Chp’li Cankurtaran: 334 Çocuk, Annesiyle Birlikte Cezaevinde Kalıyor

Chp’li Cankurtaran: 334 Çocuk, Annesiyle Birlikte Cezaevinde Kalıyor

CHP Parti Meclis Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, Türkiye’de 15 yıl içerisinde suçlu çocukların oranının iki katına çıktığını söyledi. Cankurtaran, “Cezaevlerine baktığımızda BM çocuk bildirgesine uymayan şartlar var. Çocuk işçiliği...

CHP Parti Meclis Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, Türkiye’de 15 yıl içerisinde suçlu çocukların oranının iki katına çıktığını söyledi. Cankurtaran, “Cezaevlerine baktığımızda BM çocuk bildirgesine uymayan şartlar var. Çocuk işçiliği konusunda maalesef dünya standartlarının çok aşağısında kalan standartlarımız var. Annesiyle cezaevinde kalmak mecburiyetinde olan 334 tane çocuğumuz var.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 20. yılı sebebiyle bir toplantı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan CHP Parti Meclis Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, okullarda artık çocuk hakları derslerinin verilmesi gerektiğini belirtti. Cankurtaran, “19. yüzyıla kadar birey olarak kabul edilmeyen çocuk 19. yüzyılda birey olarak kabul edilmiş. 20. yüzyılda artık bir takım haklarla ve yasalarla hukuk tabanı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bizim hedefimiz 21. yüzyılda artık çocuklar kendi haklarını koruyabilmelidirler. Artık okullarda çocuk haklarıyla ilgili dersler verilmeli. Çocuklar kendi haklarını bildiklerinde çocuk evlilikler, çocuk işçilikler ve çocuk suçluları sayısı çok daha azalacaktır.” diye konuştu.

‘ÇOCUK GELİNLER KONUSU ÇOK VAHİM’

Türkiye’de çocuk gelinlerin halen olduğunu ifade eden Cankurtaran, “Maalesef çocuk gelinlerle ilgili konu çok vahim bir konu. Türkiye’de çocuk gelinlerimiz sesini çıkaramıyor. Bakın Niğde’de bir genç kızımız 13 yaşında silahla kendini vurarak öldürdü. Oysa Norveç’te bir genç kız kendi bloğunda ‘beni evlendiriyorlar kurtarın’ dedi. Bütün Norveç ayağa kalktı. Demek ki toplum olarak bir şey yapmamız gerekiyor. Devlet olarak, STK ve vatandaş olarak çocuk haklarına hepimiz sahip çıkmamız gerekiyor. En önemlisi devletin projeksiyonlarında, siyasi politikalarında borçlu çocuk doğurmamamız gerekiyor. Çocukları biz hem ekonomik olarak hem sosyal alanda borçlu olarak doğuruyoruz. Savaş ortamında doğurduğumuz çocuklara barışı öğretmemiz gerekiyor. Barış ve huzur ortamında çocukları yetiştirmemiz gerekiyor. Barışı öğretemezsek barışı yaşatamayız.” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de 15 yıl içerisinde suçlu çocukların oranının iki katına çıktığını söyleyen Cankurtaran, şu ifadeleri kullandı: “Cezaevlerine baktığımızda BM çocuk bildirgesine uymayan şartlar var. Çocuk işçiliği konusunda maalesef dünya standartlarının çok aşağısında kalan standartlar var. Annesiyle cezaevinde kalmak mecburiyetinde olan 334 tane çocuğumuz var. Bu sayalardan ötesinde şuna bakmak gerekiyor; Devlet hangi noktada çocuğun yüksek yararını koruyor. Bunlara baktığımız özellikle çocuk gelinlerde yaşanan intiharlar, psikolojik depresif durumlar olduğu süreçlere bakmak gerekiyor.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.