Cerattepe'deki Uygulamalara Tepki

Cerattepe'deki Uygulamalara Tepki

Yeşil Artvin Derneği, Cerattepe’de bir maden şirketinin yaptığı uygulamalara tepki amaçlı basın açıklaması yaptı. Artvin Valiliği önünde yapılan basın açıklamasına sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Açıklama zaman zaman "Madene...

Yeşil Artvin Derneği, Cerattepe’de bir maden şirketinin yaptığı uygulamalara tepki amaçlı basın açıklaması yaptı.

Artvin Valiliği önünde yapılan basın açıklamasına sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Açıklama zaman zaman "Madene Karşı Omuz Omuza , "Madenciler Gidecek, Huzur Geri Gelecek” “Cengiz Şaşırma Sabrımızı taşırma”, sloganları ile kesildi.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, açıklamada şunları ifade etti: "Bildiğiniz üzere Cerattepe bölgesinde hukuksal süreçleri devam etmekte olan iki ayrı projeden söz edilmektedir. Ancak bu ikinci proje kapsamında siyanür havuzları yapılması da gerekli olduğundan, Artvin halkını bu şekilde kandıracağını düşünen maden şirketi bu siyanür havuzlarını Murgul Damar’da projelendirmiş olup bununla ilgili ayrı bir ÇED süreci de devam etmektedir. Yıllardır bütün varlığını, yaşamını maden için feda etmiş olan Damar halkı ve Murgullu kardeşlerimiz ilk kez bu projeye karşı örgütlenmişler, özellikle gençlerin ve kadınların öncülüğünde mücadeleye başlamışlardır. Onların mücadelesi bize güç verecek, Artvin halkının 20 yıllık mücadele deneyimi ile Murgul ve Damar halkının mücadelesi birleşecek bir kene gibi yaşamlarımızı bizden isteyen bu madenci talanı sona erene kadar devam edecektir. Buradan Murgul ve Damar halkını kutluyor hiçbir zaman onları yalnız bırakmayacağımızı bildiriyoruz."

Proje kapsamında rezervin Murgul-Damar’a Cerattepe-Mersivan-Oruçlu-Artvin-Borçka-Murgul güzergâhından taşınmasının planlandığını Oruçlu köyü sınırlarında yol genişletme çalışmalarına başlandığını anlatan Başkanı Nur Neşe Karahan, "Oruçlu köyü halkı 15 metre genişliğinde bir yol çalışması konusunda bir referandum yapmış ve gizli kullanılan oylar sonucu köy halkı oybirliği ile maden şirketinin yapacağı bir yolu istemediklerini oylarıyla bildirmişlerdir. Ancak maden şirketi bununla yetinmemiş, Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan izinlerle yol çalışmasına başlayabileceğini düşünmüştür. Bu kapsamda eylül ayı içerisinde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yol çalışması için orman kesimi damgalama çalışması yapılacağı duyulmuş, dernek tarafından bölge müdürü ziyaret edilerek durumun hassasiyeti anlatılmış, ancak izinleri Orman Genel Müdürlüğü'nün verdiği söylenmiş, damgalama işlemi Oruçlu köyü halkının ve Artvin halkının müdahalesi ile önlenmiştir. Maden şirketi tarafından Orman Bölge Müdürlüğü'nden damgalama ve kesim izni alınmış olsa bile yol yapım çalışması için ayrıca ÇED raporu alınmadan yol çalışması ve buna bağlı orman kesimi ve damgalama işlemi yapılması yasa dışıdır. Göz yumanlar, izin verenler, kesenler ve kestirenler suç işlemiş olacaklardır. Bu suçları işleyenlerin takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha bildiriyoruz." diye konuştu.

Rize İdare Mahkemesi'nde sürmekte olan davada 7 ayrı bilim adamı tarafından düzenlenen 35 sayfalık bilirkişi raporunun 22 Eylül’de taraflarına tebliğ edildiğini ifade eden Başkanı Karahan, "Bilirkişi heyeti raporları Artvin halkına anlattıklarımızın doğru olduğunu gösterdi. Raporun bu şekilde gelmiş olması mücadelemizde bize güç vermiş, inancımız ve kararlılığımız artmıştır. Bu sevincimizi bütün Artvin halkıyla paylaşıyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.