Chrysler, 630 bin aracını geri çağıracak

Chrysler, 630 bin aracını geri çağıracak

ABD menşeli otomobil üreticisi Chrysler, bazılarını hava yastığı ve emniyet kemerindeki sorunları nedeniyle bazılarını da yağı sızıntısı problemini gidermek amacıyla geri çağıracak

ABD'deki Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği Yönetimi (NHTSA) adlı kuruluşun internet sitesinde açıklanan belgelere göre, Chrysler'in 409 bini aşkın 2010-2012 model Jeep Patriot ve Compass küçük SUV tipi araçlarını, hava yastığı ve emniyet kemerindeki sorunlarını,2012-2013 model 221 bin Jeep Wrangler'ı da şanzıman yağı sızıntısı problemini gidermek amacıyla geri çağıracak.

Patriot ve Compassların yazılım programındaki bir hata, yanlardaki hava yastıklarıyla emniyet kemeri sıkıştırma mekanizmalarının geç devreye girmesine yol açabiliyor. Bu durumda, araçların devrilmesi halinde yaralanmaların meydana gelme ihtimali bulunuyor. Bayiler, araçlardaki söz konusu sorunutamir etmeye temmuz ayından itibaren başlayacak.

Chrysler şirketine göre 3,6 litrelik V-6 motorları bulunan Wranglerlarda da hidrolik direksiyondaki bir elektrik hattının araçtaki şanzıman yağ soğutucu hattındaki bir deliği aşındırmatehlikesi bulunuyor. SUV tipi araçlar ise söz konusu sorun nedeniyle otomatik şanzımanda hasara yol açacak şekilde yağ sızdırma riski taşıyor. Şirket açıklamasında, araç bayilerinin söz konusu hatları ücret almadan kontrol ederek ya değiştireceği ya da buralara koruyucu bir kılıf yerleştireceği bildirildi. Chrysler Sözcüsü Eric Mayne yaptığı açıklamada, söz konusu sorunlar nedeniyle henüz bir kaza ve yaralanma meydana gelmediğini söyledi. Mayne, araçların temmuz ayından itibaren geri çağrılmaya başlanacağını duyurdu.

Şirket açıklamasına göre, geri çağrılacak araçlardan Compass ve Patriotların 254 bini ABD'de, 45 bini Kanada'da ve geriye kalan 109 bin 400'ü de Kuzey Amerika dışındaki ülkelerde, Wranglerların da 181 bini ABD'de, 18 bin 400'ü Kanada'da, 3 bin 300'ü Meksika'da ve 18 bin 400'ü de diğer ülkelerde bulunuyor.

Chrysler'den iki gün önce yapılan açıklamada, NHTSA'dan gelen,daha eski model araçlar olan 2.7 milyon Grand Cherokee ve Liberty SUV'ları geri çekmesi isteğinin geri çevrildiği bildirilmişti. Açıklamada, söz konusu araçların sağlam olduğu ve yapıldıkları yıllardaki federal güvenlik standartlarını karşıladığı belirtilmişti.

Ancak NHTSA, 1993-2004 model Grand Cherokeeler ile 2002-2007 model Liberty araçlarının yakıt tanklarında sızıntı olabileceği ve arka tarafta meydana gelecek çarpışmalarda alev alabileceğini öne sürüyor. NHTSA'ya göre, söz konusu araçlarda yakıt tanklarının arka dingilin gerisine yerleştirilmiş olması bir tasarım hatası oluşturuyor.

Chrysler ise NHTSA'nın vardığı sonuçların hatalı verilere dayandığını savunuyor. Şirket, sorunu çözmek amacıyla NHTSA ile çalıştığını duyursa da konunun mahkemeye intikal etme olasılığı bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.