Çin, 4 Gün Sonra Açıkladı: Ölü Sayısı 2 Değil, 50

Çin, 4 Gün Sonra Açıkladı: Ölü Sayısı 2 Değil, 50
Çin, Uygur bölgesindeki patlamalarda açıkladığı ölü sayısının 2 değil, 50 olduğunu bildirdi.Resmi Xinhua Haber Ajansı, Pazar günü Doğu Türkistan olarak bilinen Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin Bayangolin iline bağlı Luntai...

Çin, Uygur bölgesindeki patlamalarda açıkladığı ölü sayısının 2 değil, 50 olduğunu bildirdi.

Resmi Xinhua Haber Ajansı, Pazar günü Doğu Türkistan olarak bilinen Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin Bayangolin iline bağlı Luntai ilçesinde oluşan bir dizi patlamada, ölü sayısını 4 gün önce 2 olarak duyurmuştu. Pekin olaydan 4 gün sonra ölü sayısının 50’ye çıktığını açıkladı.

Çin, Pazar günü 17.00’da iki karakol ve bir dükkân ve açık pazarı hedef alan bombalı saldırıları ‘’organizeli ve ciddi bir terörist saldırı’’ olarak niteledi. Patlamalarda yoldan geçen 6 sivil ve 4 polisin de hayatını kaybettiği açıklandı. Pekin, patlamalar sırasında polisin karşılık vermesi sonucu 40 eylemcinin vurularak yada üzerlerindeki düzeneği patlatarak öldüğünü belirtirken, 54 kişinin de yaralandığı, olayda 2 saldırganın sağ ele geçirildiğini durydu.

Çin polisine göre, olayın ana şüphelisinin saldırıda öldürülen Memet Dursun (Çin dilinde Maimaiti Tuerxun olarak telaffuz ediliyor) olduğu ve 2003’ten beri aşırıcılık yaptığı ileri sürüldü. Çin, medyasına göre, Tursun inşaat projeleri yaptığı sırada işçilere kendi grubuna katılması çağrısı yapıyordu.

Yaralıların 32'sinin Uygur, 22'sinin de Han (asıl Çinliler) milliyetine mensup olduğu bildirildi.

Çin medyasında ayrıca Dursun’un, 2003 yılında meslek okulunu bitirdikten sonra ‘’aşırı dinci fikirleri’’ benimsediği ve ebeveynlerinin devlet memuru olduğu için onların yemeklerini yemediği ve babasının cenaze törenine katılmayı reddettiği de ileri sürüldü.

Geçen yılında bu yana tansiyonun bir türlü dinmediği bölgede resmi rakamlara göre, 300’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan Çin, bir yıllığına terörizme mücadele kampanyası başlatmış ve Çin medyası, bu kampanyanın başarısının da ünlü Uygur profesör ilham Tohti’nin ‘’bölcülükten’’ ömür boyu hapis cezasına çarptırılması olduğunu yazdı. Yaşanan son olayların Uygur halkının haklarını savunan ılımlı bir kişilik olarak tanımlanan ünlü ekonomist İlham Tohti'nin yargılandığı zamana denk geliyor.

TOHTİ’NİN SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRISI

Bu arada ABD, AB ve Türkiye, Çin’e Tohti’nin serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

Çin’in devlet medyası, batı ülkelerinin çabasının Tohti’yi temize çıkarmaya yetmeyeceğini ileri sürdü. Olayların yaşandığı yerlere yabancı gazeteciler ve uluslar arası gözlemciler alınmadığı için, sağlıklı haberler alınamıyor.

İnsan hakları gruplarının, Uygur bölgesindeki tansiyona, kültürel baskı, müdahaleci güvenlik önlemleri ve yıllardır ayrımcılık ve ekonomik eşitsizliğe sebep olan Çinlilerinin (Hanlar) buraya göçünün neden olduğunu savunuyor.

Çin ise, El Kaide’den esinlenen ve aralarında Türkistan İslam Partisi ve Doğu Türkistan İslami Hareketi gruplarının Şincan’a sınır olan Orta Asya’dan gelerek, Çin’de şiddet organize ettiğini savunuyor. Çin’in, "ayrılıkçı Uygurları"terör eylemi düzenlemekle suçlarken, Uygurlar ise bunu reddediyor.

5 Temmuz 2009’da Urumçi’de Uygurlar ile Han Çinlileri arasında çıkan etnik çatışmada resmi rakamlara göre, 197 kişi ölmüş, 1700 den fazla kişinin yaralanmıştı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.