Celil’den Çağrı Var: Bizi Artık Görün, Engel Siz-siniz

Celil’den Çağrı Var: Bizi Artık Görün, Engel Siz-siniz

İzmirli görme engelli üniversite öğrencisi Celil Uzun (24), Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden biri. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yüzde 100 burslu kazanarak eğitim engelini aşabilse de sokakta karşılaştığı engelleri bir...

İzmirli görme engelli üniversite öğrencisi Celil Uzun (24), Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden biri. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yüzde 100 burslu kazanarak eğitim engelini aşabilse de sokakta karşılaştığı engelleri bir türlü aşamıyor. Celil’in yaşadıklarından yola çıkarak fiziki ve beşeri engeller sebebiyle sokaklarda özgürce gezemeyen bütün engelliler için sosyal sorumluluk projesi başlatan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, uyarı broşürleri hazırlayarak sokak sokak dağıttı.

'TEK BAŞIMA SOKAĞA ÇIKMAYA CESARETİM YOK'

Doğuştan görme engeli olan ve yüzde 90 işitme kaybı sebebiyle yalnızca işitme cihazıyla duyabilen Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Uzun, gelecek yıl avukat olmaya hazırlanıyor. Engellerine rağmen derslerinde gösterdiği büyük başarıyla dikkat çeken Celil, her gün sokaklarda karşılaştığı türlü zorluklara ise tepki gösteriyor. Annesinin desteği olmadan tek başına sokağa çıkmanın neredeyse imkansız olduğunu belirten avukat adayı Celil Uzun, “Üniversitemde amfilerde yalnızca benim için kurulan özel bir ses sistemi sayesinde derslerimi rahatlıkla takip edebildim ancak sokakta bambaşka bir dünya var. Benim gibi dezavantajlı bireyler için tek başına sokaklarda gezebilmek oldukça güç. Hattâ ailemin desteği olmadan buna cesaretim bile yok, çünkü her an karşınıza bir engel çıkabiliyor. Ya arabalar bizim için özel ayrılan yaya yollarını ya da esnaf, caddeleri sattıkları eşyalarla işgal edebiliyor. Bir gün karşınıza hiçbir önlemin alınmadığı inşaat çalışmaları veya karşıdan karşıya geçmeye çalışırken uzattığım bastonu hiçe sayan arabalar çıkabiliyor. Otobüs durağına ulaşabilsem bile otobüslerde sesli anons sistemi olmadığı için kaç numaralı otobüsün geldiğini hep başkalarına sormam gerekiyor.” diyerek, gün boyu karşılaştığı engelleri anlattı. Herkesi engellilere karşı daha duyarlı olmaya davet eden Uzun, “Hiçbirimiz bu dünyada tek başına yaşamıyoruz. Bu kaldırımları da yolları da hep birlikte kullanıyoruz. Bir gün herkesin, bizler için yapılan sarı kabartmalı görme engelliler yoluna ihtiyacı olabilir.” dedi.

BİR YIL BOYUNCA DEVAM EDECEK

Celil’in sokaklarda yaşadığı zorlukları görerek bir sosyal sorumluluk projesi başlatan Yaşar Üniversitesi Öğrenci Konseyi üyeleri, uyarı mesajlarının yer aldığı broşürler hazırladı. "Yolumuzu karartmayın", "Engel siz-siniz", "Bir engel de sen koyma", "Yolumdan çekil" gibi başlıklarla hazırladıkları broşürlerde, özellikle engelli yollarını işgal edenleri uyarmak istediklerini belirten Öğrenci Konseyi Başkanı Ali İhsan Özdemir, “Dört yıl boyunca arkadaşımız Celil'in sokaklarda yaşadığı zorluklara bizzat şahit olduk. Engelli haklarına saygı göstermeyen kişileri uyarmak için de bu broşürleri hazırladık. Tüm konsey üyesi arkadaşlarımızla birlikte bir yıl boyunca İzmir sokaklarında bu broşürleri dağıtacağız. Böylece bazı vatandaşların, engelli vatandaşların yaşamlarını nasıl zorlaştırdıklarını anlatmaya çalışacağız.” dedi.

CEZALAR İŞE YARAMIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında sarı kabartmalı görme engelliler yolunu işgal eden 2427 işyerine toplam 223 bin 495 TL para cezası, 2014 yılında ise bin 720 işyerine 156 bin 520 TL para cezası uyguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.