CHP'den muhtarları sevindirecek teklif

CHP'den muhtarları sevindirecek teklif

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, muhtarlara brüt asgari ücret miktarının yüzde 50 zamlısı kadar aylık ödenek verilmes için teklif verdi

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, muhtarlara brüt asgari ücret miktarının yüzde 50 zamlısı kadar aylık ödenek verilmesi, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları, sigortalı sayılmaları ve bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıklarının muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısı ile kesilmemesi için teklif verdi.
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası’nda, Köy Kanunu’nda, Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanun’unda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
-MUHTARLARA BRÜT ASGARİ ÜCRET MİKTARININ YÜZDE ELLİ ZAMLISI KADAR AYLIK ÖDENEK VERİLECEK-
Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:
Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına brüt asgari ücret miktarının yüzde elli zamlısı kadar aylık ödenek verilecek. Bu rakamı, muhtarlıkların bulunduğu yerleşim biriminin idari yapısı ve nüfusu gibi ölçütleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate almak suretiyle İçişleri Bakanlığı’nın görüşü ve Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine bir katına kadar farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.Bu ödenek damga vergisi hariç, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulamayacak.Bu ödeneğin karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesinden, il özel idare bütçelerine aktarılarak, her ayın on beşinci günü muhtarlara peşin olarak ödenecek.
-EMEKLİ AYLIKLARI MUHTARLIK ÖDENEĞİ VE HARÇLARDAN ALACAKLARI PRİM DOLAYISI İLE KESİLMEYECEK-
Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların aylıkları, muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısı ile kesilemeyecek.
-SİGORTALI SAYILACAK-
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4’üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan veya bu kapsamda aylık ve gelir almayan köy ve mahalle muhtarları, 5510 sayılı kanun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılacak. Bunlardan yeniden göreve seçilmeyenler veya ayrılanların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri, kanuni primlerini ödedikleri sürece devam edecek.
-MUHTARLAR TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAN ÜCRETSİZ YARARLANACAK-
Her köyde muhtarın görevlerini yapması ve ihtiyar heyetinin toplantılarını yapması için il özel idaresi tarafından yapılmış bir köy odası bulunacak. Köy odalarının yakacak, elektrik, su, telefon ve internet giderleri usulüne göre il özel idaresi tarafından karşılanacak.
Köy muhtarları, ülke genelindeki tüm belediyelerin sağladığı toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanacak.
-ELEKTRİK, SU, TELEFON, İNTERNET GİDERLERİ KARŞILANACAK-
Muhtarlık hizmetleri, mahalle muhtarlıklarına ilgili belediyeler tarafından tahsis edilen bürolarda yürütülecek. Büroların yakacak, elektrik, su, telefon ve internet giderleri usulüne göre belediyeler tarafından karşılanacak.
-MUHTARLARIN GÖRÜŞÜ ALINACAK-
Devletten ayni ya da nakdi yardım almaya hak kazanacak vatandaşların bildirilmesinde mahallelerde mahalle muhtarının, köylerde köy muhtarının görüşü ilgili mülkü amirlikler tarafından muhakkak suretle alınacak.
-GEREKÇE-
Teklifin genel gerekçesinde, muhtarların 37 bin köy, 16 bin mahalle de 53 bin kişilik bir gönüllü hizmet ordusu olduğu belirtilerek, “Muhtarlık kurumu bir tüzel kişiliğe kavuşturulmalıdır. Muhtarlık kurumunun bir an önce çağın gereklerine uygun olarak gerekli düzenlemelere kavuşturulması ve muhtarlarımıza yetki verilmesi sağlanmalıdır.
Muhtarlarımızın sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması ve sosyal güvencelerinin sağlanması için gerekli yasal düzenlemeler en kısa sürede yapılmalıdır” denildi
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.