Çiftçi suyu verimli kullanacak

Çiftçi suyu verimli kullanacak

Suyu verimli kullanmak amacıyla üretilen 'Konya'da Sulama Etkinliğinin Artırılması ve Bitki Su İhtiyacına Göre Sulamanın Yaygınlaştırılması Çiftçi Eğitim ve Yayım' adlı proje Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde tanıtımı

Tanıtımın ardından Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı ile  Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında imzalanan anlaşma ile proje yürürlülüğe konuldu. Tanıtım programında konuşan Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Durmuş Ali Çarkacı , “Bugünlerde dünyanın çeşitli yerlerinde kuraklık yaşanıyor. Kenya Turkana'da temiz suya erişim zorlaştı. 45 derecenin üzerindeki hava sıcaklığı koyunlar ve keçiler başta olmak üzere tüm hayvanları olumsuz etkiliyor. Afrika'da insanlar bulanık bir suya ulaşabilmek için 6 saatten fazla yürümek zorundalar. Afrika'da kuraklık nedeniyle aileler göç ediyorlar" dedi.

3-3durmus-ali-carkaci.jpg

"Birleşmiş Milletler raporuna göre 4 milyar hektardan fazla alanın arazi bolulumu nedeniyle çölleşme tehdidi altında" diyen Çarkacı, konuşmasına şöyle devam etti: "Ülkemizde Konya, Şanlıurfa, Mardin ve Batman gibi illerde çölleşme risk haritasında yüksek risk grubunda yer almaktadır. Birleşmiş Milletler'in düzenlediği 'İklim Değişikliği' zirvesinde iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artış limitlerinin 2 derecede tutulması yönünde karar alındı. Bu nedenden dolayı iklim değişikliğine uyum süreci yaşanmaktadır. Konya'da suyu verimli kullanmak amacıyla 'Konya'da Sulama Etkinliğinin Artırılması ve Bitki Su İhtiyacına Göre Sulamanın Yaygınlaştırılması Çiftçi Eğitim ve Yayım' projesini hazırladık. Bu projeyi Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı (KOP) ve Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi(TEYAP) destekliyor. 20'şerli gruplar halinde toplamda 100 çiftçiye eğitim vermeyi planlıyoruz. Bu eğitimde 15 saati teorik, 20 saati ise uygulamalı eğitim olarak vermeyi planlıyoruz. Kursiyerlere tüm sulama sistemlerinin yanında sulama zamanı ve miktarlarını etkili ve dikili olan eğitim tarlasında sorulu cevaplı olarak kavratmayı hedefliyoruz. Konya Sulama Kooperatifleri Birliği ve Karapınar Ziraat Odası'nın belirledikleri kursiyerlere de eğitim vereceğiz. Yaptığımız projeleri destekleyen herkese teşekkür ediyorum.” 

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.