Chp, Hükümete Türkiye-ırak Sınırında Tampon Bölge Önerisini Yineledi

Chp, Hükümete Türkiye-ırak Sınırında Tampon Bölge Önerisini Yineledi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere AK Parti Hükümeti’ni, Türkiye’deki sığınmacılar ve sorunlarıyla, bu sorunların çözümü konusunda uyardı. Vatandaşlarla sığınmacı...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere AK Parti Hükümeti’ni, Türkiye’deki sığınmacılar ve sorunlarıyla, bu sorunların çözümü konusunda uyardı.

Vatandaşlarla sığınmacı Suriyeliler arasındaki tansiyonu düşürecek somut adımlar atılmasını isteyen Faruk Loğoğlu, yaptığı yazılı değerlendirmede, hükümetin, Yezidiler ve Türkmenler konusunda uluslararası toplumu daha fazla sorumluluk almaya çağırmasını, CHP’nin Türkiye-Irak sınırında bir tampon bölge önerisini değerlendirmesini söyledi. CHP’li Loğoğlu, "Suriyeli sığınmacıların Türkiye’nin güç, kaynak ve imkânları göz ardı edilerek ülkemize kontrolsüz olarak kabul edilmeleri, Suriye’ye yakın illerimizde baş gösteren ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle, nefret söylemine, göçmen karşıtı ayaklanmalara ve sistematik linçlere dönüşmektedir. Gazze’den tedavi için getirilen seçilmiş yaralıları siyasi geleceğine basamak yapmakla meşgul olan Bakan Davutoğlu, gereken ilgiyi Türkmenler ve Yezidilerden esirgemektedir. CHP, ülkemize sığınmaktan başka çareleri olmayan insanlar arasında hangi saikle olursa olsun bir ayırımcılık yapılmasına karşıdır." dedi.

"AKP Hükümeti’nin, IŞİD tehdidinden kaçan on binlerce Yezidi ve Türkmen’e Türkiye’ye girişlerinde sorun çıkarıldığı" iddiasına açıklık getirmesini isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, komşu ülke Suriye’de 2011 yılından bu yana süren ve Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerinin bir bölümünün teşvikleriyle derinleşen ve yayılan savaşın bilançosunun her geçen gün ağırlaştığını hatırlattı.

"AKP HÜKÜMETİ’NİN ATEŞE BENZİN DÖKEREK DERİNLEŞTİRDİĞİ KARIŞIKLIKLAR"

Çatışmalardan kaçarak civar ülkelere sığınan milyonlarca Suriyelinin yaşadığı insanlık dramının tüm insanlığın yüreğini burkmaya devam ettiğini dile getiren Loğoğlu, düşüncelerini şöyle aktardı: "Suriye’deki savaşa ek olarak, son aylarda, Irak’ın kuzeyinde etkili olan terör örgütü İslam Devleti (IŞİD) katliamlarından kaçan on binlerce Türkmen ve Yezidinin durumu da var olan trajediyi ağırlaştırmakta ve acılara yeni acılar katmaktadır.

AKP Hükümeti’nin ateşe benzin dökerek derinleştirdiği Suriye ve Irak’taki karışıklıklar neticesinde tırmanan sığınmacı sorunu, Hükümetin sırf günü kurtarmaya yönelik ve siyasi gösteriş amaçlı ilkesiz, plansız ve duyarsız politikaları nedeniyle büyük bir toplumsal felakete dönüşmek üzeredir.

Suriyeli sığınmacıların Türkiye’nin güç, kaynak ve imkânları göz ardı edilerek ve kontrolsüz olarak ülkeye kabul edilmeleri neticesinde Suriye’ye yakın illerimizde baş gösteren ekonomik ve sosyal sorunlar nefret söylemine, göçmen karşıtı ayaklanmalara ve sistematik linçlere dönüşmektedir. AKP’nin hayalci ve hatalı Suriye politikasının bedelini hem vatandaşlarımız, hem Suriyeliler ödemektedir. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te yaşanan şiddet olayları göstermektedir ki Suriyeli sığınmacılar ile vatandaşlarımız arasındaki üzücü gelişmelerin artarak sürmesi ve diğer illerimize yayılması ciddi bir olasılıktır."

Bölgedeki göçlerin bir başka boyutunun da Irak’taki IŞİD tehdidi neticesinde sığınmacı durumuna düşen Yezidiler ve Türkmenler olduğuna dikkat çeken Faruk Loğoğlu, AK Parti Hükümeti’nin, IŞİD tehdidinden kaçan on binlerce Yezidi ve Türkmen’e Türkiye’ye girişlerinde sorun çıkarıldığı iddiasına açıklık getirmesini beklediklerini söyledi.

"YEZİDİLERE VE TÜRKMENLERE GEREKEN YARDIM GECİKMEDEN YAPILMALIDIR"

CHP’li Loğoğlu, "Yezidilere ve Türkmenlere gereken yardım kontrollü bir şekilde ve gecikmeden yapılmalıdır. AKP Hükümeti, Türkmen ve Yezidi kardeşlerimize yönelik ayırımcı bir yaklaşım içinde olduğuna yönelik iddialara da en kısa zamanda bir açıklık getirmelidir. Anlaşılmaktadır ki, Gazze’den Türkiye’ye tedavi için getirilen seçilmiş yaralı insanları siyasi geleceğine basamak yapmakla meşgul olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gereken ilgiyi Türkmenler ve Yezidilerden esirgemektedir. CHP, ülkemize sığınmaktan başka çareleri olmayan insanlar arasında hangi saikle olursa olsun bir ayırımcılık yapılmasına karşıdır." ifadelerini kullandı.

CHP olarak başta Dışişleri Bakanı Davutoğlu olmak üzere AKP Hükümeti’ni uyaran Loğoğlu, "Vatandaşlarımız ve ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimiz arasındaki tansiyonu düşürecek somut adımlar atın. Yezidiler ve Türkmenler konusunda uluslararası toplumu daha fazla sorumluluk almaya çağırın ve CHP’nin haftalardır gündeme getirdiği Türkiye-Irak sınırında bir tampon bölge önerisini değerlendirin." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.