Çiftinin toprak analizi mesaisi

Çiftinin toprak analizi mesaisi

Karapınar'daki pancar ekili tarlalara toprak analizi çalışması sürüyor. Çiftçi, tarlasında "toprak sıkışması"nın olup olmadığını kontrol ediyor.

 Yağışların ardından hava sıcaklığının artmasıyla birlikte toprağın nemini azalıyor. Bu da toprağın üst tabakasının kurumasına neden oluyor. Pancar ekili tarlalarda ise çiftçiler toprak analizi yaparak bitkinin gübreye ihtiyaç duyup duymadığını da kontrol ediyor.  Karapınarlı çiftçi Erdal Ünver, toprak analizini kendilerinin geliştirdiği yöntem ile yaptıklarını söyledi. Mühendislerin çok fazla para aldığını belirten Ünver, "Desteklemeler var ama yeterli düzeyde değil. Falçata ile  toprak sıkışmasının olup olmadığına bakıyoruz. Aynı zamanda gübre atmak için de bize fikir veriyor. Yağışlar istediğimiz gibi gitti. İnşallah bu şekilde devam eder. Geçen yıl yağmur duasına çıkıldı bu nese ise şükür duasına çıkıldı. İnşallah beklediğimiz gibi bir yıl geçer” dedi.

TOPRAK SIKIŞMASI BİLİNMİYOR

Toprak sıkışmasının ise  alt toprak sıkışması ve üst toprak sıkışması olmak üzere iki şekilde ortaya çıktığını belirten Ünver, “Toprak işleme derinliğinin altında kalan bölgede oluşan sıkışma sonucu oluşuyor. Traktör ve biçerdöver aks yüklerinin artması sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle, toprak işleme aletlerinin (pulluk, diskaro gibi) açtığı çizi tabanı, traktör tekerlekleri tarafından çiğnenerek sıkıştırılmakta ve toprak işleme derinliğinde sert bir katman olan pulluk/diskaro tabanı oluşturuyor.  Bu sert katman, bitki kök gelişimini engellemekte, hidrolik iletkenliği ve verimi azaltabilmektedir.

Tarımda kullanılan traktör ve biçerdöverlerin tekerlekleri, hayvanlar ve toprak işleme aletleri,

uyguladıkları dış kuvvetlerle toprağı bastırmakta ve sıkıştırmaktadır. Toprakta sıkışma sonucu, gözeneklilik oranı ve hava/su hareketini büyük oranda sağlayan makro gözeneklerin boyutları küçülmektedir” dedi.  Ünver, toprak sıkışması konusunda ise çiftçilerin yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.