Çiftçiler ipotekten şikayetçi

Çiftçiler ipotekten şikayetçi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, prosedür ve ipotek şartı nedeniyle birçok çiftçinin uygun kredi imkanlarından yararlanamadığını söyledi.

Motuk yaptığı açıklamada, geçen yıl Ziraat Bankası aracılığıyla başlatılan damla sulama yatırımlarında 0 (sıfır) faizli kredi uygulamasına, bu yıl tarım kredi kooperatiflerinin de dahil edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi. 
Ziraat Bankası ve çeşitli hibe programları ile çiftçilere kredi kolaylıkları sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Motuk, ''Ne yazık ki bu kredilerden birçok çiftçimiz faydalanamamaktadır. Yüzde 80'i ilkokul mezunu, bir kısmı da okuma yazma bilmeyen çiftçiler prosedürler ve ipotek şartı nedeniyle uygun kredilerden yararlanamıyor'' diye konuştu. 
Motuk, tarlası eşinin üzerine olan çiftçiden muhtarlıktan ''geçim dirliği'' belgesi getirmesi istenmesinin anlamsız olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 
''Bazı bankalar 25 bin TL'lik bir kredi için 200 sayfalık bir belgenin imzalanmasını istemektedir. Çoğu ilkokul mezunu olan çiftçinin bu belgelerle uğraşıp kredi alması çok zor. Çiftçiye prosedür işkencesi yapılmaktadır. Ben Ziraat Mühendisi olduğum halde sıkıntılar yaşıyorum, çiftçilerimizin yaşaması gayet doğal. Prosedür nedeniyle birçok çiftçi ihtiyacı olan krediyi kullanamıyor. Bu prosedürlerin ivedilikle azaltılması veya ortadan kaldırılması gerekir.'' 
Kredi kullanacak çiftçinin önüne prosedürün yanı sıra, ipotek engelinin de çıktığını belirten Motuk, birçok bankanın 5 TL'lik kredi için 40 TL'lik ipotek istediğini savundu. 
Motuk, çiftçinin zor günler geçirdiğini ifade ederek, ''Çiftçinin yüzde 80'inin tarlası ipotek altında. Bütün bankalar ipotekle kredi veriyor. Bu nedenle önümüzdeki yıl çiftçiye en uygun krediyi dahi verseler çiftçi bundan yararlanamayacak'' diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.