Chp’li Çıray: Yargıtay'ın Emrivakiye Biat Etmeyeceğini Ümit Ediyorum

Chp’li Çıray: Yargıtay'ın Emrivakiye Biat Etmeyeceğini Ümit Ediyorum

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Barolar Birliği Başkanı konuşursa ben o törene katılmam” sözleri üzerine bugün Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Barolar Birliği Başkanı konuşursa ben o törene katılmam” sözleri üzerine bugün Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun vereceği karar ile ilgili açıklama yaptı. Çıray, “Erdoğan, şahsi bir garezle hareket ediyor. Böyle önemli bir törende meseleyi kişiselleştiriyor. Devletin asaletine halel getiriyor. Bu çok yanlıştır. Ben Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun bu emrivakiye biat etmeyeceğini ümit ediyorum.” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde, “1 Eylül’de Yargıtay’da Adli Yıl Açılış Töreni yapılacak. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak bu törene katılacak. Ama diyor ki, ‘Baro Başkanı orada konuşursa ben o törene katılmam.’ Bu sözleriyle Yargıtay yönetimini de zora sokuyor. Böyle şey olur mu? Yargıtay Başkanı da Başkanlar Kurulu’nu toplayarak konuyu görüşeceklerini ve bir karara bağlayacaklarını söylüyor. Böyle bir konuda toplantı yapmak bile yanlıştır. Ben değerli yargı ve hukuk adamlarının görev yaptığı Yargıtay’ımızı uyarmak istiyorum. Erdoğan’ın bu tavrı yanlıştır. Erdoğan, şahsi bir garezle hareket ediyor. Böyle önemli bir törende meseleyi kişiselleştiriyor. Devletin asaletine halel getiriyor. Bu çok yanlıştır. Ben Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun bu emrivakiye biat etmeyeceğini ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“KONUŞTURMAZSA, HUKUK DEVLETİ TÜRKİYE’DE DERİN BİR YARA DAHA ALACAKTIR”

Adli Yıl açılış törenlerinde Barolar Birliği Başkanı’nın bir konuşma yapması teamülden öte bir zorunluluk olduğunu ileri süren Çıray, “Barolar Birliği Başkanları yanlış bir tutum takınırlarsa eğer onlara hesap soracak tek merci Barolar Birliği’nin bizatihi kendisidir. Her şeyden önce Barolar Birliği misafir değil, o toplantının ev sahiplerinden biri olarak görülmelidir. Burada misafir olan Cumhurbaşkanıdır. Misafirler ev sahiplerine dikte etmezler, emrivaki yapmazlar. Bu ilke, 'Demokratik adap ve hoşgörü'nün vazgeçilmez kurallarından biridir. Erdoğan, bu tavrıyla, cumhurbaşkanlığı görevinin daha ilk haftasında hukuk adamlarını baskı altına almaya çalışıyor. Hukuk nosyonunu sakatlıyor. Kendisini Yargıtay’ın üzerinde görüyor. Eğer Yargıtay, Erdoğan’ın dikte edici bu sözlerine uyarak Barolar Birliği Başkanı’nı konuşturmazsa, hukuk devleti Türkiye’de derin bir yara daha alacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

“ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI OLARAK DA ARTIK YARGIYA EMİR VERMEK İSTİYOR”

Recep Tayyip Erdoğan’ın, '77 milyonu kucaklayacağım' sözlerinin samimiyetten ve inandırıcılıktan uzak olduğunu vurgulayan Çıray, açıklamasını şöyle tamamladı: “Güçler ayrılığı ilkesi, Türk demokrasinin temel taşıdır. Yasama, yürütme ve yargı organları birbiriyle ahenk içinde ancak bağımsız çalışır. Erdoğan, YSK’nın 15 Ağustos açıkladığı geçici seçim sonuçlarına göre, Başbakanlığı ve milletvekilliği düşmesine rağmen bu görevlerinden ayrılmadı. Üstelik, Köşk’e çıkma hazırlığı yaparken, AKP’nin Kongresi’ni toplayıp genel başkan seçtirecek ve yeni başbakanı belirleyecek. Cumhurbaşkanı olduğunda da adeta yürütmenin ve icranın başı gibi davranacak. Böyle yaparak güçler ayrılığı ilkesini ayaklar altına alıyor zaten. Yargının siyasi baskı altında olduğu AKP hükümetleri zamanında hukuku kendine göre şekillendirmeye çalışan Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak da artık yargıya emir vermek istiyor. Totaliter rejim heveslisi Erdoğan’ın bu tavrına, Yargıtay’ın onurlu bir çıkış yaparak hak ettiği cevabı vermesini bekliyoruz.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.