Cengiz Hortoğlu: Tekrar Çalıştay Yapmaya Gerek Yok, Siyasi İrade Gerekiyor

Cengiz Hortoğlu: Tekrar Çalıştay Yapmaya Gerek Yok, Siyasi İrade Gerekiyor

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu'nun verdiği iftar yemeği alevi dernekleri ve camianın önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Son günlerde yeniden gündeme gelen Alevi çalıştaylarının tekrarlanmmasına ilişkin konuşan Alevi Bektaşi Federasyon...

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu'nun verdiği iftar yemeği alevi dernekleri ve camianın önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Son günlerde yeniden gündeme gelen Alevi çalıştaylarının tekrarlanmmasına ilişkin konuşan Alevi Bektaşi Federasyon Başkanı Cengiz Hortoğlu " Tekrar tekrar çalıştay yapmaya gerek yok. Talepler belli, sadece bir irade ve kararlılık gerekiyor. Sonra da hayata geçirilmesi için bir adım gerekiyor. Bu adımın atılması da siyasi iradenin üzerine düşen bir şey. Biz bunu bekliyoruz." dedi.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu, Muharrem ayı nedeniyle Wyndham Otel’de oruç açma programı düzenledi. Alevi ve Ehl-i Sünnet temsilcileri ile iş adamları ve vatandaşların katıldığı program aynı zamanda Alevi dernek temsilcilerini de bir araya getirdi.

Bir araya gelmenin önemini ve Muharrem ayının bu konuda bir vesile olduğunu dile getiren Cengiz Hortoğlu, Muharrem ayının geldiğini, bu ayın bu memleketin insanları için ortak bir değer olduğunu vurgulamaya çalıştıklarını anlattı. "İmam Hüseyin'in acısını yaşamakla, aşure kaynatıp dağıtmakla, oruçlarımızı tutmakla da Alevi-Sünni ortaklığına vurgu yapmak istiyoruz." diyen Hortoğlu, "Türkiye'de ortak değerler üzerinden ancak millet bilincini ve şuurunu inşa edebileceğimizi ve geleceğe dair yaşam arzumuzu ve kararlılığımızı bunun üzerinden ifade etmek gerektiğini düşünüyoruz. Bu 11.güne kadar Türkiye'nin pek yok yerinde 35 ayrı program tertipledik. Bu programlara hem alevi canlarımızı davet ediyoruz hem de Ehl-i Sünnet'ten dostlarımızı davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

Devletin üst kademisinin Aleviler ile iftar sofrasında bir araya gelmesini olumlu bulduklarını belirten Hortoğlu, "Devletin zirvesinde Alevilerin önem verdiği günde Alevilerin geleneklerine uygun bir sofrada devlet temsilcileri ile Alevilerin buluşması çok önemli, çok anlamlı. Bundan sonra da bu geleneğin devam etmesini arzu ediyoruz. Bu niyetle bu iftara katıldık. Bu hem de bir fırsat oldu. Her fırsatta biz devlet yöneticileri ile Alevilerin taleplerini, Alevilerin en demokratik, en temel insan haklarından kaynaklanan inanç ve inançlarının gereklerini yerine getirme özgürlüğünün nasıl sağlanabileceği ve yıllardır ertelenen, ötelenen ve ihmal edilen bu taleplerin nasıl hayata geçirilebileceği ile ilgili bir kere daha devletin yöneticilerine izah etme, ifade etme imkanı buluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

'ÇALIŞTAYLARIN TEKRARINA GEREK YOK, SİYASİ İRADE YETER'

Alevi çalıştayları ve sonrasında gelinen durumu da değerlendiren Hortoğlu, "7 resmi çalıştay yapıldı, 15'e yakın da toplantı yapıldı. Aslında mutabık kalınan bir metne de döküldü bunlar. Alevi toplum talepleri çok karmaşık, çok farklı yerlerden farklı seslerin çıktığı bir durumda değil. Hepimizin, tüm Alevi temsilcilerin, federasyonların, vakıfların küçük bir kaç nüans hariç üzerinde uzlaştığı Alevi toplum talepleri adı altında düzenlenen bir metin var. Bu metnin altında o dönemki hükümetin Diyanet'ten sorumlu devlet bakanı Faruk Çelik'in imzası da var. Bu çalıştaylarda bir metin üzerinde uzlaşmaya varıldı ve sonuç bildirgesi olarak da açıklandı. Tekrar tekrar çalıştay yapmaya gerek yok. Talepler belli, sadece bir irade ve kararlılık gerekiyor. Sonra da hayata geçirilmesi için bir adım gerekiyor. Bu adımın atılması da siyasi iradenin üzerine düşen bir şey. Biz bunu bekliyoruz. Konuşulacaklar konuşuldu, söylenecekler söylendi. Sadece hayata geçirmek kaldı." ifadesini kullandı.

Alevi Bektaşı Federasyonu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Özcan da düzenlenen yemek ve organizasyonların toplum kesimlerinin bir araya getirilmesi anlamında örnek olabileceğinin altını çizdi. Özcan, "Devlette de benzer bir organizasyon geçtiğimiz günlerce Cumhurbaşkanlığı'nda yapıldı. Esasen asıl problem Alevi Sünni vatandaşların bir araya gelebilmesi. Bazı şer güçlerin iradesiyle araya duvarlar örülmüş. Ama geçmişte yaşananlardan ibret alarak bir araya gelerek bu vesile ile Kerbela'da şehit olanlarla ilgili ortak hüzün ve aynı çorbaya kaşık sallayarak kardeşliği pekiştiriyor. Geçmişte yaşanan Maraş, Sivas, Çorum gibi olumsuz olayları unutturmak ve insanlarımızın benzer olumsuzluklarla karşı karşıya gelmemeleri için vesilelerimizi artırmak istiyoruz." dedi.

Alevilerin bir takım hakları ve talepleri olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi: "Bu haklar sünni vatandaşlarla olan problem değildir. Esasen devlet ile Aleviler arasında böyle bir talep meselesi vardır. Çoğunlu itibariyle şunu da görüyoruz ki Sünni vatandaşlar da Alevilerin bu taleplerine sıcak bakıyor. Çalıştaylarda alınan kararlar açıkladı. Bu kararlarda konsensüs sağlandığını söyleyebiliriz. Yüz de yüz herkes her karara katılmasa da çoğunluk itibariyle bazı kararlar alındı. Şimdi devlete düşen bu kararları uygulamak. Bu haklar cemevleri, dedelerin durumu vs. gibi bir çok Alevi derneğin ortak sorunu halinde dile getirildi ve düzgün bir dille kaleme alındı. Şimdi biten bu çalıştayların icra edilmesi lazım. Sonuçta bu çalıştaylar tavsiye niteliğinde bir yaptırım gücü yok. Siyasiler, dernekler, basın çok yönlü olarak yapılan bir çalışmaydı. Ama şu aşamadan sonra bunların hayata geçirilmesi bekleniyor. Yeni bir çalıştay yapılsa da farklı bir sonuç çıkmayacak. Hükümet burada biraz sorumluluk alarak, bazı şeyler yapıldı mesela Madımak'ın kamulaştırılması, din derslerinde biraz daha Aleviliğin öğretilmesi gibi çıktılar somut çıktılarıydı çalıştayın. Bunlar basit kaldı, bunlar yeterli değil. Daha derin konuların da o çalıştayda yerini bulan tavsiyelerin yerini bulması lazım."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.