Chp'den 'Mevsimlik Tarım İşçileri' İçin Kanun Teklifi

Chp'den 'Mevsimlik Tarım İşçileri' İçin Kanun Teklifi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenliği hakkında 4 maddelik kanun teklifi sundu. Hamzaçebi, kanun teklifinde, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014...

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenliği hakkında 4 maddelik kanun teklifi sundu.

Hamzaçebi, kanun teklifinde, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 Temmuz ayı verilerine göre, tarım sektöründe 5 milyon 914 bin kişinin istihdam edildiğini dile getirdi. Hamzaçebi, resmi verilere göre yaklaşık 300 bin; tarımda ihtiyaç duyulan işgücü üzerine yapılan bazı akademik çalışmalara göre ise 750 bin ile 1 milyon 200 bin arasında mevsimlik tarım işçisi bulunduğunu söyledi. 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde tarım sektöründe iş kazalarında hayatını kaybeden tarım işçisi sayısının 306’ya ulaştığını anlatan Hamzaçebi, "Tarım sektöründe sağlıklı kayıt tutulamadığından, gerçek sayının, bunun ne kadar üstünde olabileceği tahmin edilememektedir. Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşulları ile ilgili yapılan yasal ve idari düzenlemeler ise iş geçici tarım işçilerinin kayıt altına alınması ve tarımda iş cinayetlerinin önlenmesinde yetersiz kalmakta veya hiç uygulanmamaktadır. Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerinin varlığı, kapitalizmin kırsal alanlarda gelişmesi ile birlikte takip edilebilir. Çukurova’da pamuk üretiminde başlayan hikayeleri, bugün tüm ülkede neredeyse bütün ürünlerin hasat dönemlerini içine alacak şekilde devam etmektedir. Uzun sayılabilecek bu zaman içerisinde birbirinden farklı bölgeler veya şehirler mevsimlik tarım işçisi göçü vermiştir." dedi.

Mevsimlik göçün, kırsal kesimde yaşayan insanların büyük şehirlere, tarımın yoğun olarak yapıldığı ya da turizmin geliştiği yerlere bir süreliğine çalışmak üzere göç etmeleri ile gerçekleştiğini belirten Hamzaçebi, tarımsal kökenli mevsimlik göçte ise Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu Bölgelerinde yaşayan insanların çoğunlukla aileleri ile birlikte, yılda ortalama 3 -4 aylığına, pamuk, fındık, tütün, çay, üzüm, havuç ve şekerpancarı tarımının yoğun olarak yapıldığı Çukurova, Karadeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgelerine; ekim, dikim, çapa, sulama, ilaçlama ve hasat dönemlerinde göç ettiklerinin görüldüğünü kaydetti.

Türkiye'nin kalkınmasında ve nüfusun önemli bir bölümünün geçiminin sağlanmasında etkili olan tarım sektörü, istihdam edilen işgücünün yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturmakta olup bunun da yarısının mevsimlik tarım işçilerinden oluştuğunun tahmin edildiğini dile getiren Hamzaçebi, sayıları azımsanamayacak ölçüde fazla olan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşulları insan onuruna yakışır düzeyde olmamasının yanı sıra yeterli yasal korumadan da yoksun olduğuna dikkat çekti.

Bu kesimlerin genel sağlık sigortası yönünden ortaya çıkan sorunlarının çözümü, şartları ağır olan uzun vadeli sigorta kollarından faydalanabilmeleri için istenilen şartların hafifletilmesi ve teşvik sistemi gerekli olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, bu kanun teklifinin amaçlarını şöyle sıraladı:

"- Ülkemizde geçici tarım işçilerinin kayıt altına alınması teşvik edecek düzenlemelerin yürürlüğe konularak ileriye yönelik daha sağlıklı tedbirlerin alınması ve politikaların oluşturulabilmesi.

- Geçici tarım işçilerinin, tarım işçisi olarak çalıştıkları dönemde elde ettikleri gelirin gelir testi hesaplamasının dışına çıkarılması ve uzun vadeli sigorta kolları için hesaplanan primin yarısının devlet tarafından karşılanarak sigorta yaptırmaya teşvik edilerek iş kazası, meslek hastalıkları, ölüm, emeklilik vb. açılardan korunması.

- Emeklilik yaşı geldiğinde emeklilik için gerekli şartları tamamlamalarının sağlanarak yaşlılıklarının güvence altına alınması.

- Mevsimlik tarım işçilerinin uzun vadeli sigorta kolları için hesaplanan primin yarısının devlet tarafından karşılanarak sigortalı olmaya teşvik edilmeleri.

- Geçici mevsimlik tarım işçilerinin tamamının sosyal güvenlik çatısı altında girmelerinin sağlanarak bu alandaki sosyal yaranın sarılması." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.