Çiftçiye domates güvesi anlatıldı

Çiftçiye domates güvesi anlatıldı

Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğünce domates güvesi hakkında yetiştiricilerin bilgilendirilmesi amacıyla toplantı düzenlendi.

İlçe Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen programda, Ziraat Mühendisi Cenk Özkan ve Orhan Soylu tarafından başta domates güvesi ve mücadelesi olmak üzere domates üretimindeki sorunlar hakkında bilgiler verildi.
Ereğli genelindeki domates üretiminin durumunun da konuşulduğu, İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven'in de katıldığı toplantıda; domates üretiminde karşılaşılan güve problemi, diğer sorunlar ve alternatif çözüm önerileri de masaya yatırıldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özgüven, Ereğli ve hatta ülkemiz için çok yeni bir zararlı olan domates güvesinin (Tuta absoluta) çok yüksek üreme kabiliyetinden dolayı kısa zamanda ana zararlı konumuna yükseldiğini, bu nedenle yeterli kültürel ve zirai önlem alınmayan domates üretim alanlarında yüzde 50 ile yüzde 100'lere varan zarar meydana getirdiğini belirtti.
Düzenli kimyasal mücadele yapılan alanlarda bile yüzde 1-5 arası zarar gözlendiğini, bu zararlının üremesi ve yaşamasında sıcaklığın çok önemli bir faktör olduğunu anlatan Özgüven, şunları kaydetti: “27 derecelik bir sıcaklıkta, her defasında yaklaşık 250 yumurta yapmak suretiyle yılda 8-12 defa gibi yüksek bir oranda üreme kabiliyetine sahip. Rüzgarın etkili olduğu yamaç arazilerde yetiştiricilik yapıldığında zarar nispeten azalıyor. Buna karşın rüzgarın çok etkili olmadığı taban arazilerde (düz ova) yapılan yetiştiricilikte zarar artıyor. Bu durumu katılımcılara aktardık.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.