Çiçek: Kıbrıs Sorunu, Bm'nin Önündeki En Önemli Sorunlarından Bir Tanesidir

Çiçek: Kıbrıs Sorunu, Bm'nin Önündeki En Önemli Sorunlarından Bir Tanesidir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler’in (BM) önündeki en önemli sorunların başında geldiğini söyledi. Çiçek, Türk tarafı olarak bu sorunun çözülmesi için büyük bir çaba...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler’in (BM) önündeki en önemli sorunların başında geldiğini söyledi. Çiçek, Türk tarafı olarak bu sorunun çözülmesi için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirterek, “Rum tarafının samimiyetsiz tutumu, işi yokuşa sürme ve tek taraflı olarak Kıbrıs’ta söz sahibi olma arzusu sebebiyledir ki maalesef bu barış gerçekleşemedi.” dedi.

Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC’nin 31. Kuruluş Yıldönümü çerçevesinde KKTC’ye geldi. Burada bir dizi temaslarda da bulunacak olan Çiçek ve Arınç ilk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Çiçek, KKTC’nin Kuruluş Yıldönümü törenlerine katılmak, bayramı birlikte kutlamak ve Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin sevincini paylaşmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade etti.

"BİZİM DE BAYRAMIMIZ"

“TBMM Başkanı olarak ben ve Bülent Arınç Başbakan Yardımcısı olarak hükümetimiz adına bu ziyareti gerçekleştiriyoruz.” diyen Çiçek, " Bayram Kıbrıslı Türk kardeşlerimize şimdiden kutlu olsun. Bayram sadece sizin değil, bizim de bayramımızdır. Dolayısıyla yarın bu coşkuyu birlikte yaşayacağız. Kıbrıs Türkü’nün bugün sahip olduğu imkanları elde etmesinde, devletini kurmasında, özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmasında hiç şüphesiz önderlik eden hayatını ortaya koyan kahramanlık göstermiş başta merhum Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş olmak üzere tüm şehitlerimizi, kahramanlarımızı ve mücahitlerimizi saygıyla anıyorum.” şeklinde konuştu.

KKTC Türkü’nün bugün müstakil bağımsız özgür bir devleti olduğuna işaret eden Çiçek, böyle bir kazanımın kolay olmadığını kaydetti. Çiçek, bu kazanımdan dolayı herkesin mutlu olduğunu vurguladı.

"50 YILDIR ÇÖZÜLEMİYOR"

Kıbrıs sorununun 50 yıla yakın bir zamandır çözülemediğini hatırlatan Çiçek, “Bu da BM’nin önündeki en önemli sorunların başında gelmektedir. Türk tarafı olarak ve Türkiye olarak bu sorunun kalıcı bir barışla sonlanması adil eşit bir barışla neticelenmesi için hep çaba sarf ettik. Ama Rum tarafının samimiyetsiz tutumu, işi yokuşa sürme ve tek taraflı olarak Kıbrıs’ta söz sahibi olma arzusu sebebiyledir ki maalesef bu barış gerçekleşemedi.” açıklamalarında bulundu.

"KIBRIS SORUNU ARTIK GÖRÜLMELİ"

Türkiye olarak müzakereleri desteklediklerini dile getiren Çiçek, bu desteklerin olumlu sonuçları elde etmeye yetmediğini belirtti. Dünyadaki diğer ülkelerin artık Kıbrıs sorununda sona gelindiğini görmeleri gerektiğine işaret eden Çiçek, şunları söyledi: “ Onlar da bir türlü bunu görmek istemiyorlar. Tek taraflı olarak adanın tümünü temsilen AB’ye alınması çok büyük bir hataydı. AB’yi de arkasına almış olan Rum kesimi maalesef olumlu bir çabanın içerisinde değil her konuyu istismar etmek suretiyle bu görüşmeleri de akamete uğratmaya çalışıyor. Türkiye olarak bunun farkındayız. Ama biz elde gelen çabayı barış için göstermek gerekecektir."

ARINÇ: TÜRKÇE KONUŞAN ÜLKELER TOPLANTISI YAPILACAK

KKTC’nin Cumhuriyet Bayramı çerçevesinde Cumhurbaşkanı ve G-20 Zirvesi’nde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mesajlarını getirdiğini belirtti. KKTC’nin Kuruluş Yıldönümünü kutlayan Arınç, KKTC’de ilk kez Türkçe konuşan ülkeler ve medya toplantısı yapılacağı bilgisini verdi. Arınç, “100’e yakın Türkçe konuşan ülkelerden değerli gazeteci arkadaşlarımız da Kıbrıs’ta olacaklar.” dedi.

EROĞLU: ANAVATANLA İSTİŞARE HALİNDEYİZ

Kabulünde konuşan Derviş Eroğlu ise bugüne kadar olan müzakerelerde Türkiye ile istişare halinde olduklarını kaydetti. Rumların müzakere masasını sudan sebeplerle terk ettiğini aktaran Eroğlu, “Herhalde dünya bu gerçeği görür ve ön koşulsuz olarak müzakere masasından dönmesi için bazı telkinlerde bulunur diye düşünüyorum. Mühim olan bizim ne istediğimiz, KKTC halkının beklentileri nelerdir..." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.