Çiftçiyi perişan ettiler

Çiftçiyi perişan ettiler

Trafo hırsızları çiftçileri zor durumda bırakıyor. Üreticinin hırsızlarla başı dertte. Kış mevsimini fırsat bilen hırsızlar trafoları veya trafolardaki yağ ve kabloları çalıyor. Üreticiler ise cezaların ağırlaştırılmasını istiyor

Kış mevsimini fırsat bilen hırsızlar tarlalardaki trafolara dadanıyor. Trafo hırsızları köylüyü canından bezdirdi. Çiftçileri büyük zarara uğratan hırsızlar ilçelerde tarım arazilerindeki trafoların içindeki yağı ve bakır telleri çalıyor. Trafo hırsızlığı vakasında artış meydana geldi. Hırsızlık olayları hem çiftçiyi mağdur ediyor hem de kooperatfilere mali yönden ciddi zararlar veriyor.

Çiftçi, hırsızlara karşı kendi yöntemleriyle önlem alıyor. Üretici cezaların ise artırılmasını talep ediyor.

ÇİFTÇİNİN BAŞI DERTTE

Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, çiftçilerin hırsızlarla başının dertte olduğunu söyledi. Hırsızların türlü yöntemler denediğini söyleyen Güven, üreticileri hırsızlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarırken, yetkililerden de cezaların artırılmasını istedi. Güven, "Hırsızlık bir türlü önlenemiyor. Trafoyu çalan hırsızlar onu 8-9 bin liraya satabiliyor. Trafodaki yağı ve bakır telleri de alıyorlar. Onları da 400-450 liraya satıyorlar. Konya-Karaman yolu üzerindeki trafoyu bile çalmaya cüret ediyorlar. Anayollardaki trafolarda hırsızlık olayları daha fazla" dedi.

ÇUMRA VE KARAPINAR'DA FAZLA

Özellikle Çumra, Karapınar ve Altınekin'den çok sayıda hırsızlık haberinin kendilerine ulaştığını belirten Güven, "Her taraftan bize şikayetler geliyor. Komşu illerde de aynı sıkıntı var. Karaman ve Aksaray üreticisinin de hırsızlarla başı dertte. Bazı üreticiler kamere sistemi kurdurdu. O da çare olmadı. Kamerayı etkisiz hale getirip trafoyu çalıyorlar. Çiftçinin önlemleri yeterli olmuyor" sözlerini kullandı.

HIRSIZLARA PANODA NOT BIRAKMIŞ

Geçen yıl bir çiftçinin hırsızlara not bıraktığını da anlatan Güven, "Hırsızlık olaylarından bıkmış bir üreticimiz, trafonun panosuna 100 lira ve bir not bırakmış. Çiftçi, 'Kardeşim sana panoda 100 lira bıraktım. 100 lira sana helal olsun. Sadece trafoya zarar verme' şeklinde bir not yazmış. Notu gören hırsızlar da parayı almadıkları gibi, 'Biz anlımızın teriyle para kazanıyoruz.100 liranı da istemiyoruz' şeklinde bir cevap vermiş ve trafoyu ve kabloları çalmış. Konya Ovası'nda böyle ilginç olaylar da yaşanıyor" diye konuştu. 

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Bazı hırsızların yakayı ele verdiğini belirten Güven, "Savcılık hırsızların ifadesini alıp serbest bırakıyor. Cezalar caydırıcı değil. Geçtiğimiz aylarda bir kooperatif üyesi yakaladığı hırsızları jandarmaya teslim etti, jandarma da hırsızı savcının karşısına çıkardı. Hırsız serbest kaldığı gibi bir de çiftçi hakkında, 'beni alıkoydu, özgürlüğümü kısıtladı' diye suç duyurusunda bulunuyor. Hırsıza ağır ceza verilmeli" önerisinde bulundu.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.