süreci başladı....

Çin ordusunun (PLA) eski başkan yardımcısı Xu Caihou’un yüksek miktarda rüşvet aldığı suçlamasıyla yapılan inceleme tamamlandı.

Resmi Xinhua ajansına göre, Xu hakkında Mart ayında başlatılan inceleme tamamlandı ve dava süreci başladı. Askeri savcılık, Xu’nun rüşvet aldığını kabul ettiğini bildirdi.

Xu’nun makamının avantajlarını kullanarak, başkalarının terfisine yardımcı olduğu, bizzat kendisi ve ailesi üzerinden ‘’son derece yüksek miktarda’’ rüşvet aldığı iddia edilirken, alınan rüşvetin ne kadar olduğu açıklanmadı.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, Cumhurbaşkanı Xi Jinping başkanlığında yapılan toplantıda Xu’yü partiden ihraç etmiş ve durumu Haziran ayında savcılığa intikal ettirilmişti. Komite, Haziran ayında Xu vakasını "ciddi ve kötü bir etkiye sahip dava" olarak nitelendirmişti.

1999’da general olan Xu, 2004-2012 yılları arasında Çin Merkez Askeri Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştü. Xu’nün ordudan ihracının yanında general rütbesinin de alındığı belirtildi.

71 yaşındaki Xu’ye, Şubat 2013'te mesane kanseri teşhisi konmuştu ve tedavisi halen devam ediyor.

Çin son olarak ordudaki harcamaları daha sıkı denetleneceği bir performans sistemi kurulduğunu açıklamıştı.

50 ÜST DÜZEY YETKİLİ SORUŞTURULDU

ÇKP Merkezi Komisyonu Disiplin İnceleme bölümünün internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, ülkede eyalet ve bakanlık ya da daha yüksek seviyedeki 50 yetkili 2012 yılından beri ciddi disiplin suçları ya da rüşvetten inceleme geçirdi. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonları askeri ve sivil alanlardan merkezi ve yerel hükümetler ile devlet şirketlerine uzanmıştı.

Temmuz ayında Çin Komünist partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Daimi Komitesi üyesi Zhou Yongkang’a soruşturma başlatılmış ve Zhou, hakkında soruşturma yürütülen en üst düzey yetkili olmuştu. Kamu Güvenliği’nden sorumlu emekli Zhou Yongkang'ın ve ailesinin 90 milyar yuan (14,5 milyar dolar) değerindeki mal varlığına da el konulmuştu. Zhou'nun 300'den fazla akrabası ve yandaşının da gözaltına alındığı ya da sorgulandığı söylenirken, Zhou’un şu an ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor. Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanan ve Çin’in gelecekteki lideri olarak görülen ÇKP’nin eski politbüro üyesi ve Chongqing şehrinin parti sekreteri Bo Xilai, geçtiğimiz aylarda müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırılmıştı.

Komisyon, "şüpheli ciddi hukuk ve disiplin ihlali’" nedeniyle Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Li Dongsheng ’a da soruşturma başlatmıştı.

Mart ayında, Çin ordusunun genel lojistik departmanı başkan yardımcısı Gu Junshan, zimmete para geçirme, rüşvet, devlet fonlarının kötü kullanımı ve görevini kötüye kullanmaktan suçlanmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.