Chp’li Yüksel: Meb'deki Atamalar Yönetici Değil, Yandaş Atama

Chp’li Yüksel: Meb'deki Atamalar Yönetici Değil, Yandaş Atama

Milli Eğitim Bakanlığı’nda son günlerde yapılan atamalara tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir’de 36 müdürün tek bir odada görevlendirilmesini Meclis gündemine taşıdı. 36 kişinin, 36 metrekarelik, tek bilgisayarı,...

Milli Eğitim Bakanlığı’nda son günlerde yapılan atamalara tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir’de 36 müdürün tek bir odada görevlendirilmesini Meclis gündemine taşıdı. 36 kişinin, 36 metrekarelik, tek bilgisayarı, iki toplantı masası ve sandalyeleri bulunan odaya atanmasını eleştiren Yüksel, hükümetin eğitim alanında siyasi bir operasyon yaptığını söyledi. Yüksel, İzmir’de de eğitimin yandaş müdürlere teslim edildiğini iddia etti. Yüksel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Görevden almaların ve yerlerine yeni atamaların yapılmasının gerekçesi nedir? Görevden aldığınız kişilerin bertaraf ettiğiniz, etmeye çalıştığınız tarafsız kişiler olduğu iddiaları doğru mudur? Hükümetinize yakın sendikaların üyesi olan kişilerin bakanlığınıza bağlı kurumlarda hızla yükseldiği ve siyasi kayırmacılık yapıldığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

CHP PM Üyesi Yüksel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İzmir’de 28 ilçe Milli Eğitim müdürü ve 8 il Milli Eğitim müdür yardımcısını görevden alarak adeta kızağa çekmesini siyasi bir operasyon olarak değerlendirdi. AKP iktidarı döneminde devletin tüm kurumlarına siyaset bulaştığını vurgulayan Yüksel, “AKP döneminde çalışanlar, ‘bizden olanlar ve olmayanlar’, ‘dediklerimizi yapanlar ve yapmayanlar’ diye fişlendi. Bunun neticesinde de yüzlerce insan mağdur edildi.” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitime zarar verdiğini savunun Yüksel, “Yaşananlar çok üzücü. Bakanlık kendi eliyle eğitimi baltalıyor, siyaset karıştırıyor. Görevden alınan müdürlerin yerine vekaleten atamaları yapılan müdürlerin büyük bir bölümünün yandaş sendika üyesi olması da bunun siyasi bir operasyon olduğunu gösteriyor. Kadrolarda yöneticiler değil, yandaşlar görevlendiriliyor. İzmir’de de Milli Eğitim, yandaş müdürlere teslim.” dedi.

CHP’li Yüksel, verdiği yazılı önergede Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya şu soruları yöneltti: "Görevden alınan müdür ve müdür yardımcısı sayısı nedir? Son görev yerleri nerelerdir? Şu an hangi kadrolarda, hangi ünvanlarla kurumda istihdam edilmektedirler? Basına yansıdığı biçimde tümünün 36 metrekarelik bir odada hep birlikte oturmak zorunda oldukları doğru mudur? Görevden alındıktan sonra fiili, aktif görevlere mi atanmışlardır, yoksa âtıl pozisyonlarda mı bekletilmektedirler? Âtıl durumda iseler bunun devlete aylık toplam maliyeti nedir? Görevden alınan müdür ve müdür yardımcılarının arasında soruşturma geçirenler var mıdır? Var ise soruşturmaların gerekçeleri nelerdir? Görevden almaların ve yerlerine yeni atamaların yapılmasının gerekçesi nedir?"

‘ATAMALARDA KARİYER VE LİYAKAT GÖZETİLDİ Mİ?’

“Yeni atamaların kaçı vekaleten, kaçı asaleten yapılmıştır? Yeni atanan müdür ve müdür yardımcıları, daha önce nerelerde ve hangi pozisyonlarda çalışmışlardır? Yapılan atamalarda eğitim düzeyi, kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmiş midir? Deneyim, birikim ve eğitim düzeyleri, yeni pozisyonları için yeterli midir? Görevden aldığınız kişilerin bertaraf ettiğiniz/etmeye çalıştığınız tarafsız kişiler olduğu iddiaları doğru mudur? Yeni atanan kişiler sendikalı mıdır? Sendikalı iseler hangi sendikanın üyesidirler? Yeni müdür ve müdür yardımcılarının neredeyse tamamının, hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen’e üye oldukları doğru mudur? Doğru ise siyasi açıdan taraf olanların, yönetici olarak atanmasını etik buluyor musunuz? Sendikal faaliyetlere katılan, örgütlenme çalışmasında bulunan il veya ilçe Milli Eğitim müdürlerinin tarafsız olduğu düşünülebilir mi? Sendikasına üye yapmaya çalışan bir ilçe Milli Eğitim müdürü, kurumuna gelen öğretmenlere ve farklı sosyal ve kültürel yapılardan gelen öğrencilere eşit uzaklıkta olabilir mi? Hükümetinize yakın sendikaların üyesi olan kişilerin bakanlığınıza bağlı kurumlarda hızla yükseldiği ve siyasi kayırmacılık yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bakanlığınıza bağlı kurumlarda siyasi tarafsızlığın uygulanması ve liyakat ilkesinin yerleştirilmesi için eğitim ve öğretim kadrosunu ve kurum yönetimini siyasi baskıdan kurtarmak ve daha şeffaf ve hesap verebilir işler hale getirmek üzere herhangi bir çalışmanız var mıdır?” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.