Çin Nefes Alamıyor (Özel)

Çin Nefes Alamıyor (Özel)

Çin’in kuzeyinde hava kirliliği sağlığı ciddi tehdit eder seviyelere çıkarken, sarı alarm verilmiş durumda.Yetkililer, başkent Pekin olmak üzere çevre vilayetlerdeki hava kirliliğinin bir süre daha süreceğini bildirdi. Ülkede hava kirliliği...

Çin’in kuzeyinde hava kirliliği sağlığı ciddi tehdit eder seviyelere çıkarken, sarı alarm verilmiş durumda.

Yetkililer, başkent Pekin olmak üzere çevre vilayetlerdeki hava kirliliğinin bir süre daha süreceğini bildirdi. Ülkede hava kirliliği için mavi, sarı, turuncu ve kırmızı alarm kullanılıyor.

Bugün havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değeri Pekin’de 400’ün, komşu Hebei eyaletinde ise 500’ün üstünde seyrediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise kabul edilebilir PM2,5 oranı 25.

Pekin’de halktan bazıları kirli havadan etkilenmemek için maskeleriyle dolaşırken, hastanelerde solunum yolları enfeksiyonlarına kapılan özellikle çocuk ve yaşlılar hastanelere başvuruyor.

Halk, zorda kalmadıkça dışarı çıkmıyor ve yaşadıkları yerlerdeki parklara giderek, ağaçların altında zaman geçiriyor.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuşan He Meichan isimli Çinli anne, 14 aylık bebeğini solunum yolları rahatsızlığı sebebiyle hastaneye getirdiğini söyledi. Anne açıklamalarının devamında ise “Özellikle son günlerde yaşanan hava kirliliği bebeğimin hastalanmasına yol açtı.” dedi.

Pekin’deki kirli hava sebebi ile bebeğini mümkün olduğunca dışarı çıkarmadığını ifade eden Yao isimli anne ise hastane çıkışında konuşurken, bebeğinin kirli havadan ötürü solunum yolu enfeksiyonuna yakalandığını dile getirdi. Kirli havayı teneffüs etmemesi için bebeğine maske taktığını anlatan Çinli anne, Pekin’de hava kirliliğinin çözüme kavuşmasının çok zor olduğunu vurguladı.

Hava kirliliğinin sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapan ve kızıyla birlikte maskeleriyle hastaneden sonra parkta gezen Chen isimli kadın, maske takmadıkları zaman kirli havanın sürekli olarak boğaz ağrısına ve öksürüğe sebebiyet verdiğini anlattı. Chen, hava kirliliğiyle mücadelede bekledikleri neticeyi alamamaktan yakındı ve ‘’değişen bir şey yok’’ dedi.

Pekin’de yaşayan evli bir çift ise, kirli havanın sağlıklarını olumsuz yönde etkilemesinden şikayet ettiklerini dile getirdi. Bugün için havadaki partikül oranının geçmiş günlere oranla daha yüksek olduğuna değinen Çinli çift, bir nebze de olsa temiz hava soluyabilmek için parka geldiklerini söyledi.

Çin, Pekin'in havasının 2017'ye kadar temizlenmesini öngören bir plan hazırlamıştı.

Çin medyası, çapı 2,5 mikrometre veya daha küçük olan parçacıklar olarak nitelenen PM2,5 oranının Pekin’de 2017’ye kadar yüzde 25 oranında düşmesinin gerektiğini yazmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.