Chp, Erdoğan'ın Görev Süresi Dolduğu Gerekçesiyle Aym’ye Başvurdu

Chp, Erdoğan'ın Görev Süresi Dolduğu Gerekçesiyle Aym’ye Başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra cumhurbaşkanlığının yanı sıra başbakanlık ile siyasi parti genel başkanlığı görevini de sürdürdüğü ve bu durumun anayasa...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra cumhurbaşkanlığının yanı sıra başbakanlık ile siyasi parti genel başkanlığı görevini de sürdürdüğü ve bu durumun anayasa ihlali olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Parti adına başvuruyu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve Konya Milletvekili Atilla Kart yaptı. Başvuru sonrası milletvekilleri basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 15 Ağustos tarihinden bu yana Recep Tayip Erdoğan’ın hukuka ve anayasa ayrı bir şekilde hem seçilmiş cumhurbaşkanı olarak cumhurbaşkanlığı hem başbakanlık hem de parti genel başkanlığı makamını işgal ettiğini belirten Tezcan, “Bu işgal ile ilgili daha önce görev yapması gereken kurumlara yapılan müracaatlardan ne yazık ki hukukun gereğini yerine getirmek yerine Recep Tayip Erdoğan’ın arzu ve isteğini yerine getirmek üzere hareket ettiğini görüyoruz. Bu çerçevede açık bir anayasa ihlali söz konusudur. Parlamenter demokratik düzen daha yemin etmeden ihlal edilmeye başlanmıştır. Bu çerçevede AYM’ye bireysel başvuru hakkımızı kullandık. Ana muhalefet görevini parlamenter demokratik düzen içerisinde yerine getirmeyi önleyecek bu hukuk ihlali ve anayasa ihlaline karşı anaysa mahkemesine müracaatımızı yaptık.” dedi.

“TÜRKİYE’DE ANAYASAL KURUMLAR SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANININ KANUNSUZ EMİR VE TALİMATLARINI ÜZERİNE GÖREV YAPAR HALİNE GELDİ”

Türkiye’nin anayasal kurumlarının işlevini kaybettiğini vurgulayan Kart ise, “Cumhurbaşkanı makamı dahil olmak üzere, başbakanlık makamının belli bölümleri dahil olmak üzere, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dahil olmak üzere bu makamların büyük bölümünün görevini yapamaz haline geldiğini görüyoruz. Anayasal kurumların işlevini kaybetmesi sonucunda CHP olarak siyasi, partiler yasasının 78. maddesinden doğan yine bağlantılı olarak anayasanın 68/4. maddesinden kaynaklanmış olan demokratik devlet düzeninin gereklerini yerine noktasında muhalefet görevini yapamaz hale geliyoruz. Bu muhalefet görevinin etkili olarak yerine gelebilmesi için anayasal kurumların işlevini yapar halde olması gerekiyor. Oysaki Türkiye’de anayasal kurumlar seçilmiş cumhurbaşkanının kanunsuz emir ve talimatlarını üzerine görev yapar haline geldi. Bu sebeplerdir ki siyasi parti gruplarının da muhalefetin de gerek siyasi partiler yasasından doğmuş olan gerekse anayasadan doğmuş olan görev ve sorumluluğunu yerine getirme noktasında anayasa ihlaller doğmuş olduğu için, fiili durumlar doğmuş olduğu için ve bunun sonucunda da Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının etkili başvuru yollarının kaybolmuş olması sebebi ile Anayasanın 36. maddesinde düzenlenmiş olan hak arama özgürlüğü ile yine anayasanın 40. maddesinde düzenlenmiş olan temel hak ve özgürlerin korunması konusunda yurttaşlarımızın bu hakların ihlal edilmiş olması sebebi ile yurttaşlarımızın hak ve hukuklarına sahip çıkma amacı ile ana muhalefet partisi olarak parti olarak bugün bu başvuruyu yaptık.” ifadelerini kullandı.

“GÜL VE ÇİÇEK ANAYASA İHLAL EDİYOR”

Tekin ise şu ifadeleri kullandı: “Kendilerinin özlem duyduğu uzun süredir başkanlık sistemi dedikleri bugün yasadışı uygulanan modeli bir yasal hale nasıl çeviririz uğraşı içindeler. Burada çeşitli kurumların görev yapması gerekiyor. Anayasa sadece AKP, başbakan değil aynı zamanda sayın Gül’de ihlal ediyor. Yine aynı şekilde hukukçu kimliği olan sayın Cemil Çiçek. Yargıtay Başsavcısı, bütün bunlar suç işliyorlar.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.