Chp, Erdoğan İçin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Başvurdu

Chp, Erdoğan İçin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Başvurdu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevlerini hep birlikte sürdürmek isteyen; bu suretle müteaddit anayasal ve yasal ihlâlleri gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan ile AKP tüzel...

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevlerini hep birlikte sürdürmek isteyen; bu suretle müteaddit anayasal ve yasal ihlâlleri gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan ile AKP tüzel kimliği hakkında; yasal yaptırımların uygulanması, idari ve yasal önlemlerin alınması" talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığ'ına başvuruda bulundu.

"Anayasanın 101/son, 102/2,3. maddelerine göre; 1. Tur seçim sonucunda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği sona erer." diyen Kart, buna göre; YSK’nın geçici sonuçları açıkladığı 11 Ağustos 2014 tarihi ya da en geç kesin sonuçları açıklayacağı tarih olan 15 Ağustos 2014 tarih itibariyle; Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmiş olup, Anayasa gereğince ve re’sen partisiyle ilişiği kesilmiş ve TBMM Üyeliği-Milletvekilliği sona ermiş olacağını belirtti.

Bu konuda hiç kimsenin ayrıca ve bizzat beyanda bulunmasına gerek olmadığını vurgulayan Kart, cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının YSK tarafından açıklanmasıyla cumhurbaşkanı sıfatını kazanan R.Tayyip Erdoğan'ın, mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görevinin sona ereceği tarih olan 28 Ağustos 2014 tarihinde yeminini eda ettikten sonra, cumhurbaşkanlığı görevinden kaynaklanan Anayasal yetkilerini kullanabileceğine dikkat çekti.

Bu süreçle paralel olarak; Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de, kendi tüzüğünün 78 ve Siyasi Partiler Yasası'nın 15/son maddesi uyarınca, en geç 10 gün içinde Merkez Yönetim Karar Organında, AKP Genel Başkan Vekilini seçmesi zorunluluğu olduğunu hatırlatan Kart, Seçilecek Genel Başkan Vekili, AKP’yi 45 gün içinde genel kongreye götüreceğini ve bu süreci yöneteceğini ifade etti.

Yasal ve anayasal hükümler böylesine açık ve âmir olmasına rağmen; gerek Erdoğan ve gerek AKP’nin yetkili organlarının, yasa ve anayasadan kaynaklanan görev ve sorumluluklarının gereğini yerine getirmedikleri gibi; Erdoğan’ın Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevini sürdürmeye devam ettiği, bu arada 27 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak AKP Genel Kongresi'ni de yöneteceğinin anlaşıldığını anlatan Kart, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı konumunda olan birilerinin, bir siyasi partinin kongresinin öncesi ve yönetimine doğrudan müdahil olmasının; Anayasadaki hukuk sistemimizle, parlamenter sistemle, kuvvetler ayrılığıyla ve sair hükümlerle bağdaşmadığı açıktır. Türkiye’de AKP iktidarlarıyla birlikte, hukukun uygulanması ve demokrasinin gerekleri yerine fiili durum yaratılarak sürdürülen bir dönem yaşanmaktadır. Bunun en son örneği Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanmaktadır. AKP’nin yetkili organları da, R.T.Erdoğan’la birlikte doğrudan ve iştirak halinde sözü edilen eylemleri gerçekleştirmişlerdir. Bu ihlâller halen devam etmektedir. R.T.Erdoğan; Cumhurbaşkanı seçilir seçilmez, yeni bir krizin odağı haline gelmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı inisyatif ve sorumluluk alarak; bu süreci hukuk yoluyla müdahale etmelidir. Öncelikle R.T.Erdoğan’ın; AKP’nin Yetkili Kurullarının çalışmalarını yönetmesini, 27 Ağustos tarihinde yapılacağı açıklanan Genel Kurul hazırlıklarını ve Genel Kurulunu yönetmesini engelleyecek idari ve yasal önlemleri ivedi olarak yerine getirmelidir. Yapılacak inceleme sonucunda da, Siyasi Partiler Yasasının 104 ve sair bağlantılı maddeleri uyarınca, gerekli yasal yaptırımların uygulanması için Anayasa Mahkemesine başvurulması amacıyla , iş bu başvurunun yapılması zorunluluğu doğmuştur."

Kart, şu taleplerde bulundu: "R.T.Erdoğan’ın eylemleri ile AKP’nin Yetkili Organlarının eylemleri, Anayasanın 101/son, 102/2,3 ve 103. maddeleriyle sair ilgili hükümlere açıkça aykırıdır. AKP kendi tüzüğünün 78. maddesini ve Siyasi Partiler Yasasının 15/son maddesini açık bir şekilde ihlâl etmiştir. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 104. maddesi uyarınca yasal sürecin başlatılmasını ve yaptırımların uygulanmasının talep ediyoruz. Bu taleple birlikte yukarıda açıklaması yapılan idari ve yasal önlemlerin alınmasını keza ivedi olarak saygıyla talep ediyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.