Cemil Çiçek: Tbmm’de Temsil Edilen Kadın Milletvekili Oranı Yüzde 14

Cemil Çiçek: Tbmm’de Temsil Edilen Kadın Milletvekili Oranı Yüzde 14

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kadınlara pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına alan Meclis’in örnek bir kurum olduğunu belirterek, halen TBMM’de temsil edilen kadın milletvekili oranının yüzde 14 olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kadınlara pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına alan Meclis’in örnek bir kurum olduğunu belirterek, halen TBMM’de temsil edilen kadın milletvekili oranının yüzde 14 olduğunu söyledi.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79. yıl dönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımlayan Cemil Çiçek, Türkiye'nin, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinde öncü ülkelerden biri olduğunu ifade ederek, kadınların siyasal temsil haklarını kullanmalarında önemli bir adım olan bu hakkın verilişinin, kadınların toplumsal statülerinde de değişimi beraberinde getirdiğini belirtti.

Milletin, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde, milletler ailesi içindeki onurlu yerini korumak için kadınıyla erkeğiyle şanlı bir mücadele verdiğini hatırlatan Çiçek, "Verilen bu mücadele, bağımsızlık ve Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınlarımız sosyal yaşamda daha görünür hale gelmişlerdir. Süreç içinde kadınlarımızın sosyal yaşamdaki statüleri yasal güvence altına alınmış ve toplumumuzun modernleşmesinde özel bir yer edinmişlerdir. Çağdaş Türkiye’nin güvencesi olan kadınlarımız, bugüne kadar eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, sanattan spora kadar pek çok alanda büyük başarılara imza atmışlardır.” dedi.

“TBMM ÖRNEK BİR KURUMDUR”

TBMM’nin, 5 Aralık 1934 tarihinde kabul ettiği yasayla kadınların seçme ve seçilme hakkını teminat altına aldığını vurgulayan Çiçek, mesajını, “Kadınlarımız, elde ettikleri haklarını aradan geçen 79 yıllık süreçte hep daha ileriye taşımaya çaba göstermişlerdir. Türkiye, hayatın her alanında kadınlarıyla birlikte gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir. Temel hedeflerimizden biri, demokrasimizin güvencesi olan kadınlarımızın karar alma süreçlerinde de aktif bir şekilde katılmalarını temin etmektir. Bu noktada anayasal kuruluşlar başta olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının özverili çalışmalarını devam ettirmeleri gerekmektedir. Bu noktada, kadınlara pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına alan TBMM, örnek bir kurumdur. Şurası unutulmamalıdır ki halen TBMM’de temsil edilen kadın milletvekili oranı yüzde 14’tür. Bu oranın her zeminde yükseltilmesi için birlikte çaba gösterilmesi gerekmektedir. TBMM, bu konuda her zaman kadınlarımızın yanında olacak ve onların sosyal, siyasal ve ekonomik statülerinin güçlendirilmesi için öncülük görevini sürdürecektir.” cümleleriyle tamamladı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.