Çiftçilere tarım sigortası uyarısı

Çiftçilere tarım sigortası uyarısı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu tip durumlarda tarım sigortasının önemli olduğunu belirterek, ekili arazilerin sigortalanması gerektiğine vurgu yaptı 

Konya'nın Karapınar ilçesindeki ekili alanları dolu vurdu. İlçede başlayan yağmur, bir süre sonra doluya dönüştü. Dolu yağışı nedeniyle gölgedeki buğday, arpa, ayçiçeği ve mısır tarlaları zarar gördü. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, "Böyle durumlarda zararın boyutu 3-4 gün sonra net olarak ortaya çıkar. O yüzden çiftçilerimizden özellikle dolu zararı olanlar, ayçiçeği ve mısır ekim alanları için ani uygulama kararı vermesinler. Başak çıkarmayan hububatlarda zararın nispeten sınırlı olacağı kanaatindeyiz. Teknik ekibimiz uygun zamanda zarar gören ekili arazilerde incelemelerde bulunarak zarar tespit çalışmaları yapacaktır. Zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum" diye konuştu.

TARIM SİGORTALARINI İHMAL ETMEYİN!

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu çiftçilerin tarım sigortalarını kesinlikle yaptırmalarını gerektiğini vurguladı. Soylu, “Dolu yağışları lokal bölgelerde etkili oldu. Tüm ilçede etkili olan bir dolu yağışı olmadı. Şu an için hasar miktarını belirlemek için çok erken. Ancak belirli bölgelerde zarar gören ürünler bu anlamda çiftçilerimize geçmiş olsun diyoruz. Bu vesile şunu hatırlatmak istiyorum tarlalarımız açıkta her zaman yağış olduğu zaman üzerini örtelim koruyalım gibi bir imkânımız olmuyor. Bu anlamda çiftçilerimiz mutlaka tarım sigortaların yaptırmalarını yaptırsınlar. Tarım sigortası olan ve dolu yağışından etkilenen çiftçilerimiz mutlaka sigorta firmalarını arayıp tarlalarında hasar tespiti yaptırmalılar. Sigorta yetkilileri hasar kaydı yapmadan tarla herhangi bir işlem yapmasınlar” diye konuştu.

ERKEN BAŞAK VEREN ÜRÜNLERDE ZARAR GÖREBİLİR 

Başak vermeyen ürünlerin dolu yağışından çok etkilenmediğini belirten Soylu, “Şu an için bir hasar belirlemek çok zor ancak başak vermeyen ürünler bu yağıştan çok etkilenmez. Ancak erken başak arpa, mısır gibi ürünlerde hasar meydana geldiğini tahmin ediyoruz arazide tespit çalışması yapıldıktan sonra ortaya çıkacaktır. Nisan Mayıs ayında beklenen yağmurlar böyle hızlı ve sert gelip ürünlere zarar verebiliyor. Dol yağışları ise belirli lokasyonlarda etkili oluyor tarlanın üzerini kapatamayacağız çok fazla önlem alma şansımız olmadığı için çiftçilerimize tarım sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum