Çimento ihracatında  daralma bekleniyor

Çimento ihracatında daralma bekleniyor

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, “Sektörün bu yıl sonunda deprem sonrası artan iç talebi de dikkate alarak, ihracatta yüzde 20’lik bir azalma yaşayacağını öngörüyoruz” dedi.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, küresel daralmanın ve özellikle düşük enerji maliyeti avantajına sahip olan ülkelerin uyguladığı düşük fiyat politikasının etkisiyle Türk çimento sektörünün rekabetçilik gücünü bir miktar kaybettiğini söyleyerek, “Sektörün bu yıl sonunda deprem sonrası artan iç talebi de dikkate alarak, ihracatta yüzde 20’lik bir azalma yaşayacağını öngörüyoruz” dedi.

Uluslararası çimento endüstrisinin buluşma noktası olan INTERCEM'in 115. buluşması, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (ÇCSİB) iş birliğiyle İstanbul’da başladı. 8’inci kez INTERCEM’e ev sahipliği yapan İstanbul’daki buluşmaya 45’in üzerinde ülkeden yaklaşık 480 sektör temsilcisi katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, çimento sektöründe küresel ölçekte büyümenin bu yıl için yüzde 3’ün altında kalacağını öngördüklerini aktardı. Akçay, bu yıl Çin ekonomisindeki yavaşlama, Avrupa’da devam eden savaş ve ekonomik kriz endişesiyle talepte yaşanan daralmanın etkilerinin yaşandığını dile getirdi.

SEKTÖR, ÖNCELİĞİNİ İÇ PİYASA OLARAK BELİRLEDİ

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından sektörün bölgenin yeniden imarı için önceliğini iç piyasa olarak belirlediğini hatırlatan Akçay, bu kapsamda yürütülen çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Akçay, Türk çimento üreticilerinin bu yapılanmaya katkı sağlama sorumluluğuyla hareket ettiğini, bunun neticesinde iç piyasada yüzde 16’lık bir artış yaşandığını dile getirerek, “Ancak yeniden imar nedeniyle oluşan ekstra talep ihracatımızı etkilemeyecek” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.